Co na śledzika oprócz… śledzia? Poznaj przepisy na karnawałową imprezę
Dodano: 24.02.2025 | 13:23Na zdjęciu: Rybne tacos to oryginalny pomysł przekąski na karnawałowy stół.
Fot. mat. ABRAMCZYK
Karnawał w Polsce to czas zabawy, tańców i… świątecznych tradycji kulinarnych, które mają swoją głęboką historię. Jedną z nich jest „śledzik”, czyli ostatnia impreza przed początkiem postu. Może na niej oczywiście królować śledź, jednak pomysłów na różnorodne przekąski z rybą w roli głównej jest znacznie więcej!
Ostatnie dni karnawału poprzedzające Środę Popielcową to czas, w którym tradycyjnie stawia się na zabawę. Podczas niej oczywiście nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Niegdyś na stołach królowały głównie śledzie, stąd wzięła się też nazwa ,,śledzik”, a obecnie wybór dań jest znacznie szerszy.
Pierwotnie ,,śledzikiem” nazywano imprezy odbywające się przed Wielkim Postem na Kaszubach, gdzie właśnie śledź był bardzo popularną, lokalną potrawą. Obecnie nazwa ta obowiązuje w niemal całej Polsce i odnosi się przede wszystkim do spotkania towarzyskiego. W ten sposób można określić przeróżne imprezy odbywające się w trakcie karnawału, a czasem i w innym terminie.
W tym roku tradycyjny śledzik przypada na 4 marca. Warto pamiętać jednak, że ostatki rozpoczynają się od Tłustego Czwartku, który w tym roku będziemy obchodzić 27 lutego. Z ostatniej soboty karnawału będziemy mogli cieszyć się zatem dokładnie 1 marca.
Wielki wybór – ryby w różnych odsłonach
Współczesne podejście do „śledzika” nie zamyka się jedynie na klasyce, jaką są śledzie podawane na różne sposoby. W ofercie rodzinnej firmy ABRAMCZYK znajdziesz wiele innych rybnych specjałów, które świetnie pasują na karnawałowy stół.
To szeroka gama produktów, które pozwalają na przygotowanie przepysznych przekąsek – od kulek z łososia, przez tatar rybny, aż po coś bardziej nowoczesnego, jak rybne burgery, które doskonale łączą klasyczne smaki z współczesnymi trendami kulinarnymi.
Co przygotować na śledzika zamiast śledzika?
Przedstawiamy pięć pomysłów na dania rybne, które będą doskonałym urozmaiceniem karnawałowego śledzika.
1. Kulki z dorsza po tajsku
Idealna przystawka łącząca delikatność z ryby z tajskimi, wyrazistymi przyprawami. Te aromatyczne kulki są doskonałym sposobem na urozmaicenie stołu i zaskoczenie gości czymś wyjątkowym.
Składniki:
– ryba: 500 g dorsza czarnego marki ABRAMCZYK
– warzywa i zioła: 1 posiekana papryczka chilli, 3 posiekane cebulki dymki, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
– przyprawy: sól i pieprz do smaku
– pozostałe produkty: olej kokosowy do smażenia, 1 limonka
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/kulki-z-dorsza-po-tajsku
2. Roladki z tortilli z pieczonym mintajem
Roladki z tortilli często pojawiają się na imprezowych stołach, ale czy próbowałeś już tej przekąski w wersji rybnej? To ciekawa alternatywa, która na pewno będzie hitem!
Składniki:
– ryba: 1 opakowanie filetów z mintaja ABRAMCZYK
– warzywa i zioła: 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek koperku
– przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki suszonej cebuli, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, szczypta płatków chili, szczypta soli
– pozostałe produkty: 5 placków tortilli, 250g serka śmietankowego, 1 łyżka oliwy + wykałaczki
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:
3. Fishburger z rybą i warzywami
Czasami warto połączyć tradycję z nowoczesnością. Fishburger, czyli rybny odpowiednik klasycznego burgera, to świetna propozycja.
Składniki:
– ryba: 1 opakowanie Longersów Abramczyk
– warzywa: 3 liście sałaty, 1 pomidor, 1 ogórek konserwowy, ½ czerwonej cebuli
– przyprawy: sól, pieprz
– pozostałe produkty: 3 bułki do hamburgerów , 3 plastry sera, 3 łyżeczki majonezu, 3 łyżki śmietany 12%, 1 pęczek koperku
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:
4. Halibut à la Wellington
Oryginalne danie, którego widok zapewnia efekt ,,WOW”. Ta potrawa kuchni brytyjskiej tradycyjnie przygotowywana jest z wykorzystaniem polędwicy wołowej, ale w wersji rybnej smakuje równie wyśmienicie!
Składniki:
– ryba: 1 opakowanie filetów z Halibuta ABRAMCZYK
– warzywa i zioła: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 500g pieczarek, świeży koperek
– przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
– pozostałe produkty: 1 łyżka musztardy, 2 łyżki masła, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko + opcjonalnie: sezam
5. Taco z polędwicami z dorsza
Rybne tacos to świetna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek w stylu meksykańskim. Odpowiednie przyprawy i sok z limonki pozwala nadać daniu lekkości i orientalnego smaku.
Składniki:
– ryba: 1 opakowanie polędwic z dorsza marki ABRAMCZYK
– warzywa i zioła: 0,5 kg posiekanej kapusty czerwonej, 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), pęczek kolendry (posiekany), 1 awokado, 1 czerwona cebula (posiekana), 400 g pomidorów (pokrojonych w kostkę), 4 rzodkiewki
– przyprawy: chili w płatkach, chipotle w proszku, mielona kolendra, mielony kumin, kakao w proszku, sól, pieprz
– pozostałe produkty: 8 tortilli kukurydzianych, 1 limonka, 2 łyżki mąki, masło klarowane do smażenia, kwaśna śmietana
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/taco-z-poledwicami-z-dorsza/
Te przepisy to tylko kilka z wielu możliwości, jakie oferuje rybne menu na karnawał. Dzięki różnorodnym produktom ABRAMCZYK, możesz z łatwością przygotować dania, które oczarują Twoich gości, łącząc tradycję z nowoczesnym podejściem do kuchni. Wykorzystaj ryby w różnych odsłonach i zaskocz swoich bliskich w tym karnawale!
- AZS a kąpiel - 10 marca 2025
- Jak wybrać najlepszy catering dietetyczny? Na co zwrócić uwagę? - 10 marca 2025
- Sobota pełna atrakcji i niespodzianek. 8 urodziny Parku17 już jutro! - 7 marca 2025