Okrasa w regionie przyrządzał gęś spod Inowrocławia
Dodano: 30.10.2015 | 21:03Połączenie gęsi z Kołudy Wielkiej i soli z Ciechocinka - o lepsze zestawienie kulinarne jest naprawdę trudno. Jaki efekt uzyskał Karol Okrasa będzie można zobaczyć już jutro.
Na zdjęciu: Karol Okrasa w ciechocińskiej Warszelni - odcinek nagrywany był w połowie października
Fot. Eliza Janicka
Już jutro – 31 października – na antenie TVP1 widzowie poznają przepis na gęś kołudzką w soli. Sól ta nie będzie jednak pierwszą lepszą, a najlepszą w swoim rodzaju – wytarzaną w ciechocińskiej warzelni.
Początek emisji programu „Okrasa łamie przepisy” o godzinie 13:50.
O programie
Każdy program jest dedykowany regionalnej lub historycznej specjalności. Żeby je odnaleźć wyruszamy na kulinarne wyprawy do wybranych zakątków Polski. Każdy odcinek zaczyna się od przedstawienia „bohatera” – czasem jest to lokalny wyrób, czasem całe danie. Karol Okrasa pokazuje sposób wytworzenia oraz walory smakowe i zdrowotne produktu. Przy okazji zaprezentowane zostaną region i miejscowość. Gościem programu jest zwykle uznana gospodyni, wytwórca miejscowego przysmaku. Rozmawiając o miejscowej kuchni Karol i jego gość przyrządzają pierwszą potrawę, czyli coś prostego i szybkiego. Łatwy w wykonaniu przepis będzie miał szansę trafić na stałe do kulinarnego zestawu każdej gospodyni domowej.
Przygotowywana przez Karola Okrasę druga potrawa będzie autorską propozycją posiłku, przyrządzonego z użyciem regionalnych lub tradycyjnych receptur, ale z produktów dostępnych w zwykłych sklepach. Powstanie danie, które połączy tradycyjne polskie smaki z wymogami nowoczesnego żywienia.
- Andrzejkowa zabawa w Olimpic Bowling Center Bydgoszcz. Zobacz ZDJĘCIA! - 10 grudnia 2024
- Siatkarskie derby regionu w Tauron Lidze dla Sokoła. Beniaminek z Mogilna wygrał z Pałacem Bydgoszcz [ZDJĘCIA] - 10 grudnia 2024
- Bydgoszczanie w Grey Club. Tak się bawiliście na imprezie, którą nakręcił C-Bool [ZDJĘCIA] - 8 grudnia 2024