Wiosną postaw na rybę. Przepisy na lekkie i zdrowe dania pełne smaku
Dodano: 29.04.2025 | 12:01Na zdjęciu: Wykorzystując produkty marki ABRAMCZYK można przygotować proste, szybkie i smaczne potrawy, które będą doskonałym wyborem na wiosenne obiady.
Fot. ABRAMCZYK
Gdy przyroda budzi się do życia, warto również odświeżyć swoją dietę. Wiosna to idealny czas na lekkie i zdrowe dania, które dostarczą energii i cennych składników odżywczych. Ryby w połączeniu z warzywami i świeżymi ziołami to doskonały sposób na kolorowy posiłek – niskokaloryczny, a jednocześnie sycący.
Ryby to prawdziwa skarbnica zdrowia. Są lekkostrawne, bogate w białko, zdrowe tłuszcze i cenne składniki odżywcze, takie jak kwasy omega-3, które wspierają pracę serca i mózgu. Regularne spożywanie ryb poprawia odporność, korzystnie wpływa na kondycję skóry i samopoczucie. Wiosną, gdy organizm budzi się po zimowym spowolnieniu, warto postawić na lekkie i pełne wartościowych składników posiłki – a ryby sprawdzą się tu idealnie!
Wiosenne połączenie ryb i warzyw
Nic tak nie podkreśla delikatnego smaku ryb jak świeże, chrupiące warzywa. Wiosna to idealny czas na eksperymentowanie z nowalijkami takimi jak np. szparagi. Dzięki nim dania stają się nie tylko zdrowsze, ale i bardziej kolorowe oraz pełne świeżego aromatu. Lekkość ryb w połączeniu z sezonowymi warzywami to doskonały wybór na wiosenny obiad – smaczny, sycący, ale nieobciążający organizmu.
Teraz czas na przepisy z wykorzystaniem produktów rodzinnej firmy ABRAMCZYK. Znajdziesz tu propozycje na lekkie, wiosenne dania z rybami, które będą idealne na cieplejsze dni!
Przepisy na lekkie i zdrowe dania
Polędwiczki z mintaja w sosie rabarbarowym
Wiosną rozpoczyna się sezon na rabarbar, który z powodzeniem można wykorzystać także do dań rybnych. Z tej rośliny można stworzyć sos, który dobrze komponuje się z delikatnymi rybami, jak mintaj.
Składniki:
– ryba: 3 opakowania polędwiczek mintaja marki ABRAMCZYK
– warzywa, owoce i przyprawy: 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, sól, pieprz, 1-2 limonki pokrojone w plasterki, 450 g rabarbaru, 5 łyżek jagód, cukier brązowy
– pozostałe produkty: oliwa z oliwek, 400 ml białego wina, masło
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/poledwiczki-z-mintaja-w-sosie-rabarbarowym/.
Sandacz z kaparami
Jeśli szukasz pomysłu na prosty, a przede wszystkim szybki obiad, to sandacz podany z kaparami i świeżymi warzywami jest idealnym wyborem. To delikatne, aromatyczne danie o bogatym smaku, które świetnie sprawdzi się wiosną.
Składniki:
– ryba: 3 filety z sandacza marki ABRAMCZYK
– warzywa i przyprawy: łyżka kaparów w zalewie, skórka z jednej cytryny + sok z cytryny do smaku, sól, pieprz, surówka mix
– pozostałe produkty: trochę mąki ziemniaczanej, czubata łyżka masła, olej do smażenia
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/sandacz-z-kaparami/.
Orientalna sałatka z tuńczykiem
Lekka, a zarazem sycąca sałatka z tuńczykiem, grillowanym bakłażanem i chrupiącą sałatą, wzbogacona aromatem octu balsamicznego i świeżych ziół.
Składniki:
– ryba: 1 opakowanie steków z tuńczyka marki ABRAMCZYK
– warzywa i przyprawy: 1 bakłażan, 6 listków sałaty masłowej, 2 garście rukoli, 10 pomidorków cherry, pestki dyni, sól himalajska, świeżo mielony pieprz czarny, oregano, tymianek,
– pozostałe produkty: oliwa z oliwek Extra Virgin, ocet balsamiczny
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/orientalna-salatka-z-tunczykiem/.
Dorsz w sosie śmietanowo-szpinakowym podany na spaghetti z cukinii
Warzywne spaghetti to lżejsza alternatywa dla tradycyjnego makaronu. W podaniu z rybą tworzy pełnowartościowy posiłek na obiad lub kolacje.
Składniki:
– ryba: 300 dorsza czarnego ABRAMCZYK
– warzywa i przyprawy: oregano, papryka słodka, kurkuma , cytryna, sól,biały pieprz, paczka szpinaku (można zastąpić mrożonym), szczypiorek pęczek, czosnek, cukinia
– pozostałe składniki: masło, białe wino 20ml, śmietanka do sosów ok. 200ml, mąka pszenna 20g, oliwa 20g, skrobia ziemniaczana 5g (przez sito)
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:
Kremowy łosoś ze szparagami
Łosoś ze szparagami to idealne danie na wiosnę, łączące świeże, sezonowe szparagi z delikatnym łososiem w aromatycznym sosie, który wprowadza lekkość i świeżość do wiosennego menu.
Składniki:
– ryba: 0,6 kg dzikiego łososia marki ABRAMCZYK
– warzywa i przyprawy: 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), 1 drobno posiekana cebula, pęczek świeżych szparagów, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
– pozostałe produkty: 2 łyżki mąki pszennej, klarowane masło do smażenia, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/kremowy-losos-ze-szparagami/.
Wiosna to doskonały czas, by wprowadzić do swojej diety lekkie, pełne smaku dania, które dostarczą nie tylko energii, ale także cennych składników odżywczych. Wykorzystując produkty marki ABRAMCZYK można przygotować proste, szybkie i smaczne potrawy, które będą doskonałym wyborem na wiosenne obiady. Smacznego i zdrowego gotowania!
- Wiosną postaw na rybę. Przepisy na lekkie i zdrowe dania pełne smaku - 29 kwietnia 2025
- Jak rozpocząć zdrowy styl życia z cateringiem dietetycznym w Bydgoszczy? - 28 kwietnia 2025
- Jak założyć własny warsztat wulkanizacyjny? Lista niezbędnego wyposażenia Twojego biznesu - 28 kwietnia 2025