Bydgoszcz
1C
93% wilgotność
Wiatr: 2km/h SE
H 1 • L 1
2C
Pon
0C
Wt
1C
Sr
5C
Czw
1C
Pt
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaPORADY I CIEKAWOSTKIHiszpańska kuchnia wystarczającym powodem na kilkudniowy wypad?
21.10.2021 | 14:21

Hiszpańska kuchnia wystarczającym powodem na kilkudniowy wypad?

Na zdjęciu: Hiszpania to jeden z ciekawszych miejsc, jeśli chodzi o planowanie wakacji.

Fot. nadesłane

Nikogo nie trzeba przekonywać, że Hiszpania to jeden z ciekawszych miejsc, jeśli chodzi o planowanie wakacji. Niezależnie od pory roku warto się tam wybrać, by zobaczyć na własne oczy piękne plaże i wykąpać się w ciepłej wodzie, czy zwiedzić najbardziej interesujące miasta w tej części Europy. Jednak Hiszpanię powinno się odwiedzić też dla jej kuchni i niezwykłych egzotycznych smaków.

Hiszpania dzięki swojemu położeniu i ciepłemu klimatowi zachwyca egzotyczną roślinnością, w tym również owocami i warzywami, których raczej nie spotkamy w innych częściach kontynentu, chyba że dzięki eksportowi. Nie ma to jak oryginalny smak lokalnych produktów, które dojrzewały w hiszpańskim słońcu. Wszyscy miłośnicy próbowania nowych dań, powinni poznać ten obszar również od strony kuchni. Poruszając się po kulinarnej mapie, koniecznie należy zwiedzić cały kraj, gdyż każdy z regionów może pochwalić się czymś wyjątkowym.

Północ i wschód Hiszpanii – najlepsze warzywa, sery, ryby i mięso

Kuchnia iberyjska kojarzy nam się przede wszystkim z takimi daniami jak gazpacho, paella czy słodkie churros, ale jej największą zaletą jest to, że stanowi zlepek wielu kultur i dziedzictwa ludów zamieszkujących ten półwysep na przestrzeni lat. Zwiedzając północne tereny, koniecznie trzeba spróbować lokalnych serów i mleka, które mają niepowtarzalny delikatny smak i aromat. W Barcelonie warto skosztować szynki i kiełbasy, dań duszonych z fasolą oraz pysznego jabłecznika. Przesuwając się na wschód, zasmakować można w bardziej śródziemnomorskiej kuchni, gdzie znajdziemy dania z oliwkami, słodkimi pomidorami, papryką, chili oraz ziołami i przyprawami, takimi jak szafran. W Walencji koniecznie powinniśmy zamówić paellę, której słodko-pikantny smak pozostanie z nami już na zawsze. Szukając atrakcyjnych połączeń lotniczych, koniecznie należy przejrzeć ofertę przewoźników takich jak np. FRU.PL, na którego stronie (https://www.fru.pl/tanie-loty/do-Hiszpania-ES/) można znaleźć najkorzystniejsze promocje.

Środkowa część kraju i południe – chłodniki i arabskie wpływy kulinarne

Zwiedzając środek Hiszpanii, nie można nie spróbować dziczyzny czy mięsa dzikiego ptactwa, a także dań jednogarnkowych podawanych z pieczonym na miejscu chlebem. Kminek i czosnek poczuć możemy w niemal każdym daniu z wieprzowiny, a na ogromnych rusztach pieką się prosięta. To element lokalnego folkloru, coś, co zobaczymy w restauracjach w Madrycie. Poznając z kolei południowe regiony i Malagę, można zauważyć coraz silniejsze wpływy arabskiej kuchni. Aromatyczne gulasze, przekąski tapas, mięsa z pomarańczami, oliwkami czy cytrynami – tutaj to podstawa. Na deser proponowane są ciasta i słodycze z migdałów, marcepanowe cukierki, które smakują wybornie, a także kruche ciastka z kajmakiem, puddingi lub ryż z mlekiem i wanilią ugotowany na gęsto. Zwiedzanie tej części kraju może skończyć się kilkoma nadprogramowymi kilogramami, ale niezapomniane smaki są tego warte. Zwłaszcza że kondycję poprawić można, spacerując po mieście lub pływając w wodach otaczających półwysep.


Podobne wpisy

Powiązane treści