Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Wystartował RestaurantWeek w Bydgoszczy!

Dodano: 14.03.2024 | 09:53

Na zdjęciu: RestaurantWeek w Bydgoszczy.

Fot. Paulina Nowicka

RestaurantWeek w Bydgoszczy to nowość w mieście! Festiwal wystartował 13 marca pod hasłem #FoodNewsGoodNews i potrwa aż do 24 kwietnia!

Festiwal RestaurantWeek od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 1,5mln gości w duchu #ZeroWaste. W Festiwalu co edycję bierze udział prawie 400 restauracji z których każda przygotowuje popisowe, 3-daniowe menu + cocktail.Po rekordowej edycji #FoodSmellsGood nadchodzące, największe kulinarno-kulturalne wydarzenie w Polsce i Europie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów w ramach hasła #FoodNewsGoodNews. Wiosenna edycja Festiwalu odbędzie się w dniach 13 marca – 24 kwietnia.

RestaurantWeek to świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów  w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, oraz w Warmii i Mazurach oraz premierowo w Bydgoszczy! Rezerwacje można zrobić na stronie –  https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek jest przewidziana na 90 minut.

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie do 24 kwietnia. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce.

CZYTAJ TAKŻE: Pierwszy Restaurant Week w Bydgoszczy. Poznaj oferty lokali!

RestaurantWeek w Bydgoszczy – przykładowe restauracje

The Oriental

Położona niedaleko Starego Rynku restauracja to rodzinnie prowadzone miejsce z pasją i szacunkiem do autentycznych smaków orientu. Odnajdą się tu miłośnicy kuchni chińskiej oraz tajskiej, którzy nie boją się intensywnych przypraw. Festiwalowe menu to smakowa podróż do Azji w bestsellerowym wydaniu. W menu Dàn Huā Tāng, czyli chińska zupa jajeczna z kukurydzą i kurczakiem, na danie główne malezyjski makaron w orzechowym sosie na ostro- do wyboru z warzywami lub wieprzowiną. Deser w dwóch wersjach: mango crème brûlée lub orzeźwiające liczi na skruszonym lodzie. Fani orientu nie mogą przegapić tego adresu!

Migavka

Miejsce spotkań towarzyskich i niebanalnej kuchni w sercu Bydgoszczy. Odnajdą się tu zarówno goście zwracający uwagę na zdrowe jedzenie, jak i tacy, którzy lubią pofolgować sobie w kuchni. Specjalne menu festiwalowe to ciasto filo w skorupce miodowo-maślanej nadziewane serem halloumi, orzechami włoskimi i świeżą gruszką (menu A), krewetki butterfly na majonezie kolendrowym z nutą limonki i chipsem parmezanowym (menu B). Jako danie główne do wyboru: różowe kopytka zanurzone w parmezanowo-śmietanowym sosie, podawane z groszkiem cukrowym, cukinią i rukolą (menu A), filet z kurczaka w panko podawany na kremowym puree z batatów z grillowaną kolbą kukurydzy, palonym masłem i zieloną oliwą. Na deser wobydwu propozycjach sernik różany na spodzie z czekoladą rubinową, podawany z musem z jagód leśnych. Nie ma na co czekać- rezerwuj!

Apteka Restauracja & Koktajl Bar

Restauracja działa w miejscu dawnej “Apteki Pod Czarnym Orłem”, w zabytkowej lokalizacji wyjątkowe menu jest połączeniem starodawnych receptur i nowoczesnych bestsellerów. Na ul. Niedźwiedziej 11 z okazji nadchodzącego wiosennego Festiwalu dwie propozycje menu. W pierwszym menu na przystawkę zjeść będziemy mogli tatar z pomidorów z zielonym ogórkiem, cukinią, oliwkami i czerwoną cebulką podany z brushettą. Danie główne to stek z kalafiora smażony na maśle z miodem, podany z puree ziemniaczanym z burakiem, grillowaną kapustą pak choi i ziarnami słonecznika, a na deser Eton Mess z gorzką czekoladą. W alternatywnej wersji menu na przystawkę brushetta z pate z kurzych wątróbek i ogórkiem kiszonym, następnie żeberka wieprzowe pieczone w Coca-Coli podane z grillowanymi pieczarkami, cukinią, papryką, cebulą oraz ziemniaczkami gratin, na zakończenie uczty kremowy sernik z puree malinowym i kruszonką orzechową. Ten bydgoski adres musisz zapamiętać!

