„Lato na Wsi” w Minikowie [ZDJĘCIA]
13 i 14 maja w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie k. Nakła n. Notecią odbywają się targi „Lato na Wsi”.
Zdjęcia: Stanisław Gazda
Celem tej wielotematycznej imprezy o charakterze edukacyjno-promocyjnym jest w głównej mierze promocja dziedzictwa kulinarnego i działalności pozarolniczej województwa kujawsko-pomorskiego.
Każdego roku ponad 300 wystawców i ponad 20 tys. osób odwiedza „Lato na Wsi” w Minikowie.
PROGRAM:
Sobota 13 maja
9.00 Otwarcie Targów i Wystawy Zwierząt
10.00 Komisyjna ocena królików – hale wystawowe
10.00 – 12.00 Konferencja dla hodowców alpak, pn. Hodowla Alpak w Polsce – sala konferencyjna, budynek C
10.00 – 14.00 Konkurs dla publiczności „Poznaję produkt ekologiczny” – stoisko promocyjne KPODR
10.00-15.00 Impreza promocyjna pn. „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole” – ring
Warsztaty plastyczne i kulinarne dla najmłodszych
WYSPA ZDROWIA promująca zdrowy styl życia – porady dietetyków, lekarzy, badania profilaktyczne – ring
11.00-12.00 Panel dyskusyjny na temat walorów dietetycznych mięsa drobiowego z udziałem lekarzy, dietetyków i przedstawicieli nauki – scena główna
12.00-13.00 Pokaz kulinarny w wykonaniu szefa kuchni Marcina Szukaja – scena na ringu
14.00-15.00 Program Pozytywnego Szkolenia Psów Schroniskowych „Lira” – pokaz wyszkolenia psów ze schroniska w Bydgoszczy
17.00 Zakończenie I dnia targów
Niedziela 14 maja
10.00 Otwarcie II dnia Targów oraz Wystawy Zwierząt
10.00 Otwarcie Krajowej Wystawy Szpiców i Psów Ras Pierwotnych – teren wystawy
10.30 Oficjalne otwarcie targów z udziałem gości – scena główna
10.00-12.00 Komisyjna ocena potraw i produktów zgłoszonych do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu” – sala Centrum Dziedzictwa Kulinarnego
10.15-13.15 Turniej Powiatów – ring
10.00-14.00 Konkurs dla publiczności pn. „Z ekologią na Ty” – stoisko promocyjne KPODR
10.00-15.00 Impreza promocyjna pn. „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole” – ring
Warsztaty plastyczne i kulinarne dla najmłodszych
WYSPA ZDROWIA promująca zdrowy styl życia – porady dietetyków, lekarzy, badania profilaktyczne – ring
11.00-13.00 Pokaz kulinarny w wykonaniu szefa kuchni i restauratora Artura Moroza – scena na ringu
12.30 Ogłoszenie wyników konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” – scena główna
13.00 Wręczenie nagród hodowcom trzody chlewnej i królików – scena główna
13.45 Wręczenie nagród zwycięzcom Turnieju Powiatów – scena główna
14.15 Ogłoszenie wyników konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” – scena główna
16.00 Zakończenie targów.