Bydgoszcz
15C
Niebo głównie zachmurzone
67% wilgotność
Wiatr: 1km/h N
H 16 • L 14
17C
Nd
18C
Pon
22C
Wt
21C
Sr
21C
Czw
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaMłodzi bydgoszczanie wśród najlepszych kucharzy i cukierników na świecie. Wystąpią na olimpiadzie kulinarnej!
adam rzeski, jakub pocwiardowski - nadesłae
16.02.2020 | 18:17

Młodzi bydgoszczanie wśród najlepszych kucharzy i cukierników na świecie. Wystąpią na olimpiadzie kulinarnej!

Na zdjęciu: Adam Rzęski i Kamil Poćwiardowski reprezentują Polskę na olimpiadzie kulinarnej.

Fot. nadesłane

6 dni rywalizacji. 2 tysiące kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów. Reprezentacje Polski w kategorii seniorów i juniorów. A wśród nich – dwaj bydgoszczanie, Kamil Poćwiardowski i Adam Rzęski, którzy właśnie teraz są w Stuttgarcie, gdzie odbywają się prestiżowe zawody kulinarne.

Olimpiada kulinarna IKA to najstarszy i największy międzynarodowy konkurs sztuki kulinarnej. Odbywa się co cztery lata, a tegoroczna edycja w Stuttgarcie jest już 25. Po raz pierwszy w historii Polskę reprezentują dwie drużyny narodowe – seniorów i juniorów. Pochodzący z Bydgoszczy Kamil Poćwiardowski i Adam Rzęski są członkami tej drugiej, do której zostali nominowani przez selekcjonera Sebastiana Krauzowicza i kapitana reprezentacji Bartosza Petera.

Adam studiuje obecnie technologię żywienia człowieka na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym. Dwukrotnie zwyciężył w ogólnopolskim konkursie kulinarnym Sportowa Wiosna. Zajął też I miejsce w konkursie Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś, zdobywając też wyróżnienie jury degustacyjnego.

Kamil w 2018 roku razem z koleżanką ze szkoły zajął I miejsce na mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych podczas Ogólnopolskich Targów Cukierniczych Expo Sweet. Na co dzień szkoli się w doskonale znanej bydgoszczanom, a dla niego – rodzinnej Piekarni – Cukierni Poćwiardowski.

Obaj absolwenci bydgoskiego Gastronomika od roku trenują w nowoczesnym Instytucie Kulinarnym Transgourmet pod Warszawą, gdzie niemal co tydzień szlifują swoje umiejętności. Olimpiada to bowiem nie tylko sztuka gotowania, ale też umiejętność współpracy, porozumienia się gestami czy krótkimi komendami. Praca musi przebiegać bez komplikacji, gdyż zadania są wymagające – w konkurencji Restaurant of nations, w której wystartują nasi juniorzy trzeba w ciągu 5 godzin przygotować od podstaw przystawek, dań głównych i deserów dla 60 osób.

Sam wyjazd to również wyzwanie logistyczne. Reprezentacja musiała zabrać ze sobą setki naczyń, produktów, przypraw i form. Jaki będzie tego efekt? Przekonamy się już wkrótce. Reprezentacja juniorów występować będzie w niedzielę, 16 lutego o godz. 20:30 w kategorii IKA Buffet i 18 lutego  o godz. 11:30 w Restaurant of nations.

Poland National Culinary Team w kategorii juniorów tworzą: Emil Guzik, Daniel Warszawski, Damian Hirt, Adam Rzęski, Kamil Poćwiardowski,  Karol Piotrowski, Mateusz Galbarczyk oraz Bartosz Wicherek. Należą do Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Powiązane treści