Bydgoszcz
1C
Niebo głównie zachmurzone
86% wilgotność
Wiatr: 6km/h NW
H 2 • L 1
4C
Pt
3C
Sob
1C
Nd
1C
Pon
1C
Wt
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCII miejsce dla uczniów bydgoskiego „Gastronomika”
06.03.2017 | 17:26

I miejsce dla uczniów bydgoskiego „Gastronomika”

Młodzi kucharze z Bydgoszczy zachwycili jurorów i sponsorów konkursu "Sportowa Wiosna 2017".

Na zdjęciu: Mistrzowska ekipa z Bydgoszczy.

Fot. nadesłane

W Centrum Sportowo-Konferencyjnym Gniewino Sp. z o.o.,w  Hotelu Mistral Sport w Gniewinie, niedawno zakończyła się II edycja konkursu kulinarnego – „Sportowa Wiosna 2017”. Do naszej redakcji dotarły stamtąd, od ekipy wracającej do Bydgoszczy, czyli z pierwszej ręki, bardzo dobre wiadomości…

Konkurs, którego tematem były potrawy nawiązujące do sportu oraz deser z wybranej czekolady, inspirowany Hiszpanią, a to dlatego, że podczas piłkarskiego Euro 2012  Gniewino było bazą noclegową dla drużyny m.in. Andresa Iniesty, przeznaczony był dla uczniów klas zasadniczych zawodowych i technikum o profilu gastronomicznym i w innych pokrewnych zawodach.

W finale wzięło udział dwanaście dwuosobowych drużyn. Bydgoszcz reprezentowali: Adam Rzęski i Patryk Kamiński – uczniowie klasy IV C Technikum Gastronomicznego z Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Ich zadaniem było samodzielne, w czasie 90 minut wykonanie 6 porcji dania głównego i deseru.  Wszystkie potrawy musiały nawiązywać do tematu konkursu. Uczniowie bydgoskiego „Gastronomika” przygotowali dzikiego łososia alaskańskiego na komosie ryżowej z puree z marchewki z limonką, puree ze szpinaku z dodatkiem chipsa z jarmużu, a na deser mus czekoladowy z żelem pomarańczowym, ciastkiem migdałowym i kruszonką orzechową.

Oprócz smaku, jurorów – szefów kuchni z renomowanych restauracji i przedstawicieli firm sponsorujących konkurs – zachwyciła także wizualna strona potraw, ich zgodność z tematyką konkursu, sposób podania, czystość na stanowisku pracy, czyli mistrzowskie wykonanie zadania.

Adam i Patryk – zdobywcy I miejsca – wracają do Bydgoszczy z pucharem, medalami oraz dyplomami i ogromnym kartonem z nagrodami, ale też ofertą stażu pod okiem mistrza Jacka Koprowskiego w restauracji „Sztuczka”, która jest Nr 1 wśród 196 restauracji zlokalizowanych w Gdyni.


Powiązane treści