Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Festiwal gęsiny powraca! Poznajcie szczegóły tegorocznej edycji

Dodano: 29.10.2021 | 11:52

Na zdjęciu: Podczas festiwalu będzie można spróbować różnych dań z gęsiny.

Fot. Filip Kowalkowski

Dzisiaj nie sposób wyobrazić sobie Dnia Świętego Marcina bez gęsinowych potraw na stole – sprawa jednak wyglądała zupełnie inaczej jeszcze trzynaście lat temu. Właśnie wtedy marszałek Piotr Całbecki zainicjował pierwszą edycję akcji i na nowo rozbudził regionalny apetyt na gęsinę. W ten sposób, rok po roku, sukcesywnie odradza się idea rodzinnego biesiadowania, wspólnego gotowania oraz dzielenia się z innymi pomysłami na gęsinowe potrawy.

DLACZEGO GĘSINA?

Na staropolskich stołach gęsina była potrawą obowiązkową – jej zalety chwalił nawet Adam Mickiewicz. Gęsie mięso jest bowiem wyjątkowo smaczne i zdrowe. Polska zaś od lat utrzymuje pozycję potentata w produkcji oraz eksporcie gęsiny. Szczególną renomą, nie tylko w kraju, ale również za granicą, cieszy się hodowla w Kołudzie Wielkiej pod Inowrocławiem.

Nasza lokalna gęsina przebojem zdobywa stoły i podniebienia – głównie za sprawą akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na świętego Marcina” organizowanej przez Województwo Kujawsko-Pomorskie. W jej ramach już od 2009 r. przygotowywanych jest szereg atrakcji – w tym cieszący się olbrzymią popularnością jarmark zdrowych regionalnych produktów. To okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze, stając się nieodłącznym elementem celebracji Narodowego Święta Niepodległości oraz Dnia Świętego Marcina.

FESTIWAL GĘSINY I INNE ATRAKCJE

W tym roku Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny odbędzie się 6–7 listopada w Toruniu, na placu między Urzędem Marszałkowskim a Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki. Odwiedzający mogą spodziewać się pysznej gęsiny, lokalnych potraw i wielu atrakcji, z których najważniejsze to warsztaty i pokazy kulinarne – w tym roku poprowadzą je Karol Okrasa i znani z MasterChef Junior Kazik Józefowicz oraz Jagoda Łaganowska.

„Kujawsko-Pomorska gęsina na świętego Marcina” to również jesienne okolicznościowe menu w wielu restauracjach w regionie oraz możliwość zakupów bez wychodzenia z domu, którą oferuje portal „Wirtualny ryneczek. Smaki z Pomorza i Kujaw”. Tradycyjnie nie zabraknie konkursów, w tym na najlepszą relację z przygotowań do świątecznego obiadu.

Więcej informacji o szczegółach tegorocznej edycji akcji gęsinowej na stronach www.kujawsko-pomorskie.pl oraz czasnagesine.pl.

Justyna Torzewska