Bydgoszcz
1C
Opady
97% wilgotność
Wiatr: 5km/h NE
H 1 • L 1
-0C
Wt
-2C
Sr
0C
Czw
-2C
Pt
-3C
Sob
Metropolia BydgoskaBydgoszczFotorelacjeJarmark Kujawsko-Pomorski [ZDJĘCIA]

Zdjęcia: Stanisław Gazda

Piękna pogoda przyciągnęła do Leśnego Parku Kultury i Wypoczynku tysiące bydgoszczan na coroczne święto smaku, folkloru i twórców rękodzieła – Jarmark Kujawsko-Pomorski.

Swoje stoiska rozstawiły gospodynie, producenci miodu i innych regionalnych specjałów. Można było obejrzeć i zakupić prawdziwe cuda tworzone własnoręcznie przez mieszkańców regionu. Na scenie nie zabrakło  muzyki ludowej: tańca i śpiewu.

Podczas tegorocznej edycji Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego w LPKiW miała miejsce Bitwa Regionów – Bitwa na smaki.  To ogólnopolski konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich, w ramach którego zaprezentowane i wybrane zostały najlepsze tradycyjne potrawy z kilku regionów Polski. Udział w tegorocznej Bitwie wzięły Koła Gospodyń Wiejskich  z województw: kujawsko- pomorskiego, mazowieckiego, podlaskiego, małopolskiego, wielkopolskiego, śląskiego, lubuskiego, łódzkiego, pomorskiego, lubelskiego. Każde województwo reprezentowały  3 KGW, które zaprezentowały to, co u nich tradycyjne i najsmaczniejsze.

W kulinarne szranki stanęły takie potrawy jak: Kapusta bida podawana z kluskami żelaznymi, kurczak faszerowany na słodko z borówką leśną, kopa Ornontowicka (deser), karminadle z ciaperkapustą, „hauskyjza” (ser domowy z kminkiem), pieczona golonka z grochowym puree oraz gotowaną kiszoną kapustą, pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami, kaczka faszerowana, sielawa opiekana w zalewie octowej, golonka w kapuście, pierogi z kaczką, pierogi pieczone z bobem i mielonym liściem laurowym, rejbak – babka ziemniaczana, cholewiaki, podlaska babka mięsno-warzywna, udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem, mięso wekowe w sosie własnym, kaczka pieczona z suszonymi owocami  podawana z kluskami ziemniaczanymi  i kapustą czerwona zasmażaną, kurczak duszony ze śliwkami, kaczka pieczona nadziewana po kujawsku, „KASLA” – karkówka surowa wędzona, duszona w kapuście kiszonej, pierogi ruskie z maścidłem, zupa z borowików z makaronem, podpłomyk z cebulą, Grochówka pierzchowska gen. J.H. Dąbrowskiego, tuszka gęsi nadziewana mięsem z jurajskiej wioski Rodaki, kulebiak generałowej Kickiej, gulasz z dzika z ziołami z pajdą pieroga drożdżowego z kaszą, pasztet z karpia, dąbrowicki misz-masz z „jabków antonówków i śliwków węgierków”.

A oto wyniki Bitwy: Pierwsze miejsce – udziec z dzika na rejbaku (Podlasie). Drugie miejsce – KGW z Kamienia Małego za Kaslę (Lubuskie). Trzecie miejsce –  KGW Ornontowice  za kopę ornontowicką  (Śląsk).

Bitwa Regionów to jedno, ale najlepsze smaki jarmarku walczyły także o złote, srebrne i brązowe Rarytasy Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego.

Powiązane treści