Czas na gęsinę
Dodano: 06.11.2016 | 15:00"Gęsina na św. Marcina" i nie tylko. Czas na gęsinę się zbliża.
Na zdjęciu: Kulminacja gęsinowego święta będzie mieć miejsce w ODR w Przysieku.
Fot. Stanisław Gazda
Jak co roku kulimnacją gęsinowego święta będzie Festiwal Gęsiny w Przysieku w dniach 11-12 listopada. Wydarzenie to będzie okazją do zgłębienia tajników kuchni oraz zdobycia wielu informacji z zakresu zdrowego żywienia. W imprezie uczestniczą uznani kucharze i promotorzy kulinarni, którzy prezentują swoje autorskie pomysły na potrawy z gęsiny. Warto też 11 listopada pojechać do Minikowa na „Święto gęsi na Krajnie”.
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku jest największym w Polsce kiermasz gęsich tuszek i produktów z gęsiny, który w ciągu dwóch dni odwiedza kilkanaście tysięcy osób. Podczas festiwalu wręczany jest Złoty Półgęsek – nagrodę za najlepszy produkt z gęsiny dla producentów i wystawców uczestniczących w imprezie.
Będą atrakcje dla młodych i starszych, w których będzie można wygrać wspaniałe nagrody. Jak co roku Festiwal odwiedzą nas wybitni szefowie kuchni. W tym roku coś o gęsinie i nie tylko opowiedzą: Robert Sowa, Gotuj z Kuroniem – Jakub Kuroń, Marieta Marecka oraz duet Olga Bończyk i Artur Moroz.
W programie „Święta gęsi na Krajnie” (godz. 10.00-16.00): sprzedaż produktów z gęsiny, pokazy kulinarne, targ wiejski, wystawa rękodzieła ludowego, produkty pszczelarskie, warsztaty ornitologiczne, pokaz ras żywych gęsi.
- Pałace Krajny [WIDEO] - 19 maja 2020
- Marny los ruin zamku w Nowym Jasińcu [WIDEO] - 17 maja 2020
- Pośpimy krócej! Tej nocy zmiana czasu na letni! - 28 marca 2020