Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Dodano: 17.07.2023 | 11:57

Na zdjęciu: Całkowity koszt przebudowy budynku to 1 mln 414 tys. zł

Fot. Gmina Koronowo

Przebudowa Punktu Informacji Turystycznej w Koronowie przy Placu Zwycięstwa kosztowała 1 mln 414 tys. zł. Zdaniem radnego Henryka Borowicza przy okazji remontu zlikwidowano Izbę Regionalną Ziemi Koronowskiej. Burmistrz zaprzecza temu.

Izba Regionalna Ziemi Koronowskiej mieściła się w starym budynku Punktu Informacji Turystycznej. Pomysłodawcą, założycielem i wieloletnim prowadzącym był Grzegorz Myk. Osoba bardzo zasłużona dla rozwoju lokalnej turystyki, regionalista, pasjonat historii, przewodnik po mieście i okolicach. Z wielkim zapałem prowadził on Izbę Regionalną Ziemi Koronowskiej. Gromadził tam pamiątki związane z Koronowem, archiwalne fotografie i wiele innych przedmiotów nie tylko dotyczących gminy Koronowa. W 2017 roku Grzegorz Myk przeszedł na zasłużoną emeryturę.

Generalny remont budynku

Od wielu lat mówiło się, że budynek Punktu Informacji Turystycznej w której mieściła się Izba Regionalna Ziemi Koronowskiej wymaga generalnego remontu. Zabiegał o to m.in. wspomniany już Grzegorz Myk. Wreszcie gmina znalazła pieniądze na ten cel. Dokonano kapitalnego remontu, dobudowano też jedną kondygnację, powstały nowe ściany na parterze i piętrze, schody piwnicy na parter i z parteru na piętro, dach, zamontowano nową stolarkę okienną i drzwiową, wykonano nową instalację wod.-kan, elektryczną, c.o.

Koszt przebudowy to 1 mln 414 tys. zł

Prace zakończyły się w listopadzie 2022 roku. Całkowity koszt to 1 mln 414 tys. zł. Wiele osób sądziło, że po remoncie będzie miejsce na ekspozycję pamiątek związanych z Koronowem i okolicą. Jeszcze w czasie remontu o stworzenie takiego miejsca zabiegał radny Piotr Mitera. Burmistrz zapowiadał, że takie miejsce powstanie. O sprawę dopytywał ostatnio radny Henryk Borowicz. Złożył on na ręce burmistrza pismo o treści: – Czy jest lub powstanie Muzeum Ziemi Koronowskiej lub Izba Regionalna wzorem wcześniej istniejącej w której będzie można zgromadzić pamiątki historyczne związane z miastem i gminą Koronowo? Po otwarciu PIT-u nie ma tej Izby Regionalnej z eksponatami, co się z nimi stało? Turyści szukają miejsca w którym mogliby, choć w elementarnym zakresie zapoznać się z dziejami miasta.

Ograniczona ilość miejsca

Burmistrz Koronowa Patryk Mikołajewski zaznacza, że wiele pamiątek gromadzonych przez Grzegorza Myka nie dotyczyło Koronowa. – Obecnie, po otwarciu w grudniu 2022 roku zmodernizowanej siedziby, w której znajduje się Punkt Informacji Turystycznej i jej doposażeniu np. w nowe gabloty, staramy się przygotowywać wystawy, zmieniać je w zależności od okoliczności, rocznic itp. – wyjaśnia Mikołajewski. – Zachowujemy dotychczasowe proporcje, które co jakiś czas ulegają zmianie, starając się pokazywać jak najwięcej pamiątek dotyczących Koronowa, które przez wiele lat zostało zgromadzonych i posiadamy w zasobach PIT . Z uwagi na ograniczoną ilość miejsca, nie ma możliwości wyeksponowania jednocześnie wszystkich zgromadzonych pamiątek, rekwizytów itp. W części ekspozycyjnej znajduje się obecnie ponad 50 % pamiątek związanych z naszym miastem, jego okolicami. Aktualnie ekspozycja dotyczy głównie urodzinowej rocznicy, którą obchodzi Koronowo. Wynika to m.in. z faktu, że prowadzone są zajęcia dla dzieci i młodzieży (w tym roku już blisko 40 zorganizowanych grup, ponad 500 uczestników), które przybliżają przede wszystkim historię Koronowa, pozwalają też uczestnikom zapoznać się z dawnymi pamiątkami, przedmiotami, które służyły w życiu codziennym wielu gospodarstw domowych. Stanowią one dużą atrakcję wystawową i cieszą się sporym zainteresowaniem zwiedzających, także tych z innych zakątków kraju. Zdajemy sobie sprawę, że pamiątki regionalne powinny być na pierwszym miejscu i takie proporcje staramy się na bieżąco zachowywać. Pragniemy dodać, że w ofercie tzw. sprzedażowej posiadamy niemal wyłącznie materiały i pamiątki związane z naszym regionem, choć wśród nich są też inne publikacje i przedmioty nawiązujące do regionu – dodaje włodarz.

Burmistrz odpowiada na zarzuty

Burmistrz traktuje wspomniane wystawy jako Izbę Regionalną. Jednocześnie zaznacza, że nie przewiduje powstania Muzeum Ziemi Koronowskiej. Musiałby on przeanalizować zasadność, koszty funkcjonowania takiej instytucji, zatrudnienie, wyposażenie itp. Oprócz tego Patryk Mikołajewski zaprzecza słowom radnego Henryka Borowicza, że izba nie istnieje. – Regionalna Izba funkcjonowała oraz nadal istnieje – odpowiada na zarzuty radnego burmistrz. – Zmieniają się jej formy ale głównym, niezmiennym założeniem jest promocja Koronowa i jego historii. Turyści chętnie korzystają z możliwości zapoznania się z walorami i dziejami naszego miasta i naszej gminy, co możliwe jest podczas wizyt w PIT oraz udziału w zorganizowanych wydarzeniach np. Noc Muzeów, Urodziny Koronowa, przy okazji których przedstawiane są dzieje miasta i związane z tym historie i pamiątki.

0 0 votes
Article Rating
Powiadom o
1 Komentarz