Magda Gessler znowu odwiedziła lokal w regionie. Restauracja już działa po rewolucjach
Dodano: 12.01.2024 | 11:14Na zdjęciu: Bar Mój Schaboszczak to dawny lokal Chicken Go.
Fot. mat. Baru Mój Schaboszczak
Magda Gessler przeprowadziła kolejne „Kuchenne Rewolucje” w województwie kujawsko-pomorskim. Tym razem zajęła się restauracją w Żninie.
W październiku Magda Gessler odwiedziła restaurację Dzikowisko w Bydgoszczy. Jej przyjazd wzbudził bardzo duże zainteresowanie, gdyż była to pierwsza wizyta znanej restauratorki w Bydgoszczy. Do Dzikowiska (wcześniej Gusto Kuchnia & Wino) popędziły tłumy bydgoszczan.
Czytaj naszą recenzję restauracji Dzikowisko w Bydgoszczy
Magda Gessler w Żninie
W grudniu Magda Gessler po raz kolejny odwiedziła województwo kujawsko-pomorskie. Tym razem pojawiła się w Żninie, a dokładnie przy ul. Browarowej, gdzie dotychczas działał lokal Chicken Go. Teraz to już Bar Mój Schaboszczak.
W połowie ubiegłego miesiąca lokal został na kilka dni zamknięty. W tym czasie słynna restauratorka przeszkoliła personel, a we wnętrzach przeprowadzono remont.
Bar Mój Schaboszczak – menu
Część karty dań w Barze Mój Schaboszczak sporządzono wg przepisów Magdy Gessler. Menu ułożone razem z prowadzącą „Kuchenne rewolucje” prezentuje się następująco:
Przystawki
- Sałatka szwabska z mortadelą, serem królewskim, koprem, dressingiem i musztardą Dijon – 29 zł
- Tatar z polędwicy wołowej (120 g) – 34 zł
Zupy
- Gulaszowa z pieczoną papryką i śmietaną – 27 zł
- Kapuśniak z kiszonej kapusty eco podany z puszystym puree – 22 zł
Dania główne
- Schabowy 32 cm zbity ze schabu, karkówki i boczku podany na desce, ziemniak z pieca, kapusta kiszona zasmażano eco z prawdziwkami i szarą renetą – 44 zł
- Prosty schabowy z karkówki (250 g mięsa), sałatka z buraka – 34 zł
- Bitki wieprzowe, sos demi glace z puree i ogórkiem kiszonym – 49 zł
- Polędwiczki wieprzowe, puree z jabłkiem pieczonym, chrzanem i marchewką na maśle – 45 zł
Desery
- Starodawny makowiec na bogato z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną z Amaretto – 30 zł
- Semifreddo makowe posypane kruchymi ciasteczkami – 29 zł
- Szarlotka domowa z kremem waniliowym – 29 zł
- Beza z kremem czekoladowo – piernikowym – 30 zł
W restauracji funkcjonuje też odrębne menu, które już nie jest sygnowane nazwiskiem Magdy Gessler. Znajdziemy w nim zupę sezonową (23 zł), rosół z trzech mięs z domowym makaronem (20 zł), ryby z lokalnych łowisk od piątku do niedzieli podane na desce (12 zł/100 g), wiejski schabowy z puree ziemniaczanym i buraczkami z chrzanem (37 zł), devolay z puree z białych warzyw i bukietem surówek (35 zł), zrazy wieprzowe w sosie własnym z puree ziemniaczanym i buraczkami z chrzanem (39 zł), pieczona karkówka w sosie własnym z puree ziemniaczanym i buraczkami z chrzanem (38 zł), pierogi ukraińskie ze świeżą natką pietruszki, polane zasmażaną cebulą jako opcja wege (37 zł) oraz dania dla dzieci (rosół, nuggetsy, filecik z kurczaka, od 15 do 29 zł).
Bar Mój Schaboszczak jest otwarty od wtorku do niedzieli w godzinach 12:00 – 20:00.
Kuchenne Rewolucje: Bydgoszcz i Żnin wiosną w TVN
Odcinki Kuchennych Rewolucji z udziałem dwóch lokalnych restauracji zostaną wyemitowany prawdopodobnie wiosną tego roku.
Program prowadzony przez Magdę Gessler jest nadawany od 2010 roku – obecnie w czwartki o godz. 21:35. Jest to jeden z najpopularniejszych programów w polskiej telewizji. Restauracje zaprezentowane w Kuchennych Rewolucjach budzą zawsze ogromne zainteresowanie.
- Co w ten weekend w Bydgoszczy? Oto lista wydarzeń! - 26 września 2025
- Wypadek na trasie S5. Droga jest zablokowana w obu kierunkach - 26 września 2025
- Wypadek na trasie Bydgoszcz – Koronowo. Były utrudnienia - 26 września 2025