Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Magda Gessler znowu odwiedziła lokal w regionie. Restauracja już działa po rewolucjach

Dodano: 12.01.2024 | 11:14

Na zdjęciu: Bar Mój Schaboszczak to dawny lokal Chicken Go.

Fot. mat. Baru Mój Schaboszczak

Magda Gessler przeprowadziła kolejne „Kuchenne Rewolucje” w województwie kujawsko-pomorskim. Tym razem zajęła się restauracją w Żninie.

W październiku Magda Gessler odwiedziła restaurację Dzikowisko w Bydgoszczy. Jej przyjazd wzbudził bardzo duże zainteresowanie, gdyż była to pierwsza wizyta znanej restauratorki w Bydgoszczy. Do Dzikowiska (wcześniej Gusto Kuchnia & Wino) popędziły tłumy bydgoszczan.

Czytaj naszą recenzję restauracji Dzikowisko w Bydgoszczy

Magda Gessler w Żninie

W grudniu Magda Gessler po raz kolejny odwiedziła województwo kujawsko-pomorskie. Tym razem pojawiła się w Żninie, a dokładnie przy ul. Browarowej, gdzie dotychczas działał lokal Chicken Go. Teraz to już Bar Mój Schaboszczak.

W połowie ubiegłego miesiąca lokal został na kilka dni zamknięty. W tym czasie słynna restauratorka przeszkoliła personel, a we wnętrzach przeprowadzono remont.

Bar Mój Schaboszczak – menu

Część karty dań w Barze Mój Schaboszczak sporządzono wg przepisów Magdy Gessler. Menu ułożone razem z prowadzącą „Kuchenne rewolucje” prezentuje się następująco:

Przystawki

  • Sałatka szwabska z mortadelą, serem królewskim, koprem, dressingiem i musztardą Dijon – 29 zł
  • Tatar z polędwicy wołowej (120 g) – 34 zł

Zupy

  • Gulaszowa z pieczoną papryką i śmietaną – 27 zł
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty eco podany z puszystym puree – 22 zł

Dania główne

  • Schabowy 32 cm zbity ze schabu, karkówki i boczku podany na desce, ziemniak z pieca, kapusta kiszona zasmażano eco z prawdziwkami i szarą renetą – 44 zł
  • Prosty schabowy z karkówki (250 g mięsa), sałatka z buraka – 34 zł
  • Bitki wieprzowe, sos demi glace z puree i ogórkiem kiszonym – 49 zł
  • Polędwiczki wieprzowe, puree z jabłkiem pieczonym, chrzanem i marchewką na maśle – 45 zł

Desery

  • Starodawny makowiec na bogato z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną z Amaretto – 30 zł
  • Semifreddo makowe posypane kruchymi ciasteczkami – 29 zł
  • Szarlotka domowa z kremem waniliowym – 29 zł
  • Beza z kremem czekoladowo – piernikowym – 30 zł

W restauracji funkcjonuje też odrębne menu, które już nie jest sygnowane nazwiskiem Magdy Gessler. Znajdziemy w nim zupę sezonową (23 zł), rosół z trzech mięs z domowym makaronem (20 zł), ryby z lokalnych łowisk od piątku do niedzieli podane na desce (12 zł/100 g), wiejski schabowy z puree ziemniaczanym i buraczkami z chrzanem (37 zł), devolay z puree z białych warzyw i bukietem surówek (35 zł), zrazy wieprzowe w sosie własnym z puree ziemniaczanym i buraczkami z chrzanem (39 zł), pieczona karkówka w sosie własnym z puree ziemniaczanym i buraczkami z chrzanem (38 zł), pierogi ukraińskie ze świeżą natką pietruszki, polane zasmażaną cebulą jako opcja wege (37 zł) oraz dania dla dzieci (rosół, nuggetsy, filecik z kurczaka, od 15 do 29 zł).

Bar Mój Schaboszczak jest otwarty od wtorku do niedzieli w godzinach 12:00 – 20:00.

Kuchenne Rewolucje: Bydgoszcz i Żnin wiosną w TVN

Odcinki Kuchennych Rewolucji z udziałem dwóch lokalnych restauracji zostaną wyemitowany prawdopodobnie wiosną tego roku.

Program prowadzony przez Magdę Gessler jest nadawany od 2010 roku – obecnie w czwartki o godz. 21:35. Jest to jeden z najpopularniejszych programów w polskiej telewizji. Restauracje zaprezentowane w Kuchennych Rewolucjach budzą zawsze ogromne zainteresowanie.

Sebastian Torzewski