Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczFotorelacjeSezon przedświątecznych spotkań firmowo- towarzyskich rozpoczęty! [ZDJĘCIA]
09.12.2022 | 12:00

Sezon przedświątecznych spotkań firmowo- towarzyskich rozpoczęty! [ZDJĘCIA]

Zdjęcia: Wojciech Szczapa Romanowski

Nastał złoty czas dla wielu bydgoskich restauratorów. Od wielu już lat coraz bardziej popularne stają się przedświąteczne spotkania wszelakich grup przyjaciół. Spotykają się wszyscy ze wszystkimi, zarówno ci, którzy pracują w jednej firmie jak i ci, którzy nie rzadko widują się raz do roku przy tego typu spotkaniu. Są małe kameralne imprezy jak i te kilkusetosobowe, jak chociaż wspólne spotkanie opłatkowe bydgoskich przedsiębiorców. Ta rozwijająca się tradycja powoduje, że grudzień to dla restauratorów miesiąc żniw. Dla redaktora Vipa to jednak ciężki i pracowity okres. Trzeba wszak odwiedzić przyjaciół i jak zwykle zorganizować swoją wigilię.

Przedświąteczne spotkania zacząłem od wspólnego pobiesiadowania na zaproszenie Viktorii i Saszy Siemieniuty. Saszka, znany nie tylko jako dentysta, ale też niezwykły gawędziarz, wielki ambasador Ukrainy w naszym mieście. Godzinami można z nim rozmawiać o Ukrainie, o studiach na Krymie, o tym, jak szlifował swój fach jako stomatolog w fabryce traktorów zatrudniającej trzy tysiące robotników. I o swoich pierwszych krokach w Polsce, gdzie przyszło mu handlować w hali przy Magdzińskiego, a później szukać przychodni, w której mógłby praktykować jako dentysta, żeby nostryfikować w Polsce ukraiński dyplom. Sasza to nie tylko znakomity fachowiec, niezwykły gaduła, erudyta, człowiek oczytany i znający życie ze wszystkich stron. Przeszło 30 lat temu przyjechał do nas z żoną Viktorią z daleka, ale tak wkomponował się w obraz naszego miasta, że dzisiaj trudno sobie nawet wyobrazić Bydgoszcz bez niego.

Dziś z małego gabinetu stomatologicznego powstała Klinika Dentalex, w której pracuje około 20 osób w większości to fachowcy pochodzącu z Ukrainy i Białorusi.

I właśnie w tym sympatycznym gronie spędziłem wczorajszy wieczór w Restauracji „Czosnek i Oliwa”. I od razu muszę też dodać, że długo tam nie byłem (od czasu otwarcia), ale szczególne słowa uznania należą się załodze restauracji za stworzenie świątecznego nastroju. Na stołach pojawiło się wiele dań, niewątpliwym hitem dla mnie okazał się dorsz w sosie beszamelowym, pierogi z kaczką, gołąbki, tatar z siekanej polędwicy czy też absolutnie genialny czerwony barszcz z pysznymi pasztecikami. Muszę potwierdzić, że wieści krążące na mieście o wspaniałej kuchni w „Czosnku i Oliwie” nie są ani za grosz przesadzone. To wspaniała restauracja z wyjątkowym wystrojem wnętrza i doskonałą ofertą kulinarną.

0 0 votes
Article Rating
Wojciech Szczapa Romanowski
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments