Bydgoszcz
-1C
100% wilgotność
Wiatr: 1km/h N
H 1 • L -3
9C
Sr
3C
Czw
3C
Pt
2C
Sob
2C
Nd
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaCzarna Polewka dla rządzących. Happening branży gastronomicznej przed urzędem wojewódzkim
03.11.2020 | 19:56

Czarna Polewka dla rządzących. Happening branży gastronomicznej przed urzędem wojewódzkim

Happening odbył się przed Kujawsko-Pomorskim Urzędem Wojewódzkim.

Na zdjęciu: Przed Kujawsko-Pomorskim Urzędem Wojewódzkim stanął stół z czerwonym obrusem, a na nim talerze z czarną polewką.

Fot. Szymon Fiałkowski

Restauracje, kawiarnie i bary mają do odwołania wydawać dania na wynos lub na dowóz. Przedstawiciele branży gastronomicznej zorganizowali we wtorek (3 listopada) happening przed Kujawsko-Pomorskim Urzędem Wojewódzkim.

Minionej nocy rząd opublikował zmianę we wcześniejszym rozporządzeniu, z której wynika, że dania dla klientów w restauracjach, kawiarniach i barach mają być wydawane na wynos do odwołania. Wcześniej ogłaszano, że placówki będą zamknięte przez dwa tygodnie.

– Gastronomia praktycznie pada, chcemy żeby rząd traktował nas poważnie – mówił podczas wtorkowego protstu  Tomasz Welter, lokalny koordynator akcji organizowanej przez Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej. Jak dodaje, branża gastronomiczna ma postulaty do rządu. – Chcemy, aby rząd je podjął – przyznaje. Jak zaznacza, sprzedaż jedzenia na wynos to bardzo mały procent sprzedaży z restauracji.

Przed Kujawsko-Pomorskim Urzędem Wojewódzkim stanął stolik, a na nim talerze z czarną polewką. – To symboliczna ostatnia wieczerza, do której rządzących zapraszamy – dodaje Tomasz Welter. Przed gmach urzędu następnie wyszedł wicewojewoda Józef Ramlau, któremu przekazano petycję. W niej branża gastronomiczna domaga się:

1. Merytoryczny Plan wychodzenia z kryzysu na 6 miesięcy
2. Zwolnienie pracodawców i pracowników z ZUS na 6 miesięcy
3. Stała i jednolita stawka 8% VAT na wszystkie produkty i usługi
4. Fundusz Wsparcia Gastronomii
5. Tarcza Antykryzysowa dla Gastronomii
6. Standardy „Bezpieczna Restauracja w epidemii” wg typów lokali
7. Zniesienie ograniczeń czasowych otwarcia wszystkich lokali
8. Podstawa konstytucyjna ograniczania prowadzenia działalności
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane treści