Bydgoszczanka wykreowała trzecie miejsce w konkursie Młody Kreator Sztuki Kulinarnej!
Dodano: 21.11.2018 | 18:12Na zdjęciu: Wiktoria Giemska z nagrodami w konkursie Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
Fot. Nadesłane.
Dzisiaj (21 listopada) w Poznaniu odbył się finał 14. edycji konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2018. O godzinie szesnastej ogłoszony został werdykt jury. Trzecie miejsce zajęła młodziutka uczennica Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy Wiktoria Giemska.
Tematem konkursu było danie główne z indyka z podrobami drobiowymi i dowolnym produktem Knorr Professional.
Konkurs składał się z 3 etapów. 24 października toczyła się rywalizacja w półfinale. Do ostatniego etapu przeszło 10 uczestników, którzy walczyli o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej.
Nagrody w konkursie to: staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w finale konkursu dla kucharzy profesjonalistów Kuchnia Polska wczoraj i dziś (I miejsce), mikser KitchenAid (II miejsce) i profesjonalne noże Dick (III miejsce).
Wiktoria uzyskała 240 punktów. A na finał przygotowała roladkę z indyka z suszonymi pomidorami i pistacjami w sosie ze smardzów oraz pierożkami nadziewanymi wątróbką z puree z pietruszki.
Opiekunem-nauczycielem Wiktorii jest Beata Lewińska.
- Pałace Krajny [WIDEO] - 19 maja 2020
- Marny los ruin zamku w Nowym Jasińcu [WIDEO] - 17 maja 2020
- Pośpimy krócej! Tej nocy zmiana czasu na letni! - 28 marca 2020