Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Nowe wydanie prestiżowego przewodnika kulinarnego. Doceniono bydgoskie restauracje!

Dodano: 01.12.2019 | 08:46

Na zdjęciu: Najlepsze restauracje w Polsce zostały docenione w przewodniku Gault&Millau

Fot. Pixabay

Bydgoskie restauracje znalazły się w prestiżowym przewodniku Gault&Millau. Nie brakuje też akcentów z Pawłówka i Osielsko.

Żółty Przewodnik nazywany jest w branży wnukiem przewodnika Michelin. Polska edycja działa od 2015 roku. Wydawnictwo opisuje 540 miejsc gastronomicznych w całym kraju. Zamiast znanych z francuskiego przewodnika gwiazdek, anonimowi degustatorzy przyznali restauracjom czapki kucharskie. Aby znaleźć się w drukowanej wersji przewodnika, należało otrzymać minimum 11 z 20 punktów.

Podczas corocznej gali zorganizowanej z okazji premiery przewodnika wyróżniono najlepszych szefów kuchni. Zwycięzcą okazał się Darek Barański (restauracje Warszawska i Szóstka w stolicy). Szefem jutra uznana Łukasza Budzika (Mennicza Fusion, Wrocław), Szefem Kuchni Tradycyjnej – Rafała Kowalczyka (Stary Dom, Warszawa), a najlepszą szefową kuchni – Flavię Borawską z Opasłego Tomu w Warszawe. W kategorii Młody Talent zwyciężył Rafał Grzegorzek, który dotąd pracował w Dekompresji, ale przenosi się do Dworzyska (Szczawno Zdrój).

W zestawieniu nie zabrakło też bydgoskich akcentów. Jako jedyna w województwie dwie czapki otrzymała Weranda z szefem kuchni Dariuszem Gibasem. W przewodniku znalazły się też: Jatki6 z Krzysztofem Bielawskim, Kuchnia by Marcin Szukaj, Meluzyna, Villa Calvados z Grzegorzem Parczewskim oraz Karczma Rzym z Pawłówka (szef kuchni Andrzej Melak) i Memo at Home Rafała Godziemskiego z Osielska.

Przewodnik znaleźć można m.in. w sieci Empik.

Sebastian Torzewski