Bez zdrowego odżywiania sukcesu nie będzie. Co jedzą bydgoscy sportowcy?
Dodano: 04.11.2024 | 18:08Na zdjęciu: Bydgoscy sportowcy opowiadają o swoich nawykach żywieniowych.
Fot. mat. firmy ABRAMCZYK
Nie da się osiągnąć dobrego wyniku sportowego bez właściwej diety. Dziś o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie, wiedzą nie tylko zawodowi sportowcy, ale także każdy z nas. Jakie produkty mają najlepszy wpływ na nasz organizm? Jaka dieta jest odpowiednia przy intensywnym wysiłku? I jak radzą sobie z tym przedstawiciele różnych dyscyplin sportowych?
Zawodowy sport, w którym poziom jest obecnie niezwykle wyrównany, polega dziś na szukaniu sposobu na zdobycie choć minimalnej przewagi nad rywalem. Nowinki treningowe, sprzęt, właściwa regeneracja i wreszcie dieta – to wszystko składniki końcowego sukcesu. Także coraz więcej osób, które sport uprawiają amatorsko lub sporadycznie, wie, jakie są korzyści prawidłowego jedzenia. W końcu sport i zdrowy styl życia idą w parze.
Dziś wiedzą więcej
Tematu zdrowego odżywiania nikt już dzisiaj nie pomija. O ile jeszcze kilkanaście lat temu nie każdy sportowiec zdawał sobie sprawę z tego, jak ważna jest właściwa dieta, tak dziś prawidłowe odżywianie należy do obowiązków sportowca.
– Na pewno dzisiaj wiedza zawodników jest większa niż kiedyś – mówi nam trener Enea ABRAMCZYK Astorii Grzegorz Skiba, gdy pytamy go o porównanie obecnych czasów z latami 90, gdy to on był koszykarzem. – Dzisiaj zawodnicy są dużo bardziej świadomi. Wiedzą, że trzymanie się diety pomoże im w utrzymaniu dobrej kondycji i sprawi, że dłużej będą mogli grać na wysokim poziomie – wyjaśnia szkoleniowiec.
Enea ABRAMCZYK Astoria to jeden z klubów, który stara się edukować zawodników w zakresie odżywiania, aby byli świadomi, co powinni jeść i kiedy. – Wiemy, jakie to ważne przy intensywnym wysiłku. Jest to także profilaktyka przeciwurazowa, bo wiadomo, że każdy zbędny kilogram ma znaczenie. Oczywiście, siła musi ważyć, ale zbędnych kilogramów być nie powinno – mówi szkoleniowiec.
Dobre nawyki żywieniowe od najmłodszych lat
Aby sportowiec wiedział, jak się zdrowo odżywiać, ważne jest kształtowanie prawidłowych nawyków od najmłodszych lat. Dlatego właśnie Akademia Piłkarska Małych Mistrzów ABRAMCZYK Team edukuje młodych piłkarzy i młode piłkarki. Podczas treningów można pić tylko wodę – nie ma szans, aby w bidonie znalazł się jakiś kolorowy napój albo coś gazowanego.
– Świetną okazją do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych są też obozy oraz mecze i wyjazdy integracyjne. Przekazujemy dzieciom informacje na temat szkodliwości produktów typu fast food, słonych przekąsek i napojów gazowanych – mówi Mikołaj Grzelczak, współzałożyciel AP Małych Mistrzów ABRAMCZYK Team.
Dzięki temu dzieci wiedzą, że dla prawidłowego rozwoju potrzebne są regularne i pełnowartościowe posiłki. Niedobór białka, stanowiącego główny budulec masy mięśniowej, może skutkować mikrouszkodzeniami prowadzącymi do kontuzji. Dlatego ważne jest spożywanie produktów takich jak ryby, nabiał, czy wołowina i drób.
Budowanie świadomości małego sportowca jest długim procesem i ważną rolę odgrywają także rodzice. Na szczęście, coraz częściej dzieci na wyjazdy mają przygotowane pudełka z warzywami, owocami i orzechami albo jogurt. – Rodzice dbają również o to, żeby dzieci nie przychodziły na mecz lub trening bezpośrednio po posiłku i mają świadomość, że taki posiłek należy zjeść godzinę lub dwie przed – mówi Grzelczak.
