Na zdjęciu: Przepis na pączki własnej roboty zdradził marszałek Piotr Całbecki.
Fot. Urząd Marszałkowski
W Tłusty Czwartek królują pączki, ale nasz region oferuje wiele innych przysmaków. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych.
Na ogólnopolską ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, są elementem dziedzictwa kulturowego regionu i stanowią element tożsamości społeczności lokalnej.
Obecnie na liście znajdują się 93 produkty z województwa kujawsko-pomorskiego – w tym 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Niektóre z nich idealnie nadają się na Tłusty Czwartek. Dlatego urząd marszałkowski, do którego składa się wnioski o dopisanie do Listy Produktów Tradycyjnych, opublikował dziś przepisy na regionalne przysmaki oraz na pączki według przepisu marszałka.
– pączki ziemniaczano-dyniowe* (zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” z Tłuchowa, powiat lipnowski),
– ruchańce drożdżowe (zgłoszone przez Irenę Szałek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, powiat radziejowski),
– placki na sodzie (zgłoszone przez gospodynię z Łowiczka, gmina Bądkowo (powiat aleksandrowski),
– amoniaczki (zgłoszone przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski),
– kujawskie ciasto marchewkowe (zgłoszone przez Renatę Dzik z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski),
– placek drożdżowy (zgłoszony przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe),
– jabłecznik po kujawsku (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski).
– pączek według przepisu marszałka
* – po kliknięciu w nazwę możecie pobrać Państwo przepis