Bydgoszcz
21C
Niebo częściowo zachmurzone
68% wilgotność
Wiatr: 4km/h WNW
H 22 • L 20
25C
Sr
25C
Czw
24C
Pt
24C
Sob
27C
Nd
Relacja na żywo z dróg w Bydgoszczy i regionie w naszej nowej usłudze TRAFFIC. Kliknij, aby zobaczyć więcej.
Metropolia BydgoskaGASTRONOMIAKebab w wersji domowej!
pp-kebab-600x400-2
03.07.2019 | 19:59

Kebab w wersji domowej!

Na zdjęciu:

Fot. =serwis shutterstock

Kebab smakuje wybornie podczas każdego posiłku. Dlatego też często mamy na niego ochotę. Ale co zrobić, gdy nie chce nam się wychodzić do restauracji lub są one już zamknięte? Zawsze kebab możemy przygotować sami w domu. wystarczy użyć odpowiednich produktów, zastosować się do kilku wskazówek i gotowe! Pyszny kebab zrobiony przez trafia na nasz talerz.

Wpierw wybierzmy odpowiednio mięso, może to być baranina, cielęcina lub kurczak. Wieprzowinę sobie odpuśćmy, gdyż Turcy nigdy by z niej nie przygotowali kebabu. Jeżeli rodzaj mamy wybrany zadbajmy również o to, aby mięso było wysokiej, jakości.  W ciepłe miesiące nasze mięso możemy podpiec na grillu w pozostałą część roku skorzystajmy z kuchennego piekarnika. Zanim jednak poddamy mięso obróbce cieplnej pamiętajmy od przyprawieniu go. gotowe mieszanki ziół do kebabu można kupić prawie w każdym sklepie.

Bułka czy lawasz?

Jedząc kebab w domu możemy go sobie zaserwować w formie typowo obiadowej na talerzu w towarzystwie frytek lub ziemniaków. Jednak najlepiej będzie on smakował w bułce lub zawinięty w placek lawasz. Możemy go zastąpić tortillą, którą łatwiej kupić. Pieczywo do kebabu możemy również wykonać sami od podstaw. Turecki chlebek drożdżowy o nawie Balzama będzie tutaj idealny. Powstaje on z mąki pszennej, drożdży, wody, kwaśnej śmietany, masła oraz soli i pieprzu do smaku. A smaży się go bez tłuszczu na patelni.

Smaczniej z dodatkami

Surówka doda kebabowi smaku a także sprawi, że będzie on zdrowszy. Najczęściej używa się świeżych warzyw jak czerwona kapusta, sałata lodowa i pokrojone pomidory z cebulą. Całość zazwyczaj skrapia się oliwą z oliwek oraz posypuje solą i pieprzem dla smaku.

Sos z pomocą

Tradycyjny sos do kebabu przypomina greckie tzatziki, gdyż powstaje z jogurtu, świeżych ziół oraz czosnku. W wersji na ostro są to pomidory drobno pokrojone lub koncentrat, drobno posiekana cebulka, czosnek oraz dużo papryczki chilli.

Dobrze ułożony kebab

Kolejność wkładania mięsa oraz wszystkich dodatków też jest ważna. Aby nasz kebab nie rozleciał się po pierwszym kęsie wpierw wkładamy do niego surówkę, potem mięsi a na końcu wlewamy sos. Zjedz swojego kebaba w domu jak król i nie szykuj go sam! Zamów go w Bydgoszczy z restauracji Kebab King lub podobnego lokalu poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Podobne wpisy

Powiązane treści