Bydgoszcz
27C
Słonecznie
34% wilgotność
Wiatr: 4km/h SW
H 28 • L 26
24C
Sob
23C
Nd
24C
Pon
25C
Wt
27C
Sr
Relacja na żywo z dróg w Bydgoszczy i regionie w naszej nowej usłudze TRAFFIC. Kliknij, aby zobaczyć więcej.
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaJeść jak sto lat temu. Czy jest to możliwe?
Danie konkursowe
26.11.2018 | 11:25

Jeść jak sto lat temu. Czy jest to możliwe?

Na zdjęciu: Zaspokajanie ciekawości, co jadali nasi przodkowie, stało się bardzo trendy.

Fot. Nadesłane.

Polacy chętnie podążają za różnymi trendami kulinarnymi. Jednym z nich jest powrót do tego, co jadano dawniej, do kuchni sprzed lat. Od jakiegoś czasu próbujemy ją odtwarzać. Przykładem może być konkurs kulinarny z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości ogłoszony przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy.

Zadaniem uczniów było przygotowanie prezentacji multimedialnej do wyboru: stary przepis z notesu babci, cioci, mamy i krótka historia rodzinna związana z przepisem, lub autorski przepis na zakąskę lub deser w kolorach biało- czerwonych – powiedziała organizatorka konkursu Beata Lewińska.

Zwyciężyli: Bartosz Kłosowski z klasy IIIa KZ, który otrzymał w nagrodę voucher o wartości 100pln do restauracji Memo Restaurant & Wine na kulinarną przygodę podniebienia, ufundowany przez szefa restauracji „Memo” Rafała Godziemskiego oraz Marta Wiszniewska i Maciej Grochowski z klasy IVaTŻ – nagrodzeni książkami „Od kuchni II”, ufundowanymi przez wydawnictwo Akademia Kulinarna.

Bartosz przygotował długo gotowaną polędwiczkę metodą sous-vide z dzika w otulinie z wędzonej papryki, podawaną na pieczonym selerze z aromatyzowanym jałowcem w towarzystwie mini sałat, z ziołowym winegretem składającym się z polskich świeżych ziół takich jak tymianek, kolendra, pietruszka na bazie oliwy, soku z pomarańczy, soku z cytryny oraz świeżego polskiego czosnku z sosem z palonych kości cielęcych i dzikich ziół.

Marta i Maciej wyszperali babciny przepis na pączki pochodzący ze starej książki kucharskiej z 1986 roku dla wiejskich zakładów gastronomicznych. Marta podzieliła się również przepisem na chleb pszenno-żytni wypiekanym przez jej babcię, z którego korzystają teraz jej rodzice, od siedmiu lat wypiekający ten chleb u siebie w domu.

Konkurs bydgoskiego „Gastronomika” wspaniale wpisał się zarówno w obchody 100-lecia odzyskania niepodległości, jak też w kulinarne trendy sprawdzania w jaki sposób były przygotowywane niegdysiejsze dania, i  jak smakowały. Gdyby jednak  zadać pytanie: Czy współcześnie odtwarzane dawne jedzenie,  jest takim samym, jakie jadali nasi przodkowie? Niezupełnie. Smak i wygląd dań zawsze będą się różniły, chociażby dlatego, że kiedyś inaczej wyglądała produkcja żywności i inna była technologia, którą wykorzystywano podczas gotowania.

Trzeba pamiętać, że inne temperatury panowały w piecach. Pieczono głównie w piecach opalanych drzewem. To zupełnie inna bajka niż dzisiejsze piece konwekcyjno-parowe – mówił w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Michał Bałazy, szef kuchni w restauracjach K1 Business Center. Nie można w tym miejscu nie wspomnieć również o różnicach w sposobach hodowli bydła i przechowywania mięsa, które mają przecież wpływ na jego strukturę oraz smak.

 – Odtworzenie dawnej kuchni w teraźniejszości jest możliwe, ale na pewno nie w 100% – dokładnie tak samo, jak to było. Teraz kucharze raczej wolą interpretować na własny sposób, czyli wziąć recepturę i w jakiejś mierze ją dostosować do obecnych realiów, do obecnej estetyki – stwierdza Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu.

Oczywiście podczas interpretacji przepisu dobrze jest nie odejść od oryginału za daleko. Warto zachować tożsamość potrawy.

Przepisy na dawne dania można znaleźć m.in. w książce „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, wydanej przez MAKRO Polska.


Powiązane treści