Jak gotować zdrowiej? Pomogą Ci w tym odpowiednie naczynia!
Dodano: 05.10.2022 | 21:53Na zdjęciu: Patelnia z powłoką nieprzywierającą w wersji grillowej będzie idealnym sposobem na przyrządzenie smacznego mięsa w zdrowszej wersji.
Fot. nadesłane
Zdrowe odżywianie się jest teraz w modzie! Coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość i skład produktów, które kupuje, a w sklepach dostępnych jest wiele artykułów pochodzących od lokalnych sprzedawców oraz z ekologicznych upraw. Zdrowa żywność to nie tylko znakomity wybór dla tych, którzy chcą schudnąć i zachować na dłużej młody wygląd, ale przede wszystkim dla wszystkich, którym zależy na spożywaniu wartościowych składników. Większość sklepowych produktów przed spożyciem wymaga obróbki termicznej. Patelnie nieprzywierające, garnki do gotowania na parze lub formy do pieczenia to naczynia, które pomogą Ci przyrządzać posiłki w zdrowszej wersji. Poniżej odpowiadamy dlaczego.
Czy naczynia mogą mieć wpływ na jakość posiłku?
Być może zastanawiasz się, w jaki sposób garnek czy patelnia nieprzywierająca mogą mieć wpływ na jakość Twojego odżywiania się. Oczywiście tylko od Ciebie zależy sposób, w jaki przygotujesz obiad czy kolację, ale odpowiednie naczynia mogą pomóc Ci przyrządzać zdrowsze albo mniej kaloryczne posiłki.
Niektórzy uważają, że zdrowe jedzenie nie może być pyszne. Obalamy ten mit! Patelnia z powłoką nieprzywierającą w wersji grillowej będzie idealnym sposobem na przyrządzenie smacznego mięsa w zdrowszej wersji. To dobre rozwiązanie na początek zmian w nawykach żywieniowych. Innym sposobem na ograniczenie używania tłuszczu w kuchni jest korzystanie z tradycyjnej patelni nieprzywierającej lub pieczenia mięsa w piekarniku. W obu przypadkach potrzebna jest tylko niewielka ilość oleju, co znacząco przyczyni się do zmniejszenia kaloryczności jedzenia.
Za najzdrowsze uchodzą posiłki przygotowywane na parze, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalny garnek do tego typu obróbki termicznej. Można przyrządzać w nim m.in.: warzywa, drób oraz ryby i tworzyć przy tym pełnowartościowe posiłki. Podczas gotowania na parze cenne składniki odżywcze nie wypłukują się z warzyw, co jest niewątpliwą zaletą tej metody przygotowywania jedzenia.
Wybieraj naczynia z bezpiecznego materiału
W zdrowym gotowaniu znaczenie ma nie tylko jakość zakupionych produktów spożywczych, ale także stan posiadanych naczyń. Używanie starych i zniszczonych garnków czy patelni może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. W kontekście niebezpiecznych naczyń zazwyczaj można usłyszeć o teflonie – to popularny materiał, którym często pokrywa się patelnie. Przy prawidłowym codziennym używaniu nie stwarza on jednak zagrożenia. Szkodliwość pojawia się dopiero podczas korzystania z zarysowanej powierzchni teflonu – wtedy to mogą wydzielać się toksyczne substancje, które trafiają wprost do żywności.
Jeżeli patelnia z powłoką nieprzywierającą również została uszkodzona, lepiej nie zwlekać i zakupić nowy model. Długotrwałe korzystanie ze zniszczonej patelni może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Decydując się na zakupy, warto wybierać produkty pochodzące od znanych marek lub doceniane przez klientów – np. Laurem Konsumenta. Duży wybór patelni nieprzywierających znajduje się w internetowym sklepie Piękno w domu. Wybierz naczynie, którego potrzebujesz, i przygotuj zdrowy i smaczny posiłek dla siebie i najbliższych. Pamiętaj, że im więcej nieprzywierających warstw ma patelnia, tym mniejsze szanse na zarysowanie jej.
Sprawdź ofertę patelni nieprzywierających na: https://www.pieknowdomu.pl/gotowanie/patelnie/patelnie-nieprzywierajace.html