Na zdjęciu: Karolina i Klaudia z pucharem za smak.
Fot. Stanisław Gazda
VIII Edycja Ogólnopolskiego Kulinarnego „Kuchnia Polska wczoraj i dziś” pod patronatem Prezesa Rady Ministrów zorganizowanego w Pułtusku okazała się szczęśliwa dla Klaudii Trudnowskiej i Karoliny Kaczyńskiej – uczennic Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy. Wróciły do Bydgoszczy z pucharem przyznanym przez Jury Smakoszy.
Uczniowie bydgoskiego „Gastronomika” już po raz trzeci biorą udział w tej imprezie. W ubiegłym roku zajęli I miejsce. Jednak puchar za najsmaczniejsze danie, to wyróżnienie, które nie ma sobie równych, wszak w tym co jemy najważniejszy jest smak!
Dziewczyny uwiodły jurorów smakiem przygotowanego na przystawkę węgorza metodą sous-vide, którego jedna część była w panierce z kolendrą i estragonem a druga smażona tradycyjnie. Do tego był mus z jabłka z dodatkiem czarnego bzu oraz jabłko skarmelizowane z dodatkiem likieru, a wszystko podane z sosem chrzanowym i chipsami z jarmużu. Głównym daniem był karczek jagnięcy gotowany z czerwonym winem i brandy, sos mięsny, puree z czerwonej kapusty z dodatkiem powideł śliwkowych oraz blanszowanych i podsmażanych szparagów, a także grillowany brokuł i makaron z…ogórka.
Do finału dostało się dwanaście ekip z całej Polski. Nagrody były za zajęcie trzech pierwszych miejsc oraz oddzielna nagroda za smak potrawy.
-Puchar Jury Smakoszy oznacza, że dobrze kształcimy, a nasi uczniowie to pasjonaci dobrej kuchni. Dziewczęta są jeszcze bardzo młode, chodzą do trzeciej klasy, a już wracają z prestiżowych konkursów z nagrodami. Puchar od Smakoszy cieszy nas bardzo. Wszystko można wypracować do perfekcji; wykonanie, kompozycję, ale zachwycić smakiem, to już sztuka nie lada! – powiedziała Beata Lewińska – nauczycielka Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy.