Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny już w tym tygodniu! Jakie atrakcje zaplanowano? [PROGRAM]

Dodano: 07.11.2022 | 15:36

Na zdjęciu: W ramach festiwalu odbędą się m.in. prezentacje kulinarne w wykonaniu znanych kucharzy.

Fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP

Święto gęsiny zbliża się wielkimi krokami! Już w ten weekend (11-12 listopada) w Przysieku odbędzie się największy w Polsce gęsi jarmark w ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” organizowanej przez Województwo Kujawsko-Pomorskie. Na odwiedzających czeka wiele atrakcji. 

W programie, jak co roku, znalazł się kiermasz świeżych gęsi, potraw z gęsiny oraz produktów regionalnych. Nie zabraknie też rękodzieła. Swój udział zgłosiło prawie stu wystawców, którzy zaprezentują swoje wyroby w alei handlowej. W trakcie wydarzenia pojawi się też wiele konkursów z nagrodami oraz strefa dla dzieci.

Wśród atrakcji są również prezentacje kulinarne w wykonaniu znanych kucharzy, którymi w tym roku są Mateusz Gessler, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Purol i Cristina Catese. Osoby zainteresowanie udziałem w pokazie muszą pobrać bezpłatne zaproszenia wydawane w namiocie Urzędu Marszałkowskiego na miejscu wydarzenia.  Wszystkie pokazy będą transmitowane też na stronie www.czasnagesine.pl.

Na Festiwal Gęsiny organizowane są bezpłatne autobusy kursujące do Przysieka z Bydgoszczy i Torunia. W przypadku miasta nad Brdą odbędą się trzy kursy – 9:30, 11:30 i 14:00. Przystanek początkowy znajdzie się na pl. Kościeleckich, a przystanki pośrednie to Rondo Jagiellonów (ul. Jagiellońska 28 w kierunku Fordonu) i Fordońska Wiadukt (przed mostem). Kursy powrotne uzależnione będą od natężenia przewozu podróżnych. „Godzina odjazdu zostanie podana przez kierowcę po przyjeździe do Przysieka i wpisana na tablicę informacyjną przy postoju autobusu” – czytamy w informacji przekazanej przez organizatora wydarzenia.

– Niech listopadowe biesiadowanie upłynie Państwu w ciepłej i rodzinnej atmosferze. Z dumą świętujmy 104. rocznicę odzyskania niepodległości w otoczeniu najbliższych. Niech patriotyczny nastrój ożywiają wspólne spotkania przy stole przy daniach z gęsiny, co jest już tradycją w naszym województwie. Zapraszam do podtoruńskiego Przysieka po świeże, regionalne produkty – mówi marszałek Piotr Całbecki.

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY 2022 – PROGRAM WYDARZENIA 
PRZYSIEK, PLAC PRZY DAWNYM ODR

11 LISTOPADA (PIĄTEK) – 10:00 – 17:00

10:00 Otwarcie kiermaszu gęsinowego
10:00 Rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej (namiot przy Gęsiej Karczmie)
10:30 Rozpoczęcie działań promocyjnych – konkursy z nagrodami (namiot Urzędu Marszałkowskiego)
10:30 Filmowe archiwum akcji Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina (telebim)
11:00 Prezentacje kulinarne: Tomasz Purol
Gęsie żołądki w azjatyckich smakach – pokaz zakończony degustacją (Gęsia Karczma)
12:00 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie
12:30 Prezentacje kulinarne: Tomasz Purol
Szarpane udko z gęsi z piklowaną czerwoną kapustą, sosem śliwkowym w poznańskiej pyzie – pokaz zakończony degustacją (Gęsia Karczma)
13:00 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie
14.00 Prezentacje kulinarne: Mateusz Gessler
Pierś z gęsi z sosem grzybowym – pokaz zakończony degustacją (Gęsia Karczma)
15:00 Rozstrzygnięcie konkursu na Złoty Półgęsek 2022 wraz z wręczeniem nagrody (Gęsia Karczma)
15.30 Prezentacje kulinarne: Mateusz Gessler Arranciatta z półgęskiem i pomidorami cherry z bazylią – pokaz zakończony degustacją (Gęsia Karczma)
16:30 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie

12 LISTOPADA (SOBOTA) – 10:00 – 17:00

10:00 Otwarcie kiermaszu gęsinowego
10:00 Rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej (namiot przy Gęsiej Karczmie)
10:30 Rozpoczęcie działań promocyjnych – konkursy z nagrodami.
(namiot Urzędu Marszałkowskiego)10:30 Występ Orkiestry Dętej (pierwsza część) – przed budynkiem ODR
11:00 Prezentacje kulinarne: Cristina Catese Cappellacci z gęsiną – pokaz zakończony degustacją (Gęsia Karczma)
12:00 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie oraz występ Orkiestry Dętej – przed budynkiem ODR (druga część)
12:30 Prezentacje kulinarne: Cristina Catese Ragout z gęsi do spaghettoni – pokaz zakończony degustacją (Gęsia Karczma)
13:00 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie
14.00 Prezentacje kulinarne: Grzegorz Łapanowski Kluski śląskie z ragu z gęsi z pieczoną dynią i pieczarkami – pokaz zakończony degustacją (Gęsia Karczma)
15:00 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie
15.30 Prezentacje kulinarne: Grzegorz Łapanowski Zupa cebulowa na gęsinie – pokaz zakończony degustacją (Gęsia Karczma)
16:30 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie

UWAGA! Udział w prezentacjach kulinarnych jest możliwy tylko na podstawie bezpłatnych zaproszeń. Są one dostępne w namiocie Urzędu Marszałkowskiego.

Justyna Torzewska