Restauracja Fabryka Smaków – to już 9 lat przy stacjach Shell. I nie tylko tam!
Dodano: 05.07.2024 | 11:50Na zdjęciu: W każdej restauracji Fabryka Smaków można zjeść śniadanie, obiad i kolację.
Fot. mat. Fabryka Smaków
Fabryka Smaków Artur Kaliszewski istnieje już od 9 lat. Gdy w 2015 roku powstała pierwsza restauracja przy stacji Shell w Trzeciewcu, cel był jasno określony – zmienić źle kojarzące się bary w restauracje z domowym klimatem i smaczną kuchnią. Firma prężnie się rozwija i otwiera nowe punkty, działając cały czas w myśl motta: ,,Ma być smacznie jak u mamy”.
Pierwsza Restauracja Fabryka Smaków-Trzeciewiec, pomimo odcięcia od DK5 ze względu na budowę drogi ekspresowej S5, broni się cały czas poziomem obsługi i niezmiennie pysznej kuchni, która stawia na świeżość i produkcję od podstaw. W chwili obecnej dojazd do restauracji odbywa się drogą lokalną wzdłuż powstałej S5. Kolejny bar został zrewolucjonizowany w Makowiskach na DK10 Bydgoszcz – Toruń – Warszawa w roku 2018.
– Tam także zostaliśmy bardzo pozytywnie przyjęci – mówi właściciel. Lokal jest odbiciem i kontynuacją macierzystej restauracji z Trzeciewca. Na ten sam wzór powstał w roku 2023 także trzeci lokal, ale tym razem w Brzozie, w pobliżu węzła Stryszek. – Idąc za marzeniami i spełniając założenia z 2015 roku, odważyliśmy się zmienić kolejny bar przy stacji Shell. Można tam poczuć domowy klimat i spróbować domowych dań podanych w wydaniu restauracyjnym – dodaje pan Artur.
W każdym z lokali można zjeść śniadanie, obiad i kolację. W godzinach 13:00-16:00 serwowane są zestawy lunchowe w cenie 30 zł za dwa dania łącznie. Dostępne są również desery, koktajle, owoce, a nawet orzeźwiające drinki. Ponadto, co weekend do menu wprowadzana jest specjalna wkładka z daniami szefa kuchni Łukasza Łukasika, który stawia na dania sezonowe, ale również bardziej wyszukane propozycje dla koneserów smaku. Natomiast menadżerki Patrycja Januszewska i Kamila Gaca dbają o kontakt z gośćmi i organizację imprez.
Dań serwowanych przez kucharzy Fabryki Smaków można spróbować także w Borównie. W 2022 roku na terenie ośrodka WOPR Borówno powstało Bistro Fabryka Smaków, które działa w sezonie letnim. Z myślą o plażowiczach przygotowywane są smaczne obiady, lody, gofry, jak i orzeźwiające napoje dla spragnionych. W punkcie serwowane jest też piwo lane z beczki oraz różne kolorowe drinki. W pobliżu powstała także strefa chilloutu, gdzie można złapać promienie słoneczne i zrelaksować się w zaciszu lasu, słuchając śpiewu ptaków.
Również w 2022 roku, idąc za potrzebami klientów gminy Dobrcz, właściciel Artur Kaliszewski otworzył sklep firmowy Fabryka Smaków z wyrobami garmażeryjnymi w centrum Dobrcza, przy ul. Pocztowej 5. Prężnie rozwijająca się firma Fabryka Smaków od wielu lat jest znana także z usług cateringowych oferowanych osobom prywatnym, firmom, szkołom i przedszkolom. Obecne zaplecze sprzętowe umożliwia też organizację imprez okolicznościowych w każdym miejscu wskazanym przez klienta.
– Każdy zrewolucjonizowany bar przy stacji Shell w regionie przyniósł sukces. Nie zamierzamy zatrzymywać się z rozwojem i być może niedługo będzie można nas spotkać poza rejonem powiatu bydgoskiego – podsumowuje właściciel Fabryki Smaków.
Punkty firmowe Fabryka Smaków
1. Restauracja Fabryka Smaków Trzeciewiec
Trzeciewiec 33A
tel. 609 631 088
godziny otwarcia: poniedziałek – niedziela w godz. 10:00-18:00
2. Restauracja Fabryka Smaków Makowiska
Makowiska 35
tel. 609 510 748
godziny otwarcia: poniedziałek-piątek w godz. 10:00-20:00 oraz sobota-niedziela w godz. 11:00-17:00
3. Restauracja Fabryka Smaków Brzoza
ul. Bydgoska 15A, Brzoza
tel. 781 111 144
godziny otwarcia: poniedziałek – niedziela w godz. 10:00-18:00
4. Fabryka Smaków Garmażerka
ul. Pocztowa 5, Dobrcz
godziny otwarcia: poniedziałek – piątek w godz. 10:00-17:00 oraz sobota w godz. 8:00-13:00
5. BISTRO Fabryka Smaków
ul. Spacerowa 8, Borówno
plaża strzeżona – sezonowo
godziny otwarcia: poniedziałek – niedziela w godz. 10:00-18:00
Cateringi, imprezy okolicznościowe:
- menadżer Patrycja – marketing.fabrykasmakow@onet.pl, tel. 607 862 507
- menadżer Kamila – kamila.fabrykasmakow@gmail.com, tel. 781 111 199
- Wojewódzkie Obchody Dnia Pamięci Ofiar Stanu Wojennego [PROGRAM] - 11 grudnia 2024
- 5 przykładów, jak fundusze europejskie zmieniają nasz region [ZDJĘCIA] - 11 grudnia 2024
- Dorsz, mintaj, a może miruna – jakie gatunki do ryby po grecku? - 10 grudnia 2024