Bydgoszcz
15C
Opady
72% wilgotność
Wiatr: 4km/h S
H 16 • L 14
13C
Pt
14C
Sob
15C
Nd
16C
Pon
12C
Wt
Relacja na żywo z dróg w Bydgoszczy i regionie w naszej nowej usłudze TRAFFIC. Kliknij, aby zobaczyć więcej.
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaCzar(nk)owanie w Kuchni Agaty [RELACJA]
Czarnków w Kuchnia Agaty_SG (21)
03.02.2019 | 09:21

Czar(nk)owanie w Kuchni Agaty [RELACJA]

Na zdjęciu: W Kuchni Agaty królowały tym razem: wielkopolski ser smażony i masło extra z Czarnkowa.

Fot. Stanisław Gazda

To, że Agata Jędraszczak, jedna z najbardziej znanych blogerek kulinarnych w kraju, wzięła „na warsztat”  wielkopolski ser smażony oraz masło extra – oba produkty z OSM Czarnków – nie było przypadkowe. Nieprzypadkowi byli też goście jej warsztatów kulinarnych i zaproszenie Metropolii Bydgoskiej PL…

W Kuchni Agaty przy Cieszkowskiego 7 pojawili się przedstawiciele rady nadzorczej, prezesi i pracownicy Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie, hurtownicy, blogerzy kulinarni i influenserzy. Wszyscy chętni spośród nich, po krótkim powitaniu zakasali rękawy, wdziali fartuszki i stanęli w gotowości do gotowania. Pod czujnym okiem Agaty, korzystając z jej rad i wskazówek, goście warsztatów mieli za zadanie zrobić od podstaw: zupę koperkową z serkiem smażonym z dodatkiem klopsików i grzanek z masłem koperkowym, a także rybę zapiekaną z maślaną kruszonką, do tego duszone pomidorki koktajlowe z bazylią, ziemniaki zapiekane z masłem i serkiem smażonym, a na deser serniczki z sosem owocowym.

Oczywiście aspekt kulinarny warsztatów był wiodącym powodem spotkania, ale przyczynkiem nie bez znaczenia była promocja tych dwóch produktów: wielkopolskiego serka smażonego i masła extra z Czarnkowa, albowiem serek należy do wyjątkowych produktów regionalnych objętych unijnym systemem „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, masło zaś może się szczycić znakiem „Jakość Tradycja”. Wejście OSM Czarnków w unijny program promocji produktów i marek regionalnych pozwoliło na uzyskanie środków na ich reklamę. Warsztaty kulinarne u Agaty były jedną z jej form. Przy okazji udało się połączyć tradycje kulinarne Kujaw i Pomorza z tradycjami kulinarnymi Wielkopolski.

Wielkopolski Ser Smażony z Czarnkowa jest od wielu lat ceniony przez smakoszy, którzy poszukują nie tylko naturalnej żywności, ale jednocześnie wytwarzanej w tradycyjny sposób. Ser Smażony powstaje z najwyższej jakości mleka i wyrabiany jest w tradycyjnym procesie gliwienia, czyli zmienia się pod wpływem drobnoustrojów w mazistą masę o charakterystycznym zapachu – przez co w niektórych domach nazywany jest też gliwiakiem. Z kolei Masło Ekstra z Czarnkowa jest produktem wysokiej jakości, mającym co najmniej 50-letnią historię wytwarzania. Mając oznaczenie „Jakość Tradycja” daje konsumentom pewność, że kupując je, wybierają najlepszy towar na polskim rynku. Naturalne masło z Czarnkowa jest źródłem cennych składników odżywczych, m.in. kwasów tłuszczowych, jest bogate w przeciwutleniacze, w tym: witaminy A i E oraz łatwo przyswajalne białko i wapń. Masło Ekstra z Czarnkowa to produkt, w którym zawartość tłuszczu mlecznego wynosi co najmniej 82% bez żadnych tłuszczów obcych, tzn. oleju, łoju i innych.