Zdrowe odżywianie nie tylko dla profesjonalnych sportowców
Prawidłowe nawyki żywieniowe na pewno zaprocentują w przyszłości – niezależnie, czy dziecko zostanie gwiazdą sportu czy po paru latach treningów zajmie się czymś innym. Niewykluczone, że pasja do sportu wróci lub pojawi się w późniejszych latach. Jak powinna odżywiać się osoba, która planuje aktywnie spędzać czas? Pytamy Andrzeja Urbaniaka, bydgoskiego ultramaratończyka.
– Dieta powinna być bogata w białko, węglowodany, zdrowe tłuszcze, razowe pieczywo, ryby, chude wędliny oraz mięso. Każdy organizm jest inny i jedne rzeczy przyjmuje, a drugich nie. Dlatego powinniśmy bazować na produktach, które wymieniłem i na ich podstawie układać dietę odpowiednio do swoich potrzeb – mówi Urbaniak.
W odżywianiu każdego sportowca liczy się także różnorodność, aby dieta nie stała się zbyt monotonna. Ryby nie mają tutaj konkurencji, gdyż każdy gatunek smakuje inaczej, zatem dieta oparta na tym bezkonkurencyjnym bogactwie właściwości odżywczych i możliwości kulinarnych nie może się znudzić.
Co jeść, jeśli dużo jeździsz rowerem?
Na węglowodany stawiają osoby jeżdżące dużo na rowerze. Kolarstwo to długotrwały wysiłek, często na intensywnym poziomie, więc dieta musi zapewniać stałe dostawy energii i szybko je uzupełniać. – Spożywam dużo makaronu i ryżu. Czasami się śmieję, że w sezonie jem tylko to. Podczas zawodów nawet na śniadanie, obiad, kolację – mówi Julia Wudniak, bydgoska kolarka UKS 9 Team, która także może liczyć na wsparcie firmy ABRAMCZYK.
W diecie Julii ważne są też białko i tłuszcze, dlatego w jej jadłospisie mięso, ryby i jaja są kluczowe dla regeneracji mięśni, a zdrowe tłuszcze pochodzące z orzechów i nasion dostarczają energię oraz wspierają funkcje organizmu.
– Ostatnią bardzo ważną kwestią jest nawodnienie. Picie dużej ilości wody jest kluczowe, aby zapobiec odwodnieniu – mówi 20-latka. A co z przyjemnościami? – Po ciężkich treningach nie zabraniam sobie lodów, dobrego ciasta lub pizzy – mówi Julia.
W dniu zawodów albo bardzo intensywnego treningu odpowiednie odżywianie jest kluczowe. Julia na trzy godziny przed startem je posiłek bogaty w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, na przykład owsiankę z owocami lub makaron z lekkim sosem. Na około godzinę przed startem dodaje lekką przekąskę, np. banan czy batonik energetyczny.
– W trakcie wyścigu spożywam łatwo przyswajalne węglowodany, jak żele energetyczne i batony, co 20 minut, aby utrzymać stały poziom energii. Ważne jest również regularne picie wody lub napojów izotonicznych. Po mecie piję colę i jem żelki. To moja ulubiona część wyścigu – przyznaje z uśmiechem Julia. Regeneracja zaczyna się od uzupełnienia węglowodanów i białka. Następny posiłek powinien zawierać dobrze zbilansowane makroskładniki, aby wspierać regenerację mięśni i odbudowę zapasów energii.
Bądź jak sportowcy!
Nieważne, czy trenujesz sport wyczynowo czy amatorsko czy aktywności fizycznej przyglądasz się z trybun. Zdrowe odżywianie na pewno będzie dla Ciebie korzystne. Wielu cennych składników odżywczych dostarczają ryby, które oferują jednocześnie niezwykłe bogactwo kulinarnych doznań. Zalecane minimum to sięganie po rybę jeden, dwa razy w tygodniu. Warto spróbować i po pewnym czasie ocenić efekty i własne samopoczucie.
- Illusion Club w Szubinie kończy działalność. W sobotę ostatnia impreza - 21 stycznia 2025
- Urzędnicy z Bydgoszczy ruszają w teren. Zapukają do ponad 120 tysięcy osób - 21 stycznia 2025
- Prezydent Rafał Bruski po operacji. „Wracam do siebie i wkrótce do pracy” - 21 stycznia 2025