
W „Gastronomiku” nauczą carvingu
Carving jest dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy, toteż wypada by uczniowie szkoły gastronomicznej mieli o nim pojęcie.
Na zdjęciu: Dyniowe róże
Fot. nadesłane
Ale najpierw ogłoszono konkurs na najpiękniejszą dynię, by sprawdzić czy są w szkole samorodne talenty.
Carving w krajach azjatycki znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Jest tradycyjnym elementem tajskiego święta Loy Krathong i jest uznawany za dziedzictwo narodowe Tajlandii. Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.
Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki i dynie.
Piękne róże w dyni wykroiła ucząca w Zespole Szkół Gastronomicznych Magdalena Czekajewska-Stańczyk, która będzie w szkole prowadzić cykl zajęć z dekoracji w warzywach i owocach pn. „Wyczarowane z owoców i warzyw”.
Wracając do szkolnego konkursu – komisja przyznała następujące nagrody: 1 miejsce Aleksandra Szymańska 1 TH, 2 miejsce Oliwia Latacka 1 B KZ, 3 miejsce Aleksander Polus 3 C T.