Bydgoszcz
24C
Niebo częściowo zachmurzone
49% wilgotność
Wiatr: 2km/h N
H 24 • L 23
20C
Pt
22C
Sob
18C
Nd
18C
Pon
17C
Wt
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczFotorelacjeTradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy [ZDJĘCIA]
30.03.2019 | 18:45

Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy [ZDJĘCIA]

Zdjęcia: Stanisław Gazda

Tematem tegorocznej, czwartej już edycji konkursu pn. „Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy” przygotowanej przez Magdalenę Czekajewską-Stańczyk oraz Beatę Lewińską było to, co najlepsze z Kujaw i Pomorza od stu lat, zaś produktem przewodnim – dziczyzna – szlachetne mięso doskonałej jakości, którego praktycznie każdy element stanowić może wspaniały materiał do pracy dla kucharza.

W kulinarne szranki stanęło sześć dwuosobowych ekip finałowych: Natalia Tomczak i Julia Szpakowska, Wiktoria Sudoł i Natalia Wesołowska, Marek Jasiek i Marcelina Mroczek, Bartosz Kłosowski i Oskar Depka, Kamil Poćwiardowski i Maciej Grochowski, Samanta Folczyńska i Dorota Jaszak. Ich zadaniem było przypomnienie szczególnego smaku regionalnych dań z dziczyzny, zamkniętego w odpowiednim doborze lokalnych składników, bez ulepszaczy i konserwantów.

Przygotowali oni takie potrawy i desery jak: jeleń na kolorowej ściółce, leśna przygoda, roladki z dzika z kluskami kładzionymi ze szpinakiem i puree z marchewki, szarlotka z musem cytrynowym, dzikie pierogi z okrasą z cebuli i palonym masłem, chrust pod śliwką, polędwicę z jelenia na mchu jadalnym, gruszkę w cydrze, polędwicę z dzika w sosie śliwkowym i kluseczkami ziemniaczanymi, serniczek na zimno z wiśniami.

Dlaczego to wszystko? Bo Polacy powoli przestają fascynować się specjałami kuchni zagranicznych i coraz częściej swoje kulinarne zainteresowania kierują w stronę potraw regionalnych, rdzennie polskich. A i nasze restauracje chętniej dostrzegają walory kuchni tradycyjnej i coraz większą wagę przykładają do jej promowania.

Konkurs dla młodych kucharzy wpisując się w te trendy miał także na celu przypomnienie szczególnego smaku dawnych dań, zamkniętego w odpowiednim doborze rodzimych składników.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Powiązane treści