Masło ze względów zdrowotnych powinno być spożywane przez ludzi w każdym wieku, a szczególnie przez dzieci. To właśnie z nim najłatwiej wchłaniają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K. Tłuszcz mleczny zawiera liczne składniki zdrowotne: kwas masłowy, który jest czynnikiem ochronnym zapobiegającym nowotworom jelita grubego, a kwasy tłuszczowe wykazują działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.

– Przyznanie obu tych znaków jest dla nas wielkim wyróżnieniem i podkreśleniem tego, że tradycyjne produkty są cenione nie tylko w regionie, nie tylko w kraju, ale także w całej Unii Europejskiej. Pokazuje to, że dalej liczy się dla nas przede wszystkim jakość i smak – powiedziała nam Zofia Just, Wiceprezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie.

Każdy z uczestników warsztatów zgłaszał się na ochotnika do przydzielenia mu jakiegoś zadania. A trzeba było: obrać sporą ilość ziemniaków i te do zapieczenia pokroić w plastry, a te do zupy w kostkę. Tak samo należało pokroić obraną marchewkę. Na chętnych do posiekania czekały pory. Ktoś też musiał zmiksować kajzerki na kruszonkę do dorsza. Potrzebne były ręce do zrobienia klopsików i przygotowania masy serowej oraz sosu do serniczków. Aż miło było popatrzeć na kulinarnie zaangażowane panie, a zwłaszcza panów!

Ania i Agnieszka zgłosiły się do zrobienia deseru. Nie dlatego, że najłatwiejszy, ale podczas tej pracy można było najszybciej cieszyć się jej efektami. Co prawda jeszcze nie końcowymi, ale któż z nas nie lubi wylizywać misek z resztek słodkich produktów wykorzystanych przy pieczeniu ciastek?!

Trudno nie jest, bo na stole leżą przepisy i można sobie podpatrzeć, co i jak trzeba zrobić. Ja rzadko mam okazję pogotować, więc traktuję swoją pomoc w pracach, jako zdobywanie nowych doświadczeń – zdradziła nam kolejna Agnieszka reprezentująca jedną z hurtowni.

Gdzieś między garnkami a piekarnikiem udało mi się załapać na krótką rozmówkę Agatę Jędraszczak, którą nie tylko „służbowo”, ale także  „prywatnie” zaciekawił serek smażony, okazując się bardzo uniwersalnym produktem, który można wykorzystać nie tylko jako dodatek do bułki czy chleba i dzisiaj posłużył do zagęszczenia i nadania intrygującego smaku zupie, ale też stał się dodatkiem do pieczonych ziemniaków. Agata stwierdziła, że także po tych warsztatach zostanie wierna produktom z Czarnkowa. I wcale nie dlatego, że otrzymała sporą ilość ich próbek, ale one są naprawdę wysokiej jakości, czyli spełniają jeden z ważniejszych wymogów w funkcjonowaniu Kuchni Agaty.

Zaobserwowałem czynność, która dla laika mogłaby wydać się dziwną: jedna z pań ubrała część zupy do innego garnka, po czym zmiksowała jego zawartość i ponownie wlała do garnka z zupą. A to przecież często stosowany zabieg, żeby uczynić zupę bardziej kremową, nie zatracając przy tym jej pierwotnej struktury, a więc obecności w niej warzyw i innych dodatków.

Ślinka cieknie na myśl, co się stanie z plastrami ziemniaków umieszczonymi w naczyniu żaroodpornym, zalanymi śmietaną kremówką z dodatkiem mleka, obłożonymi kawałkami masła i sera smażonego. No, zapieką się, a z wypełnienia śmietanowo-serkowego wytworzy się delikatny w smaku i kremowy w swojej konsystencji sos. Danie samo w sobie, a ono będzie przecież dodatkiem do ryby zapieczonej z maślaną kruszonką.

Żeby nasi Czytelnicy poczuli się po trosze uczestnikami warsztatów, mamy dla Was przepisy w ich trakcie wykorzystywane. Smacznego!

Zupa koperkowa z serkiem smażonym

Składniki: por, marchew, ziemniaki, liść laurowy – 3 szt, ziele angielskie – 3 szt, serek smażony OSM Czarnków, kurkuma, sól, pieprz, olej, koperek.

