7 powodów, dla których sportowcy powinni jeść ryby
Dodano: 24.03.2025 | 12:00Na zdjęciu: Ryby w diecie sportowca są istotnym źródłem wielu składników.
Fot. ABRAMCZYK
Dobra dieta jest bardzo ważna dla każdego z nas. Jej efekty na co dzień doceniają sportowcy – zarówno zawodowi, jak i amatorzy – którzy dzięki zdrowemu odżywianiu obserwują przyrost formy i unikają kontuzji. Szczególnie korzystna jest dieta bogata w ryby i owoce morza.
Wiele osób uprawiających sport skupia się na suplementach i odżywkach, podczas gdy liczne korzyści można uzyskać stosując dietę z naturalnych, zdrowych produktów, komponując smaczne posiłki. Bogactwo kulinarne ryb i owoców morza jest najlepsze, aby na talerzu było zdrowo i ciekawie. Dlaczego to tak istotne dla sportowców?
Unikniesz kontuzji
Urazy często wynikają z przeciążeń i niedoborów poszczególnych substancji w organizmie. Dzięki bogactwu minerałów i witamin, a także dzięki bogatym w kwasy tłuszczom omega 3 ryby świetnie wpływają na regenerację mięśni i zabezpieczają przed kontuzjami. Przepis na rybę to z reguły idealny przepis na regenerację mięśni.
Tłuszcze omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, co korzystnie wpływa na mięśnie oraz stawy. W dodatku jod, potas oraz selen wspierają funkcje układu odpornościowego, co jest szczególnie potrzebne osobom, które podczas treningów doprowadzają swój organizm na skraj możliwości. Wówczas łatwo o chorobę. Z rybą na talerzu można jej uniknąć.
Lekko na żołądku
Każdy biegacz wie, że ciężki żołądek bardzo utrudnia trening. Podobnie z innymi lekkoatletami, piłkarzami czy koszykarzami – źle dobrany posiłek przed startem można pokrzyżować nawet wiele miesięcy przygotowań do najważniejszego występu.
Chude ryby są lekkostrawne dzięki czemu to idealny posiłek w dni treningowe. Szukając delikatnego smaku i niskiej zawartości tłuszczu wybieraj dorsza, pstrąga, halibuta lub flądrę, natomiast chcąc źródło kwasów omega 3 szukaj makreli, sardynek, łososia, pstrąga czy tuńczyka.
Trzymasz wagę i koncentrację
Waty w przeliczeniu na kilogram masy ciała to najważniejszy wskaźnik w kolarstwie. W innych sportach zbędne kilogramy także utrudniają osiąganie dobrych wyników. Ryby mają niską zawartość kalorii, więc ułatwiają utrzymanie odpowiedniej masy ciała.
Równie ważne jak forma fizyczna jest w sporcie przygotowanie mentalne. Niezależnie, czy wysiłek trwa 10 sekund czy 2 godziny, przez cały czas trzeba utrzymywać maksymalne skupienie. Tymczasem ryby, usprawniajac pracę mózgu, zwiększają zdolność koncentracji.
Dużo białka
Kluczowym budulcem masy mięśniowej jest białko, które służy także naprawie mikrouszkodzeń i odbudowie mięśni po treningu. Dla sportowców ważne jest, aby spożywać białko wysokiej jakości. Takie właśnie pochodzi z ryb.
W zależności od gatunku w 100 gramach ryby może być nawet 20 gramów białka. Co więcej, jest to białko bardzo wysoko przyswajalne.
Wspominaliśmy już o sportach wytrzymałościowych, jak bieganie czy kolarstwo, ale ryby są polecane także innym osobom aktywnym – na przykład kulturystom. Osoby pracujące nad swoją sylwetką, chcąc wyeksponować mięśnie, powinny spożywać więcej ryb niż mięsa czerwonego i podobną ilość jak mięsa drobiowego.
Lista sportów, w których dieta bogata w ryby i owoce morza daje pozytywne efekty, jest bardzo długa. Wystarczy spojrzeć na ABRAMCZYK TEAM, czyli ideę łączącą sportowców i kibiców wokół zdrowego, rodzinnego stylu życia. Wśród zawodników wspieranych przez polską rodzinną firmę ABRAMCZYK znajdziemy koszykarzy, żużlowców, biegaczy, szczypiornistów, rowerzystów i młodych piłkarzy. To zupełnie różne sporty, w których dieta bogata w ryby pozwala osiągnąć mistrzowski poziom.
Dobry tłuszcz jest potrzebny
Wiele osób uprawia sport, aby schudnąć. Wydaje się więc, że tłuszcz jest dla nich ostatnim potrzebnym składnikiem pokarmowym. Nic bardziej mylnego! Tłuszcz jest bowiem ważnym źródłem energii dla organizmu – szczególnie podczas dłuższego, umiarkowanego wysiłku, gdy organizm korzysta głównie z zapasu tłuszczu, oszczędzając węglowodany. Ponadto, tłuszcze sprzyjają przyjmowaniu i transportowaniu niektórych witamin, na przykład A, D, E oraz K.
Pamiętaj jednak, że nie każdy tłuszcz jest dobry. Ważne bowiem, aby spożywać tłuszcze nienasycone. Są korzystne dla serca i przyczyniają się zmniejszeniu stanów zapalnych. Nie musimy chyba dodawać, że te korzystne tłuszcze występują właśnie w rybach.
Zdrowe dla serca
Serce jest pompą całego organizmu. Jego prawidłowo działanie jest kluczowe dla naszego zdrowia, a problemy mogą uniemożliwiać uprawianie sportu. Na szczęście składniki odżywcze znajdujące się w rybach ograniczają ryzyko nieprawidłowego bicia serca, obniżają poziom trójglicerydów i ciśnienia krwi.
Aby korzystać z zalet diety bogatej w ryby, trzeba wybierać produkty wysokiej jakości. ABRAMCZYK to polska firma o działaniu globalnym i oferująca to, co najlepsze ze świata.
Szybko i ciekawie na talerzu
Bogactwo kulinarne ryb i owoców morza jest najlepsze, jeśli chcemy jeść różnorodne i ciekawe posiłki. Monotonia treningu, codziennych i wielokrotnie powtarzanych ćwiczeń obciąża nasz umysł. Jeśli wiązałaby się jeszcze ze ścisłą i nudną dietą, trudno byłoby utrzymać reżim treningowy. A jeść trzeba, żeby organizm miał energię na regenerację i kolejny trening.
Ryby nie mają tutaj konkurencji, gdyż każdy gatunek smakuje inaczej, zatem dieta oparta na tym bezkonkurencyjnym bogactwie właściwości odżywczych i możliwości kulinarnych nie może się znudzić. Można je przygotowywać w wielu różnych formach, na obiad, kolację, w formie sałatek czy na kanapkach.
Ryby są też szybkie w przygotowaniu. Doceni to każdy, kto wrócił zmęczony po treningu, ale zamiast odpocząć, musiał jeszcze przygotować posiłek. Nikt nie chce wtedy spędzić kolejnej godziny w kuchni nad garnkami. Jaką rybę można przygotować jako dobry posiłek potreningowy? Zachęcamy, aby odwiedzić sekcję przepisów na ryby ABRAMCZYK – na pewno znajdziecie coś dla siebie. Wystarczy kliknąć tutaj – przepisy na ryby
Zalecane minimum to sięganie po rybkę jeden, dwa razy w tygodniu. Warto spróbować i po pewnym czasie ocenić efekty, własne samopoczucie i osiągane wyniki sportowe.