Bydgoszcz
27C
Słonecznie
44% wilgotność
Wiatr: 3km/h ESE
H 27 • L 25
29C
Sob
29C
Nd
28C
Pon
24C
Wt
25C
Sr
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaGREEKS restaurant-events, czyli greckie jedzenie i grecka miłość
04.06.2021 | 15:54

GREEKS restaurant-events, czyli greckie jedzenie i grecka miłość


Zdjęcia: nadesłane

Historia zaczęła się w 2004 roku, kiedy to pani Monika Łataś, wówczas młoda studentka, pojechała na wakacje do Grecji. Nie przypuszczała wówczas, że ten wyjazd może zmienić całkowicie jej dotychczasowe życie. Jak to bywa w romantycznych historiach, podczas wakacji poznała przystojnego Greka Kostasa Papadopulosa, który szefował wówczas w kuchni renomowanego hotelu.

Po urlopie pani Monika wraca do kraju, żeby zakończyć studia z pedagogiki, robiąc też drugi fakultet z terapii dziecięcej. Po zakończeniu nauki jedzie do Grecji, do swojego narzeczonego, tam rozpoczynając swoje nowe życie – nie tylko rodzinne, ale i zawodowe. W 2014 roku odbywa się greckie wesele pani Moniki i pana Kostasa. Kiedy na świat przychodzi córka, zaczynają myśleć o przyjeździe na stałe do Polski. Plany realizują w 2016 i tu zaczynają działalność gastronomiczną.

Miłośnicy greckiego jedzenia pewnie poznali już popularne Bistro Greeks na osiedlu Wyżyny. Tam serwowano szybkie dania, między innymi Gyros. Przyszedł jednak czas na większe wyzwanie. więc właściciele postanowili otworzyć grecką restaurację z prawdziwego zdarzenia z daniami greckimi typowo domowymi. I tak powstało „GREEKS restaurant-events” w budynku PZMot na terenie Kartodromu przy ul. Fordońskiej. Trzeba przyznać, że biesiadne ceglane sale idealnie pasują do klimatu greckiej restauracji, w której można organizować zarówno biesiady, jak i małe wesela. Latem działa duży i obszerny ogród. W karcie dań wszystko to, co każdy turysta odwiedzający Grecję pewnie już miał okazję skosztować. Na przystawkę można zamówić Tzatziki, pitę grecką, Dolmadaikę (minigołąbki w liściach winogron), kreteńskie dakos, grillowaną ośmiornicę czy pitakia (dwa rodzaje pierożków). Są też zupy – z soczewicy z serem feta, drobiowa z klopsikami czy krem pomidorowy z opalanej papryki. Prawdziwe rarytasy to dania główne: Mussaka (tradycyjna grecka zapiekanka), Merida Souvlaki (do wyboru drobiowe albo wieprzowe), grillowany comber jagnięcy, Bekri Meze (grecki gulasz wieprzowy gotowany na białym winie z kiełbaskami) czy jagnięco-wołowe Kofty grillowane podawane z salsą cytrynowo-oliwną. A na deser grecka domowa Baklava (słodkość z orzechami), Lukumades (minipączki podawane na ciepło z miodem) czy Karydopita (greckie ciasto nasączone syropem).

Menadżerem restauracji został brat pani Moniki, Tomek, więc biznes zaczyna być typowo rodzinny. Blisko 80% artykułów spożywczych sprowadzane jest prosto z Grecji, łącznie z domowym białym i czerwonym winem.

Warto tu również dodać, że wspólnie z firmą STER NA KWIATY, która dba o wystrój, organizowane są greckie uczty i przyjęcia w plenerze zarówno w prywatnych ogrodach klientów, jak i siedzibach firm. Wszelkie komunie, urodziny, spotkania towarzyskie czy nawet małe greckie wesela cieszą się coraz większą popularnością.

Tak więc mamy w Bydgoszczy ciekawą propozycję kulinarną z kolejnego już zakątka świata, którą polecam wszystkim miłośnikom kuchni greckiej.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane treści