Sezonowe owoce i warzywa jesienią – na co postawić?
Dodano: 07.11.2023 | 10:36Na zdjęciu: Spożywanie buraków może wam zapewnić wysoką odporność, opóźnienie procesu starzenia się, czy też wspomaganie układu krwionośnego, jak i zapobieganie anemii.
Fot. freepik.com
Spożywanie sezonowych owoców i warzyw staje się coraz popularniejszym nurtem. Z tego też względu ludzie coraz częściej stawiają na świadome odżywianie. Wiadomo jednak, że cieplejsze pory roku mają nam więcej do zaoferowania pod tym względem. Jak wygląda to natomiast jesienią? Poznajcie jesienne sezonowe warzywa i owoce, aby wiedzieć, na jakich produktach opierać swój jadłospis w te deszczowe dni.
Jedzenie sezonowe – O co w tym chodzi?
Wiele osób nie ma pojęcia o tym, na czym dokładnie polega jedzenie sezonowe. Jak można się jednak domyślać, skupia się ono na spożywaniu produktów, które w danej porze roku mają swój czas zbiorów. Warto jednak mieć pojęcie, z jakiego powodu ludzie decydują się na taki sposób odżywiania. Pierwszą oczywistą kwestią jest rzecz jasna aspekt smakowy. Coś, co jest sztucznie wyhodowane, nie będzie smakowało tak dobrze.
Nie jest to jednak jedyna kwestia, która ma tutaj znaczenie. Nie można zapomnieć o niższym poziomie wartości odżywczych, jakie są przekazywane przez jedzone warzywa i owoce. Sztuczne światło i przebywanie w szklarniach nie pomaga w powiększaniu zasobów witamin. Chodzi też oczywiście o fakt, że gdy są one eksportowane, to trzeba je zakonserwować, a to również jest ściśle powiązane z obniżeniem wartości odżywczych.
Na wartości odżywcze w diecie, koniecznie muszą zwracać uwagę sportowcy, których głównym zajęciem jest bycie sprawnym fizycznie. Do tego jednak potrzebna jest odpowiednia dieta, która doda im sił. Jeśli interesuje was obstawianie, to sprawność profesjonalistów jest dla was ważna. Do stawiania zakładów przyda wam się Betclic kod promocyjny. Przy jego użyciu możecie liczyć na zakład bez ryzyka oraz jednokrotny nim obrót.
Jak jeść sezonowo jesienią? – Przykłady produktów
Teraz czas przejść do przykładów owoców i warzyw, które możecie jeść jesienią, będąc pewnymi, że macie do czynienia napełnionymi witaminami opcjami. Już we wrześniu możecie spokojnie sięgać po buraki, które będą trafnym wyborem aż do marca. Ich spożywanie może wam zapewnić wysoką odporność, opóźnienie procesu starzenia się, czy też wspomaganie układu krwionośnego, jak i zapobieganie anemii. To nie wszystko.
Innym wyborem w tym przypadku, będzie papryka, którą powinniście spożywać we wrześniu i październiku. Dzięki temu wzbogacicie swój organizm o spore pokłady witaminy C, której jest w tym warzywie czterokrotnie więcej niż w cytrynie. Co więcej, jest to świetna opcja na wzdęcia, jak i zaparcia. Oczywistym wyborem w tym zakresie będą także gruszki. Świetnie sprawdzają się w leczeniu kaszlu, przeziębienia i jego objawów.
Ponadto mogą pomóc zarówno w zwalczaniu biegunki, jak i zaparć. Będą również dobrym rozwiązaniem na redukcji, gdyż składają się niemal całkowicie z wody, co wiąże się z małą ilością kalorii. Od września do października powinniście również postawić na cukinię. Charakteryzuje się ona doskonałym wpływem na odporność, jak i wspomaga układ nerwowy. Co ciekawe, pozytywnie wpływa na procesy trawienia i ma niski indeks glikemiczny.
Jedzenie sezonowe – Tak czy nie?
Choć mogłoby się wydawać, że wybór sezonowych owoców i warzyw może być przytłaczający, to nic bardziej mylnego. Wśród ich długiej listy każdy znajdzie coś dla siebie. Ponadto ich ograniczenie sprawi, że nie będziecie przyczyniać się do powodowania szkód środowiska, jakie mają miejsce podczas transportu eksportowanych warzyw i owoców. Warto mieć na uwadze, że nie wybieracie tutaj wyłącznie smaku, ale i ekologię.
Ponadto, chcąc mieć siły witalne i wspomagać swój organizm, powinniście wybierać rozwiązania, które mogą wam dać masę swoich właściwości. Uda się to tylko przy wysokim poziomie witamin i minerałów, które są w nich zawarte. Już teraz postawcie na sezonowe owoce i warzywa, a gwarantujemy, że niebawem poczujecie różnicę.