Rozmiary patelni aluminiowych
Dodano: 23.08.2022 | 21:50Na zdjęciu: Dania na jednej patelni to zazwyczaj sosy, różne wywary i inne, wymagające równomiernego podgrzewania.
Fot. nadesłane
Bez względu na to, czy gotujesz dla wielu osób, czy tylko podgrzewasz dania ekspresowe, potrzebujesz dobrej patelni aluminiowej. Musisz dopasować jej rozmiar do wymagań swojej rodziny i objętości dań, jakie przyrządzasz dla jej członków. Na szczęście w sprzedaży jest wiele wariantów patelni. Dzisiaj skupimy się na różnicach w ich rozmiarach. Zobacz, które są najpopularniejsze i co warto kupić.
Patelnia w dużym rozmiarze
Duża patelnia przydaje się w każdym domu. Przyrządzisz na niej danie jednogarnkowe, czyli ograniczysz zużycie naczyń podczas gotowania. Co więcej, zaoszczędzisz sporo energii i czasu.
Dania na jednej patelni to zazwyczaj sosy, różne wywary i inne, wymagające równomiernego podgrzewania. Weź pod uwagę to, że zajmują sporo miejsca, a także wymagają mieszania – najlepiej bez rozchlapywania. Nic dziwnego, że wiele modeli, chociażby woki, są sprzedawane z pokrywką w zestawie.
Dlatego też warto mieć w domu jedną patelnię dużą i głęboką. Polecane rozmiary zaczynają się od 28 cm (jeden z najpopularniejszych typów), a kończą nawet na 40 cm.
Z uwagi na to, że już samo naczynie sporo waży, a co dopiero naczynie z zawartością, wybieraj patelnie, które oprócz głównego uchwytu – rączki – mają jeszcze boczne ucho, pozwalające na złapanie naczynia dwoma rękami dla zapewnienia mu stabilności.
Małe i poręczne patelnie
Obok dużej patelni potrzebna jest też średnia i mała. W tej grupie znajdziesz naczynia o średnicy od 14 do 25 cm. To optymalna wielkość pozwalająca przygotować posiłek dla dwóch osób – omlet, jajecznicę, placki, naleśniki, sos do makaronu i wiele innych dań. Patelnia średniej wielkości przydaje się również do podgrzewania gotowych dań czy tych, które zostały z poprzedniego dnia.
Bez wątpienia zaletą mniejszych patelni jest to, że nieużywane zajmują mało miejsca, a także niewiele ważą. Podnoszenie ich jedną ręką, nawet gdy są pełne, nie sprawia większych trudności i nie jest przyczyną dyskomfortu kucharza. Mała patelnia szybko się nagrzewa, zatem posiłek będzie przygotowany w ekspresowym tempie!
Duża patelnia z wgłębieniami
Nie możesz się zdecydować, jaka wielkość patelni będzie dla Ciebie optymalna? A może jedna patelnia, a w niej wydzielone miejsca na zrobienie kilku mniejszych placków czy jajek sadzonych? To także ciekawa opcja, która pozwala przyrządzać zróżnicowane posiłki na słono i na słodko w znacznie krótszym czasie.
Patelnia, jak ta powyżej, jest doskonała do przyrządzania estetycznych dań, które mają równe krawędzi i powtarzalne kształty oraz wysokości. Na pewno powinna znaleźć się na podorędziu każdego kucharza, który w gotowaniu ceni sobie nie tylko smak, ale też wygląd dań.
Standardowo patelnie aluminiowe są dostępny w wielu rozmiarach do wyboru – od malutkich 14-centymetrowych, po bardzo duże o 3-krotnie większej średnicy. Najlepiej jest kupić od razu zestaw 2 lub 3 patelni i korzystać z nich w zależności od potrzeb.
- Jak wybrać solidną firmę budowlaną w Bydgoszczy i okolicach? - 9 czerwca 2025
- Medalowa niedziela zawodników LOTTO-Bydgostia na Mistrzostwach Polski Seniorów - 8 czerwca 2025
- PKP kontra korki — jak wygląda lato na torach? - 2 czerwca 2025