Poczuj Miętę

Restauracja Poczuj Miętę na ul. Dworcowej 22 to miejsce kierowane smakiem, jakością i sezonowością z nutą mięty. Przytulne cztery kąty zachęcają do rezerwacji! Szef Kuchni w związku z wiosenną edycją RestaurantWeek przygotował dwie propozycje menu. W wegetariańskiej wersji: carpaccio z pomidorów z sosem winegret oraz kawiorem z Martini Fiero, stek z bakłażana w emulsji miso podany z sosem romesco, pesto miętowym oraz serem feta. W alternatywnej wersji menu carpaccio z krewetek i zielonych ogórków z sosem winegret oraz kawiorem z Martini Bianco, polik wołowy podany z puree z pieczonego fenkułu włoskiego oraz z ziemniakiem hasselback. Kulinarny happy end tej uczty to mus z liofilizowanych malin i białej czekolady podany z chrupiącym ciastkiem cygaretkowym oraz żelką z Martini Bianco. Nie ma co czekać – rezerwuj!

Lulu Bistro 

– Stworzone w duchu kuchni autorskiej dania zachwycą najbardziej wyszukane podniebienia, przenosząc je w zupełnie nowy wymiar. Bo Lulu to coś więcej niż bistro, to miejsce spektaklu kulinarnego dla prawdziwych odkrywców. Zrób pierwszy krok i daj się ponieść smakom i aromatom, które dla ciebie przygotowaliśmy – pisze restauracja. Jedno z dań głównych proponowanych przez Lulu Bistro to plastry pieczonego rostbefu podawane z pieczonymi ziemniakami, marchewką i pieczarkami, z dodatkiem zielonego groszku i truflowego aioli. Na deser otrzymamy Créme Caramel z musem truskawkowym i owocami sezonowymi.

Restauracja Sowa 

Restauracja Sowa to wyjątkowe miejsce w samym sercu starego miasta Bydgoszczy. Serwuje gościom dania kuchni śródziemnomorskiej i polskiej, sezonowe specjały i wyborne wino. Propozycja Sowy (menu A) to przystawka – capraccio z kiszonego selera i kalarepy podane z orzechami włoskimi i rukolą, a do tego purée z kaparów i rodzynek, espuma z gorgonzoli i olej rydzowy. Danie główne będzie się składać z krewetek królewskich w tempurze (5 szt.) podanych na kokosowym risotto z zielonymi warzywami i trawą cytrynową, z wędzonymi pomidorkami cherry i grillowanym na ogniu ananasem z chilli. Dla miłośników słodyczy – deser Caramel Pudding z bitą śmietaną, marakują i sosem karmelowym z wanilią.

Gdańska 14

Czas w kuchni Restauracji Gdańskiej 14 odmierzają pory roku. Ich menu to połączenie, sezonowych produktów z nowoczesnymi formami kulinarnymi. Kucharze nie boją się łączyć tradycyjnych dań z kanonu sztuki kulinarnej z współczesnymi technikami gotowania. Taka filozofia sprawia, że dania restauracji są nie tylko dopracowane pod kątem smaków i cieszą podniebienia gości, ale pokazują też różnorodność tekstur i estetyczną formę podania. Gdańska 14 w ramach Restaurant Week oferuje danie główne w wersji mięsnej oraz wege. Kurczak zagrodowy w glazurze miodowo-musztardowej podany z pak choi, brokułem, kalarepą i domowymi frytkami ze szczypiorkiem oraz grillowane wiosenne warzywa podane z pietruszkowym purée, espumą z pieczonego ziemniaka i szczypiorkową oliwą to festiwalowe propozycje. Na deser restauracja serować będzie mus czekoladowy z wiśniami, biszkoptem i chrupiącą bezą lub do wyboru morele gotowane w miętowym syropie podane z kruchym owsianym ciastkiem, puszystym crème anglaise i sosem karmelowym.

Julia Januszewska