
Gotowanie z ViP-ami [ZDJĘCIA]
Było smacznie, zdrowo i kolorowo. A wszystko to dzięki Barbarze Boniek - spiritus movens "Gotowania z ViP-ami".
Na zdjęciu: Na stole do oceny przez jurorów przybywało coraz więcej ciekawych dań.
Fot. Stanisław Gazda
Celem organizowanego od ośmiu lat konkursu jest: wzmacnianie więzi między dziećmi a rodzicami poprzez rozwijanie wspólnych zainteresowań, utrwalenie zasad zdrowego żywienia, rozwijanie kulinarnej pasji uczniów, rozwijanie prawidłowych relacji z rodzicami, mobilizowanie uczniów do odkrywania swoich uzdolnień, wzmacnianie autorytetu rodziców.
Uczestnikami konkursu są uczniowie szkół podstawowych oraz gimnazjów, którzy zgłosili się, jako 2 -osobowe drużyny (dziecko wraz z rodzicem lub opiekunem) do udziału w dwuetapowych zmaganiach: teoretycznych – polegających na napisaniu menu, które będzie ich daniem finałowym i praktycznych (finał) – wykonaniu wspólnie z rodzicem przystawki oraz deseru.
Finał odbył się 22 listopada 2016 r. w restauracji Pan Twardowski. Wzięło w nim udział 17 rodzinnych drużyn. Uczestnikom towarzyszyli dziennikarze, sportowcy, lekarze, lokalni biznesmeni przedstawiciele władz, ludzie kultury i sztuki.
Martyna Szkoda SP 34, Kamila Kopalska SP 34, Aurelia Polakowska ZS 22 , Matylda Węgiel G 30, Julia Szpakowska G 15, Julia Lis SP 10, Oliwia Zdrojewska SP 37, Sebastian Barczewski G 24, Eryk Brzuchalski SP 38, Iwona Krack ZS 31, Wanda Domagalska ZS 31, Maryia Severyn ZS nr 25, Kornelia Adamiak ZS nr 6, Zuzanna Zakrzewska Gimnazjum Nowa Wieś Wielka, Klaudia Czajkowska Alicja Stępień G 23, Natalia Nejman SP 57 i Paula Has ZS 10 (SP 31) jako Finaliści VIII miejskiego konkursu „Rodzinne gotowanie z VIP-ami” oraz: Paweł Baraszkiewicz – kanadyjkarz -mistrz świata, Europy, wicemistrz olimpijski, Waldemar Ciupak -transport medyczny CIUPAK, Adam Dudziak – Dyrektor Wydziału Zarządzania Kryzysowego Urzędu Miasta Bydgoszczy, Joanna Franczak – drukarnia Franczak, Maciej Juhnke-trener kajakarzy Zawiszy Bydgoszcz, Waldemar Keister – prezes Zawiszy Bydgoszcz, Grażyna Rakowicz – dziennikarz TVP Bydgoszcz, Daniel Stańczyk, Atelier Stańczyk, dr n. med. Radosława Staszak – Kowalska – Ordynator Oddziału Pneumonologii i Alergologii – Wojewódzki Szpital Dziecięcy w Bydgoszczy, Antoni Szpak – kabaret Klika, Zdzisław Szubski – kajakarz, wielokrotny medalista mistrzostw świata, olimpijczyk, trener reprezentacji kajakarzy Chile i Grecji, Mirosław Ślachciak – prezes DOMIK, prezes Zarządu Pracodawców Pomorza i Kujaw, Wojciech Światała -prezes Stowarzyszenia Przedsiębiorców Kujaw Pomorza, Haven lnvest, Malwina Turek- aktorka z serialu „Na dobre i na złe”, „Barwy szczęścia”, dziennikarz TVP Bydgoszcz, Szczepan Warmijak – członek Rady Programowej TVP Bydgoszcz, dr n. med. Marzena Wesołowska -z-ca ordynatora Oddziału Neurologii – Wojewódzki Szpital Dziecięcy, dr Tomasz Wojciekiewicz- wiceprezes Polska Press Bydgoszcz, Przemysław Zgarda – Bromberg Cafe – wszyscy oni mieli za zadanie przygotować przystawkę i deser według własnego pomysłu. Efekty kulinarnego współzawodnictwa oceniało jury, w składzie którego zasiadali: Mirosław Kozłowicz – Zastępca Prezydenta Miasta Bydgoszczy, Alina Granuszewska – Karczma Młyńska, Anna Kuhn – właściciel restauracji Twardowski, Bartosz Pindel – szef kuchni restauracji Twardowski Izabella Stańczyk – dietetyk Centrum Edukacji Żywieniowej.
Na finałowym stole pojawiły się m.in. pieczarki nadziewane, posypane serem żółtym, koperkiem i zapiekane, wariacja bitej śmietany z limonką i owocami, jako deser, tortellini z krabem, raffaello z kaszy jaglanej.
A skoro był to konkurs i pracowało jury – musiało być jakieś rozstrzygnięcie. I było:
Kategoria Szkoły Podstawowe
I miejsce – Martyna Szkoda SP 34
I miejsce – Natalia Nejman SP 57
II miejsce – Wanda Domagalska ZS 31
II miejsce – Eryk Brzuchalski SP 38
III miejsce – Kamila Kopalska SP 34
Kategoria Gimnazja
I miejsce – Klaudia Czajkowska,
Natalia Stępień – G 23
II miejsce – Sebastian Barczewski G 24
III miejsce – Matylda Węgiel G 30
Nagroda Prezydenta Miasta Bydgoszczy
Oliwia Zdrojewska SP 37