Klopsiki: mięso mielone, żółtko – 2 szt, bułka tarta – 1 /3 szklanki, mleko – 1 /3 szklanki, sól, pieprz – do smaku, cebula – 1 /2 małej sztuki.

Przygotowanie: W garnku na oleju zeszklij bardzo drobno posiekany por i utartą na dużych oczkach marchewkę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (opcjonalnie kilka łyżek kaszki manny/kukurydzianej). Zalej ok. 3 litrami wody i gotuj do miękkości. Odlej połowę zupy do drugiego naczynia i zmiksuj na gładko. Połącz z resztą zupy.

Bułkę tartą zalej mlekiem, odstaw na 10 minut. Połącz z mięsem, żółtkami, przyprawami i uduszoną (lub tylko startą na tarce) cebulką. Uformuj małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki ugotuj w zupie. W gorącej zupie rozpuść serek smażony, dodaj kurkumę, dopraw do smaku. Na sam koniec dodaj koperek.

Grzanki:

W rondelku rozpuść masło (ok. !4 kostki). Gdy będzie płynne, dodaj posiekany koperek. Masą posmaruj z jednej strony kromki bagietki. Wstaw pod grill kuchenki i piecz, aż się zarumienią. Przełóż na drugą stronę, tę także posmaruj masłem i podpiecz.

Ryba zapiekana z maślaną kruszonką:

Bułka pszenna – 4-6 szt, natka pietruszki- pęczek, czosnek – 3 ząbki, roztopione masło OSM Czarnków – ok. 5 łyżek, sól, pieprz.

Bułkę pokój w ok. 3 cm kostkę, zmiksuj w malakserze na „kruszonkę”. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem, posiekaną natką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Ma mieć formę okruchów.

Rybę (bez skóry) przypraw z obu stron solą i pieprzem, ułóż w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu ułóż warstwę kruszonki. Piecz ok. 10 minut w temp. 200°C, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Duszone pomidorki koktajlowe z bazylią:

Masło OSM Czarnków – ok. 1/3 kostki (podzielone na 2 porcje), czosnek – 4 ząbki, pomidorki koktajlowe, bazylia – 1 mała doniczka, wino – 1 /3 szklanki, białe, wytrawne, kapary – 2 łyżki, szczypta cukru- do smaku.

Na patelnię włóż połowę masła, dodaj drobno pokrojony (w bardzo cienkie plasterki) czosnek, lekko przesmaż (nie ma się zarumienić!). Dodaj pokrojone na połówki pomidory. Wlej wino. Duś, aż pomidory będą miękkie, nie będą się jednak rozpadać. Dodaj kapary i połowę bazylii. Gdy sos zacznie gęstnieć (gotuj go na sporym ogniu), dodaj zimne masło. Dopraw do smaku. Gorącym sosem polej rybę, posyp resztą listków bazylii.

Ziemniaki zapiekane z masłem i serem smażonym:

2 kg mączystych ziemniaków, 500 ml śmietany kremówki, 500 ml pełnotłustego mleka, 2 posiekane lub starte ząbki czosnku, 1 obrana cebula, smażony ser OSM Czarnków, sól, ok. 50 g masła OSM Czarnków.

Ziemniaki obrać i pokroić w ok. 1 cm. Plastry. Wrzucić do garnka, zalać śmietaną i mlekiem, dodać czosnek, cebulę i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (uważać aby nie rozgotować). Piekarnik nagrzać do 220 °C.

Wysmarować, częścią masła, naczynie żaroodporne i przełożyć do niego ziemniaki razem z płynem w którym się gotowały. Resztę masła pokroić w kawałki i rozłożyć na wierzchu ziemniaków wraz z kawałkami sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut i podawać.

Serniczki z sosem owocowym: 

6 opakowania naturalnego serka kremowego, 15 łyżek cukru pudru, 6 jajek, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego

W misce wymieszaj (trzepaczką) serek z jajkiem, cukrem, esencją waniliową i mąką ziemniaczaną. Wylej na spód (do ok. 3/4 wysokości), wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C  na 25 minut. Ostudź. Przygotuj sos owocowy. Porcję nałóż na wierzch każdego serniczka.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Podobne wpisy

Powiązane treści