W bydgoskim Gastronomiku młodzi kucharze zmierzyli się z dziczyzną [WIDEO]
To była już czwarta edycja organizowanego przez szkołę konkursu pn. „Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy”. Zobaczcie naszą relację wideo z tego wydarzenia.
Tematem tegorocznej edycji, przygotowanej przez Magdalenę Czekajewską-Stańczyk oraz Beatę Lewińską było to, co najlepsze z Kujaw i Pomorza od stu lat, zaś produktem przewodnim – dziczyzna – szlachetne mięso doskonałej jakości, którego praktycznie każdy element stanowić może wspaniały materiał do pracy dla kucharza.
Jury oceniło wszystkie nadesłane prace konkursowe, biorąc pod uwagę: zgodność z tematem i wymaganiami regulaminu (prezentacja multimedialna dowolnie wybranej potrawy/wyrobu z kuchni kujawsko-pomorskiej) i wyłoniło sześć dwuosobowych ekip finałowych, których zadaniem było przypomnienie szczególnego smaku regionalnych dań z dziczyzny, zamkniętego w odpowiednim doborze lokalnych składników, bez ulepszaczy i konserwantów.