Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Jowita Woszczyńska z Bydgoszczy – pierwszą Polką na Mistrzostwach Świata w Dekoracji Tortów!

Dodano: 16.10.2017 | 19:45

Na zdjęciu: Jowita Woszczyńska.

Fot. Stanisław Gazda

World Championship of Cake Design (Mistrzostwa Świata w Dekoracji Tortów) organizowane przez Ice Cream and Chocolate Federation, odbywają się co dwa lata. Mogą w nich uczestniczyć reprezentanci wszystkich krajów świata, ale po weryfikacji przez jury, zakwalifikowanych zostaje szesnastu uczestników. W najbliższy piątek do Mediolanu pojedzie pracująca w cukierni „Sowa” Jowita Woszczyńska. Będzie pierwszą Polką w historii mistrzostw. Startuje 23 października.

Tematem przewodnim tegorocznych mistrzostw będzie „Odkrywanie świata czekolady i kawy”. Jowita przez dwa miesiące pracowała nad koncepcją. Niestety, z powodów regulaminowych, nie może zdradzić szczegółów. Wiadomo natomiast, że zadanie, z jakim przyjdzie zmierzyć jej się w Mediolanie, polegało będzie na udekorowaniu tortu na publiczną prezentację. To będzie tort o wymiarze maksymalnie 80 cm, wykonany ze styropianu. Oceniany będzie jego wygląd. Kolejne trzy torty, co najmniej 18- centymetrowe, będą musiały mieć takie same kształty i dekorację, jak tort do publicznej prezentacji, tyle że muszą nadawać się do zjedzenia. Trzecia praca, to tort o wielkości maksymalnie 30 cm. Będzie musiał być dekorowany na żywo, z wiernym odtworzeniem wszystkich technik i z użyciem produktów zastosowanym przy wykonaniu tortów do publicznej prezentacji i do degustacji.

Jowita jest bardzo skromną kobietą, mamą Mikołaja oraz Amelki. Jeszcze trzy lata temu, jedynymi tortami, jakie robiła, były te, przygotowywane na urodziny swoich dzieciaków. To prawda, że słodkie „kręciło” ją od zawsze, jednak jej wykształcenie nie ma nic wspólnego z wykonywanym obecnie zawodem. Jowita jest magistrem filozofii!

Decyzja o tym, że pojedzie na mistrzostwa świata do Włoch pojawiła się po wygranej przez nią w lutym mistrzostw Polski, zorganizowanych w ramach targów Expo Sweet. To był jej pierwszy konkurs cukierniczy w zaledwie trzyletniej pracy w zawodzie. Od tamtej pory Jowita trafiła pod opiekę trenerki Anny Grochalskiej z Nysy Kłodzkiej, która służy pomocą przy tworzeniu projektu.

To, czym zajmuje się Jowita można określić jako wyższy poziom cukiernictwa, dotykający sztuki, artyzmu. Największa trudność pojawia się wówczas, gdy z masy cukrowej należy wykonać figurkę człowieka, co najmniej półmetrową, zachowując przy tym odpowiednie proporcje, układ mięśni, mimikę itd. Kiedy figurki są niewielkie, nierzadko trzeba malować oczy, usta używając lupy. Ale też sowy, które umieściła na jednym z tortów, są tak sugestywne, że dopiero przy bliższym przyjrzeniu się widać, że zrobione są z cukru…

Dekorując tort należy pamiętać, że on nie może tylko ładnie wyglądać – musi przede wszystkim nadawać się do zjedzenia, toteż główną bazą służącą do dekoracji muszą być produkty naturalne, a więc plastyczna masa cukrowa, masa marcepanowa oraz nieszkodliwe dla zdrowia barwniki.

Na mistrzostwa Polski w Warszawie, mając pełną dowolność tematyki, zrobiła tort zimowy, tyle że na jego szczycie umieściła wszystkie pierwsze kwiatuszki zwiastujące nadchodzącą wiosnę, oraz gruszki.

Od dwóch miesięcy, przygotowując się do wyjazdu na mistrzostwa świata w Mediolanie, niemal każdego dnia, po kilkanaście godzin, poświęca na dopracowanie szczegółów. Poza wizją wyglądu tortu, na którym będzie „opowiedziana” historia, utrzymana w magicznym klimacie fantasy, ważny jest dobór kolorów oraz surowców, które posłużą do uzyskania pożądanego wyglądu. Niektóre z nich trzeba było sprowadzić z zagranicy.

A już tam, na miejscu, podczas konkursu, najważniejszą sprawą będą: dokładność oraz umiejętność panowania nad tremą i emocjami. I tego Jowicie z całego serca życzymy. Wówczas sukces będzie gwarantowany!