Bydgoszcz
16C
Niebo częściowo zachmurzone
100% wilgotność
Wiatr: 5km/h ENE
H 17 • L 16
15C
Nd
14C
Pon
16C
Wt
15C
Sr
13C
Czw
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaPORADY I CIEKAWOSTKIPiekarnik parowy SteamBake – odkryj jego wszystkie możliwości
01_1136x730_900
13.08.2020 | 09:18

Piekarnik parowy SteamBake – odkryj jego wszystkie możliwości

Na zdjęciu: Piekarnik parowy do zabudowy SteamBake 600 to gwarancja m.in. soczystych pieczeni.

Fot. mat. autora

Gotowanie dla najbliższych i dzielenie się pysznym posiłkiem to wielka przyjemność. Urządzenia kuchenne Electrolux zostały stworzone, by korzystanie z nich dawało maksimum satysfakcji i przyjemności przy minimalnym wysiłku. Piekarniki parowe są wyposażone w funkcje, dzięki którym można wznieść się na najwyższy poziom sztuki kulinarnej. Piekarnik parowy do zabudowy SteamBake 600 to gwarancja soczystych pieczeni i chleba z chrupiącą skórką.

Nowa linia prawdziwie intuicyjnych urządzeń kuchennych Electrolux została zaprojektowana zgodnie ze wskazówkami szefów kuchni z restauracji wyróżnionych w prestiżowym katalogu Michelina, którzy od lat współpracują z tą szwedzką firmą.

Stworzono je z myślą o wygodzie miłośników pysznego jedzenia, którzy chcą jeść zdrowe potrawy. Urządzenia z linii Sense podpowiadają, jak piec jak profesjonalny szef kuchni.

Zalety wykorzystania pary w trakcie pieczenia

Tradycyjny piekarnik piecze potrawy za pomocą obiegu gorącego powietrza. Piekarnik parowy wzbogaca ten proces o dodatek pary. Wilgoć wpływa na poprawę smaku, konsystencji i koloru potraw, jednocześnie zapewniając ich doskonałą chrupkość. Dzięki temu każda z nich staje się dziełem sztuki kulinarnej. Nie bez powodu nasze babcie wkładały do piekarnika, w którym piekł się chleb, naczynie z wodą.

Czas pieczenia w piekarniku parowym SteamBake 600 jest krótszy o ok. 20 procent w porównaniu do tradycyjnego urządzenia, oszczędzamy więc także energię.

Dzięki dużej wilgotności jedzenie pozostaje soczyste i zachowuje aż do 90 proc. wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Dania przygotowywane w piekarniku parowym SteamBake są mniej kaloryczne niż te z tradycyjnego piekarnika, bo użycie pary pozwala na mniejszy dodatek tłuszczu do przygotowania potraw bez uszczerbku smaku.

Dodatek pary w początkowej fazie pieczenia to gwarancja, że ciasta idealnie wyrastają, a kurczak lub ryba będą upieczone równomiernie. Będą mieć też niezrównany aromat.

SteamBake – upiecz swój własny chleb

Pieczenie chleba zyskuje na popularności. Własnoręcznie przygotowany, rumiany bochenek jest powodem do dumy. Wielofunkcyjny piekarnik SteamBake 600 to urządzenie, dzięki któremu można cieszyć się kromką świeżego, ciepłego chleba lub bułeczkami z chrupiącą skórką.

Jak działa przycisk SteamBake? Oto proste wskazówki: wlej pół szklanki wody do zagłębienia w komorze piekarnika – maksymalnie 250 mln. Wybierz na pokrętle funkcję: termoobieg SteamBake i naciśnij przycisk SteamBake; podświetli się wtedy wskaźnik. Ustawiamy temperaturę i nagrzewamy pusty piekarnik przez 10 minut – wtedy powstaje para. Po upływie tego czasu wstawiamy potrawę do piekarnika i już.

SteamBake – wygodny w obsłudze, łatwy w czyszczeniu

Piekarnik SteamBake 600 obsługuje się intuicyjnie. Drzwi Soft Closing domykają się płynnie i prawie bezszelestnie. Specjalnie zaprojektowane zawiasy chwytają drzwiczki na kilka centymetrów przed ich ostatecznym położeniem. Miękkie zamykanie drzwiczek rozpoczyna się, gdy ustawione są pod kątem około 15 stopni. Całkowite zamknięcie następuje w ciągu pięciu sekund. Front piekarnika jest bezpieczny w dotyku.

Piekarnika do zabudowy SteamBake 600 ma dotykowy panel sterowania. Proces pieczenia ustawiamy intuicyjnie, ponieważ urządzenie samo nas prowadzi i podpowiada najlepszy program.

Piekarnik SteamBake łatwo także utrzymać w czystości. Jeszcze niedawno wyszorowanie wnętrza piekarnika wymagało wiele wysiłku. Tu odbywa się to bez zbędnego nakładu pracy. Piekarniki są wyłożone łatwą do oczyszczenia emalią, a ponadto mają niezwykle wygodną opcję katalizy, którą opiszemy w dalszej części artykułu.

Termosonda

Piekarniki SenseCook dają komfort gotowania jak w prestiżowej akademii kulinarnej pod czujnym okiem szefa kuchni. Piekarnik sam dostosowuje właściwy program i czas pieczenia do wybranej potrawy. Termosonda monitoruje temperaturę w jej wnętrzu. Dzięki niej już nigdy nie zaryzykujemy podania na stół surowej w środku pieczeni lub ciasta z zakalcem.

Gdy potrawa jest gotowa, sensor zasygnalizuje zakończenie procesu pieczenia i wyłączy piekarnik. Piekarnik działa więc tak długo, jak jest to konieczne.

Najwygodniejsza i najprostsza w użyciu jest termosonda zintegrowana z piekarnikiem. Tak jest w nowoczesnych urządzeniach SenseCook firmy Electrolux. Gniazdo termosondy położone jest poza komorą piekarnika. Używamy jej więc w sposób komfortowy i bezpieczny, bez ryzyka poparzenia się.

Czyszczenie katalityczne – koniec z szorowaniem!

Co to jest kataliza? To funkcja samoczyszczenia piekarnika. Dzięki niej nie trzeba sprawdzać, czy już pora na generalne porządki w jego wnętrzu.

Kataliza w piekarnikach SteamBake 600 zaczyna działać, gdy panuje tam temperatura 250 stopni Celsjusza. Tłuszcz i inne zanieczyszczenia są wyłapywane, gdy następuje dopalanie katalityczne.

Kataliza to przydatne rozwiązanie, które skraca czas potrzebny na utrzymanie piekarnika w czystości i pozwala zaoszczędzić na środkach do jego czyszczenia.

Z piekarnikiem do zabudowy SteamBake 600 pieczenie stanie się łatwe. Bez stresu przygotujemy wyszukane, soczyste potrawy, a ciasto nigdy już nie opadnie.


Podobne wpisy

Powiązane treści