Bydgoszcz
14C
Niebo częściowo zachmurzone
58% wilgotność
Wiatr: 4km/h ENE
H 14 • L 14
14C
Nd
14C
Pon
11C
Wt
12C
Sr
5C
Czw
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIBiedronka i Lidl wycofują mięso z kurczaka. Wykryto salmonellę
05.03.2021 | 19:20

Biedronka i Lidl wycofują mięso z kurczaka. Wykryto salmonellę

Na zdjęciu: Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii mięsa ze sklepów sieci Biedronka i Lidl, a powodem jest wykrycie w nim bakterii salmonelli.

Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w mięsie mielonym z fileta kurczaka dostępnym w Lidlu oraz sznyclach z fileta z piersi kurczaka, które sprzedawane są w sieci Biedronka.

Jak informuje GIS, w przypadku mięsa mielonego z fileta kurczaka zatruta i wycofywana z rynku partia produktu ma numer 2261003858zaś jej termin przydatności do spożycia to 4 marca br. (wykryto Salmonellę z grupy 0:9 w czterech z pięciu próbek produktu), z kolei mięso sprzedawane w Biedronce ma numer 2272003053, a jego termin ważności upływa 7.03 (tutaj wykryto Salmonella Enteritidis w dwóch z pięciu próbek produktu).

Mięso, w którym stwierdzono bakterie salmonelli zostało wyprodukowane przez Animex Kutno. Oba produkty wycofywane są ze sprzedaży. GIS ostrzega, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. – W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – informuje inspektorat sanitarny. Wiadomo też, że próbki mięsa zostaną pobrane przez inspektora sanitarnego do szczegółowych badań.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – dodaje GIS w komunikacie.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane treści