Bydgoszcz
24C
Słonecznie
46% wilgotność
Wiatr: 4km/h E
H 25 • L 22
22C
Pt
23C
Sob
24C
Nd
24C
Pon
25C
Wt
Relacja na żywo z dróg w Bydgoszczy i regionie w naszej nowej usłudze TRAFFIC. Kliknij, aby zobaczyć więcej.
Metropolia BydgoskaPORADY I CIEKAWOSTKIJak prawidłowo układać produkty w lodówce?
wnetrzelodowki
24.05.2019 | 11:00

Jak prawidłowo układać produkty w lodówce?

Na zdjęciu:

Fot.

Zastanawiasz się, czy sposób, w jaki umieszczać produkty spożywcze w lodówce? Gdzie przechowywać mięso, a gdzie owoce? Jakich produktów nigdy nie powinno się chłodzić? Sprawdź w dzisiejszym poradniku.

Czego nie powinno się przechowywać w lodówce?

Zanim przystąpisz do organizowania lodówki, zwróć uwagę na to, żeby nie wkładać do niej następujących produktów:

  • Owoców tropikalnych, do których zaliczamy nie tylko tak egzotyczne rodzaje, jak papaja czy mango, ale też niezwykle popularne w naszym kraju banany. Niska temperatura sprawi, że owoce takie szybko stracą swój niepowtarzalny smak oraz zapach.
  • Pomidorów – podobnie jak w przypadku owoców egzotycznych niska temperatura może przyczynić się do obniżenia ich wartości odżywczych.
  • Olejów – przechowywanie olejów w niskiej temperaturze z czasem doprowadzi do ich jełczenia. Wyjątkiem jest olej lniany, który powinno się przechowywać w temperaturze niższej niż 10 stopni Celsjusza.
  • Kawy oraz herbaty – niska temperatura doprowadzi do ich szybkiego psucia.
  • Niektórych warzyw, na przykład cebuli, papryki czy ziemniaków – najlepiej zarezerwować dla nich miejsce w swojej spiżarce.
  • Mąki i innych produktów sypkich, takich jak płatki czy kasze, które ze względu na swoje zdolności higroskopijne mogą szybko zwilgotnieć.

Jakie produkty przechowywać na każdej półce?

To, w jakim miejscu umieścisz poszczególne produkty, w głównej mierze zależy od temperatury, jaka panuje na danej półce. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wartości te mogą się różnić między sobą nawet o kilkanaście stopni!

Najwyższa – bo wynosząca nawet 13°C – temperatura  panuje na półkach umieszczonych na drzwiach wejściowych lodówki. Warto umieścić tam produkty, które wymagają jedynie delikatnego schłodzenia, na przykład keczupy, musztardy, nieotwarte mleko, alkohole, masło czy jajka, które w części chłodziarek mają wydzieloną przegródkę – lodówki tego rodzaju znajdziesz między innymi w Neonet.

W przypadku półek umieszczonych wewnątrz lodówki zasada jest prosta – im niżej, tym zimniej. Na najwyższych półkach staraj się umieszczać jedzenie ze stosunkowo długą datą ważności oraz produkty gotowe do zjedzenia. Górne partie lodówki to również odpowiednie miejsce na przechowywanie produktów mlecznych, ponieważ sprzyja to ich zakwaszeniu, co ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Szczelnie zapakowane wędliny i kiełbasy (odpowiednie przechowywanie mięsa zapobiega przenikaniu zapachów na inne półki) oraz wszelkiego rodzaju ciasta i sałatki, które zjemy w ciągu najbliższych dni, to produkty, które powinniśmy przechowywać na środkowej półce. Taka półka jest również najlepszym miejscem do przechowania długo dojrzewających serów.

Najniższa półka jest natomiast miejscem zarezerwowanym do przechowywania surowego mięsa, owoców morza oraz ryb. Aby mieć pewność, że w Twojej lodówce nie rozprzestrzenią się szkodliwe dla Twojego zdrowia bakterie, przechowuj je jedynie w oryginalnych opakowaniach lub szczelnie zamkniętych pojemnikach oraz jak najszybciej poddaj je obróbce termicznej.

Co przechowywać w szufladach lodówki? Przede wszystkim świeże owoce i warzywa. Unikaj trzymania ich w plastikowych reklamówkach, ponieważ może to doprowadzić do wydzielenia azotanów, które podejrzewane są o rakotwórcze działanie.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Podobne wpisy

Powiązane treści