Bydgoszcz
21C
Niebo częściowo zachmurzone
68% wilgotność
Wiatr: 4km/h WNW
H 22 • L 20
25C
Sr
25C
Czw
24C
Pt
24C
Sob
27C
Nd
Relacja na żywo z dróg w Bydgoszczy i regionie w naszej nowej usłudze TRAFFIC. Kliknij, aby zobaczyć więcej.
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaPyszna Klucha – foodtruck z tradycyjnymi smakami
DSC04275
29.06.2019 | 19:14

Pyszna Klucha – foodtruck z tradycyjnymi smakami

Na zdjęciu: Tak smażą się kluski Pysznej Kluchy!

Fot. BB

Kto nie lubi polskiej, tradycyjnej kuchni? Jedzenie jak u mamy zawsze najlepiej smakuje w domu, ale gdy już znudzimy się standardową, tudzież modną ofertą plenerowego żarcia, warto skusić się na klasyczne smaki. Z pomocą przychodzi Pyszna Klucha – foodtruck, w którego ofercie znajdziemy tradycyjne dania. Okazja, by sprawdzić ofertę bardzo mobilnej kluchy w Bydgoszczy nadarzy się już jutro!

Pyszna Klucha to prawdziwy metropolitarny food truck – jego właścicielka mieszka w Nowej Wsi Wielkiej, ale jej pojazd w weekendy wyrusza podbijać serca i żołądki smakoszy nie tylko z powiatu bydgoskiego, ale też z innych części województwa. Jest możliwe, że Pyszna Klucha znajdzie też swoje stałe miejsce serwowania dań, gdzieś w okolicach Nowej Wsi.

Nazwa gastronomii wskazuje od razu, że zjemy tu tradycyjne dania. Oczywiście na pierwszym miejscu są tytułowe kluski ziemniaczane, podawane z bigosem. Kluski to regionalne danie, charakterystyczne dla kuchni pałuckiej – która ma duży wpływ na bydgoskie gusta. Te Pysznej Kluchy to produkt domowej roboty – są bardzo sycące i dobrze doprawione, podobnie jak bigos, który jest odpowiednio kwaśny i soczysty. W menu znajdziemy też naprawdę wielką pajdę chleba ze domowej roboty smalcem z ogórkami (cena to tylko pięć złotych), pierogi oraz standardowe dania, które jednak cieszą się popularnością w zależności od tego, gdzie zawita pojazd: frytki, hot dog i zapiekanki.

Czymś, co wyróżnia Pyszną Kluchę jest hot dog z PRL. Młodszym odbiorcom wyjaśniamy, że w czasach poprzedniego ustroju często trzeba było zmagać się z niedoborami, także mięsa. W latach 80., kiedy już do Polski docierały silne powiewy, a nawet podmuchy zachodniego wiatru zmian, jednym z pierwszych przejawów fast foodu był pieczarkarz – czyli bułkę wypełnioną pieczarkami i serem.

My spróbowaliśmy za to innego specjału – karkówki w sosie paprykowej, podawanej z ogórkiem i bułką. O recepturę przyrządzania nie pytaliśmy, ale jak to w wypadku mistrzów marynowania tej sztuki mięsa musi być ona skrzętnie ukrywana, gdyż doznania smakowe są naprawdę znakomite. Mięso było miękkie, odpowiednio polane sosem i naprawdę sprawiło przyjemność przy jedzeniu.

Sezon trwa, więc Pyszna Klucha rusza w Polskę. W najbliższy weekend zawita do Golubia-Dobrzynia, potem pojedzie pod Grunwald i do Brodnicy. Ale jeśli chcecie spróbować ich przysmaków, a jesteście z Bydgoszczy, możecie to zrobić już jutro w Myślęcinku. Foodtruck z sympatyczną obsługą spotkacie na Różopolu przy okazji powitania lata Otwieracz!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Powiązane treści