Gruczno: Grand Prix w konkursie Smak Roku dla goudy farmerskiej
Dodano: 20.08.2016 | 19:46
Jury festiwalowe było prawie jednogłośne, ale wybrać najlepszy produkt spośród ponad stu przedstawionych do oceny, to naprawdę zadanie niełatwe...
Na zdjęciu: Stanowisko zwycięzców - państwa Adamczyków z Kosowa.
Fot. Stanisław Gazda
Profesjonalne jury tegorocznego XI Festiwalu w Grucznie niemal jednogłośnie uznało, że tytuł Smaku Roku należy się goudzie farmerskiej wytwarzanej przez państwa Adamczyków z Kosowa. Pełnej zgody nie było gdyż niektórzy jurorzy chcieli, żeby miano to przypadło ruchankom z fjutem pań z KGW Jeżewo. Ostatecznie ruchanki wygrały w kategorii „potrawy regionalne”. Grand Prix Jury VIP-ów przypadło schabowi dojrzewającemu w ziołach z Rancza Słończ.
O tytuł Smaku Roku ubiegało się ponad stu producentów. Smaki startowały w kilku kategoriach. Jury wybrało laureatów w każdej z nich. Tegorocznymi zwycięzcami są więc – w kategorii „przetwory mięsne i wędliny” – polędwiczki swojskie z GS Pruszcz. W kategorii „przetwory z mleka” – ser szwajcar farmerski państwa Adamczyków z Kosowa. W kategorii „przetwory warzywne i owocowe” – ciasteczka owsiane z miodem z pradoliny Noteci. W kategorii „przetwory z ryb” – kiszone śledzie z Celtyckich Smaków. W kategorii „potrawy regionalne” – ruchanki z fjutem KGW Jeżewo. W kategorii „inne artykuły spożywcze” – olej konopny z Semca. W kategorii „przetwory i wędliny z dziczyzny” – pasztet z dzika w słoiku z Myśliwca. W kategorii „runo leśne” – kurki w zalewie z Borów Tucholskich. Tytuł Miodu Roku 2016 uzyskał miód lipowy Tomasza Paula.
Serwis zdjęciowy dziale FOTORELACJE.
- Pałace Krajny [WIDEO] - 19 maja 2020
- Marny los ruin zamku w Nowym Jasińcu [WIDEO] - 17 maja 2020
- Pośpimy krócej! Tej nocy zmiana czasu na letni! - 28 marca 2020