Bydgoszcz
19C
Słonecznie
52% wilgotność
Wiatr: 3km/h WNW
H 19 • L 19
13C
Pt
10C
Sob
11C
Nd
15C
Pon
9C
Wt
Metropolia BydgoskaBydgoszczEdukacjaGastronomik kusił smakiem i perspektywami podczas Drzwi Otwartych [ZDJĘCIA]
Gastronomik_Drzwi Otwarte-kwiecień_SG (2)
07.04.2018 | 14:32

Gastronomik kusił smakiem i perspektywami podczas Drzwi Otwartych [ZDJĘCIA]

Na zdjęciu: Wyczarować smak i ładnie podać - oto jest zadanie...

Fot. Stanisław Gazda

Drzwi Otwarte w Zespole Szkół Gastronomicznych cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem nie tylko gimnazjalistów – potencjalnych uczniów tej szkoły…

Przekraczający dzisiaj progi tej placówki od razu trafiali pod opiekę dyżurnych – przewodników, którzy zachwalali wysoki poziom nauki w szkole, zdobycie zawodów z perspektywami, opowiadali o przedmiotach tu nauczanych, zajęciach warsztatowych i sukcesach szkoły w różnych konkursach.

Drzwi Otwarte, to także III edycja konkursu kulinarnego pn. „Kuchnia kujawsko-pomorska – inspiracją dla młodych kucharzy”. Tym razem tematem przewodnim były kurczak zagrodowy i jabłko, które to produkty musiały być wykorzystane jako składnik dania głównego i deseru. Do oceny przygotownych przez uczniów potraw i deserów zaproszeni zostali: Jowita Woszczyńska-Cukiernia Sowa, Agata Jędraszczak– Kuchnia Agaty, Wojciech Kędzia Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Marek Szczygielski Kujawsko- Pomorski Urząd Wojewódzki, Maciej Jeszka -hotel Herbarium. Na chwilę „wpadł na kuchnię” znany z telewizyjnego programu kulinarnego miłośnik kuchni regionalnych Tomasz Jakubiak.

W szranki konkursu kulinarnego stanęły cztery dwuosobowe zespoły złożone z uczniów klas drugich i trzecich technikum gastronomicznego i klas zawodowych. Ich zadaniem było w czasie 1,5 godziny przygotowanie 3 zestawów dania zasadniczego i deseru – nawiązujących do tradycyjnej kuchni kujawsko-pomorskiej.

Na stole jurorów pojawiły się m.in. pierś z kurczaka faszerowana piersią z kaczki z dodatkiem czerwonej kapusty i mini-torciku warzywnego składającego się z buraka czerwonego, cukini oraz dwóch rodzajów papryk. Do tego podane zostały młode ziemniaki gotowane w łupinach oraz brokuł. Było puree ziemniaczane, kapusta zasmażana z boczkiem oraz rolada z kurczaka z masą knelową z brokułem i marchewką.

Miejsce 1: Paulina Biskup i Łukasz Wierzchowski za roladki drobiowe babci Marysi – roladka z kurczaka zagrodowego nadziewana wędzoną śliwką i suszonymi grzybami, sos ze śliwki z cebulą i śmietaną, por zapiekany nadziewany gzikiem, brukiew z dodatkiem boczku i ziół. Jabłkowa fantazja cioci Zosi – mus cynamonowy, jabłko zeszklone na maśle z cynamonem, mięta, ziarna kakaowca. Miejsce 2 : Anna Dyrała i Bartosz Kłosowski za roladkę  z kurczaka zagrodowego z piersią z kaczki, czerwona kapusta w szynce parmeńskiej, młode ziemniaki, brokuł, mini torcik z warzyw. Jabłecznik z mango podane z truskawką w czekoladzie, mus jabłko-mango, bita śmietana. Miejsce 3: Dorota Jaszak i Samanta Folczyńska. Ich dzieło to roladki z kurczaka zagrodowego z masą knelową i kozim serem, sos śliwkowy, kluski szare z przepisu babci Jabłecznik na kruchym cieście z kajmakiem, orzechami i bezą, sos karmelowy, maliny. Miejsce 4: Daria Kłobuchowska i Dawid Lisiecki. Zrobili roladkę z kurczaka zagrodowego z masą knelową z warzywami, puree z boczkiem, kapusta kiszona zasmażana. Szarlotka z kaszy manny z przepisy babuni

W czasie trwania konkursu kulinarnego uczniowie klasy IV prezentowali pokaz wędzenia wędlin, kiełbas, ryb przy zastosowaniu starych metod wędzarniczych. Można było zobaczyć pokaz zwycięskiego tortu z Expo Sweet.

Powiązane treści