Bydgoszcz
19C
Słonecznie
63% wilgotność
Wiatr: 4km/h SSW
H 19 • L 18
13C
Sob
14C
Nd
16C
Pon
13C
Wt
11C
Sr
Relacja na żywo z dróg w Bydgoszczy i regionie w naszej nowej usłudze TRAFFIC. Kliknij, aby zobaczyć więcej.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIGłówny Inspektorat Sanitarny ostrzega. W mięsie wykryto salmonellę
produkt-2-768x816-horz
22.03.2019 | 19:33

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. W mięsie wykryto salmonellę

Na zdjęciu: Wycofane z obrotu mięso.

Fot. GIS

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia pałeczek salmonelli w mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej i metce łososiowej,

Bakterie wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta w wyrobach z 13 marca, których datę przydatności do spożycia określono na 24 marca. Firma P.W. Kier podjęła już działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu, o czym poinformowała na swojej stronie internetowej.

– Firma P.W. KIER przeprasza za zaistniałe niedogodności, jednocześnie informując, że zakupione produkty mogą Państwo zwrócić w miejscu zakupu. Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z wymienionym powyżej numerem partii (72), bez konieczności okazania dowodu zakupu. Do Państwa dyspozycji została uruchomiona infolinia: +48 509 656 328, w dni robocze od 7:00 do 15:00 – czytamy w oświadczeniu na stronie.

Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu. Dodatkowo Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w zakładzie, z którego pochodziło mięso, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.

produkt-2-768x816

Produkt – Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.

produkt-1-768x709

Dodatkowo, producent podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:

Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa

Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.

produkt-3-1-768x600

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Podobne wpisy

Powiązane treści