Listopad miesiącem gęsiny. Z czym i gdzie możesz ją zjeść? [ZDJĘCIA]
Dodano: 25.11.2024 | 15:11Na zdjęciu: Pokazy zakończone degustacjami w Przysieku cieszyły się dużym zainteresowaniem.
Fot. Filip Kowalkowski / archiwum akcji
Listopad w województwie kujawsko-pomorskim nieodłącznie kojarzony jest z gęsiną. Wciąż w wielu miejscach można spróbować wyjątkowych dań przygotowanych z tym rodzajem mięsa. Niewątpliwym źródłem inspiracji był coroczny festiwal gęsiny w Przysieku. Sprawdźmy, jakie przepisy można było tam poznać.
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny corocznie organizowany jest w ramach akcji ,,Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” realizowanej przez Województwo Kujawsko-Pomorskie. To wyjątkowa okazja do poznania gęsiny – niezwykłego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem Narodowego Święta Niepodległości. W ramach wydarzenia organizowany jest największy jarmark gęsinowy w Polsce oraz różne prezentacje kulinarne i degustacje potrwa przygotowanych przez znamienitych kucharzy.
Tradycyjnie podczas wydarzenia przyznawana jest także nagroda pn. ,,Złoty Półgęsek” dla uhonorowania najlepszych wyrobów z gęsiny. Celem konkursu jest promocja lokalnej tradycji, a komisja podczas obrad bierze pod uwagę nie tylko jakość mięsa i walory smakowe, ale także m.in. kreatywność producentów. W tym roku wyróżnienie otrzymała Pani Iwona Wodzyńska za Duet Półgęsków – jeden peklowany na sucho i wędzony na zimno, a drugi przyprawiany i peklowany na mokro, a następnie wędzony na gorąco.
Jakie dania przygotowali znani szefowie kuchni?
W tym roku na festiwalu w Przysieku zaprezentowali się Karol Okrasa, Robert Sowa, Marcin Szukaj oraz Mirosława Wilk. Każda osoba przeprowadziła po dwa pokazy swoich autorskich dań.
Jako pierwszy swoje potrawy zaprezentował Marcin Szukaj, który na oczach zgromadzonej publiczności przygotował kujawską czerninę z suszonymi śliwkami i gruszką pachnąca majeranem oraz carpaccio z półgęska ze świeżymi ziołami, oliwą, żurawiną i serem pecorino.
Również na zupę zdecydował się Robert Sowa, choć jego propozycja była zupełnie inna. Pikantna zupa na gęsinie z soczewicą, pomidorami, grzybami leśnymi i kolendrą oraz podawane do tego rillettes z gęsiny z chałką z rodzynkami, karmelizowaną gruszką z rozmarynem, konfitura z pigwy zachwyciły zgromadzoną publiczność. Ponadto kucharz pokazał, że gęsina dobrze komponuje się także ze słodkimi dodatkami. Podczas drugiej prezentacji przygotował kruchą tartę z szarpaną gęsiną confit, karmelizowanymi jabłkami z miodem i żurawiną oraz ptysia z czarnuszką nadziewanego musem z wątróbek gęsich, puree z jabłek, konfiturą z pomarańczy.
Najbardziej znane wszystkim dania, ale okraszone wyjątkowym smakiem przygotowała Mirosława Wilk. W jej menu znalazły się flaki z gęsich żołądków oraz pierogi z gęsiną, a wszystko przygotowywane było w fantastycznej atmosferze przepełnionej pozytywną energią!
Ostatnim kucharzem prezentującym swoje dania podczas tegorocznego Festiwalu Gęsiny w Przysieku był doskonale znany wszystkim Karol Okrasa. Kucharz postawił na znane smaki w oryginalnych przepisach prezentując gulaszową orientalną na gęsinie z wędzoną śmietaną oraz szpundrę z gęsiny z owocowym burakiem.
Zapisy wszystkich pokazów transmitowanych na żywo możecie znaleźć w serwisie YouTube, a dokładnie na profilu Kujawsko-Pomorska gęsina na Św. Marcina oraz na stronie www.czasnagesine.pl
Gdzie spróbować dań z gęsiną?
W ramach akcji ,,Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina” realizowane są także ogólnopolskie działania mające na celu promocję gęsiny. Jednym z nich jest promocja lokali, które wprowadzą do swojego menu potrawy z gęsiny. Akcja realizowana pod hasłem „Czas na gęsinę!” umożliwia mieszkańcom różnych części Polski poznanie wyjątkowych dań. W tym roku taką chęć wyrazili właściciele około 200 miejsc.
Co istotne, lokale biorące udział w akcji muszą serwować u siebie gęsinę nie tylko w okolicach 11 listopada, ale co najmniej do końca roku. Każdy z nich jest też oznaczony specjalnymi materiałami z logiem akcji oraz podany na stronie internetowej www.czasnagesine.pl
- Rozkładany narożnik w roli głównej. 3 powody, dla których pokochasz to rozwiązanie - 31 stycznia 2025
- Przygotuj się na INNOFORM® 2025 – niepowtarzalne wydarzenie dla branży - 30 stycznia 2025
- Nowy sprzęt w przystani LOTTO-Bydgostia. Klub skorzystał z rządowego programu - 29 stycznia 2025