Bydgoszcz
10C
81% wilgotność
Wiatr: 4km/h WSW
H 10 • L 9
13C
Wt
16C
Sr
17C
Czw
9C
Pt
8C
Sob
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczInwestycjeOczekiwania a rzeczywistość. Dlaczego nowy budynek polikliniki szpitala wojskowego wygląda inaczej?
23.11.2019 | 09:51

Oczekiwania a rzeczywistość. Dlaczego nowy budynek polikliniki szpitala wojskowego wygląda inaczej?

Błażej Bembnista | b.bembnista@metropoliabydgoska.pl

Na zdjęciu: Tak miał wyglądać nowy budynek polikliniki szpitala wojskowego.

Fot. mat. 10 WSK

Rok temu były efektowne wizualizacje i opinie, że nowy budynek polikliniki 10. Wojskowego Szpitala Klinicznego będzie przykładem ładnego obiektu użyteczności publicznej. Dziś to, co wyłania się spod rusztowań nie przypomina efektownych założeń projektantów.

Rok temu informowaliśmy o wmurowaniu kamienia węgielnego pod rozpoczętą latem 2018 roku budowę czterokondygnacyjnego budynku nowej polikliniki. To w nim mają mieścić się poradnie specjalistyczne, stacja dializ, cztery sale operacyjne i „call center” służące do rejestracji pacjentów. Nowy obiekt powstaje w zachodniej części kompleksu szpitala wojskowego, od strony ulicy Powstania Listopadowego. Poradnie przeniosą się tam z pochodzącego z lat 60. ubiegłego wieku wysłużonego budynku, znajdującego się przy ulicy Powstańców Warszawy, blisko głównego wejścia do lecznicy.


ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W LISTOPADOWYM NUMERZE CZASOPISMA METROPOLIABYDGOSKA.PL. WSZYSTKIE WYDANIA ARCHIWALNE DOSTĘPNE TUTAJ


Wykonawcę inwestycji wybrano w październiku 2017 roku – została nim firma Budimex. Zadanie jest prowadzone w trybie „zaprojektuj i wybuduj”, dlatego też znana spółka musiała wykonać projekt wykonawczy obiektu. Szpital miał jednak wcześniej przygotowaną koncepcję nowego budynku polikliniki autorstwa pracowni Unimed – opracowała ją architekt Elżbieta Kozłowska. Wizja pochodziła z maja 2016 roku, ale na potrzeby przetargu wiosną 2017 roku została nieco zmodyfikowana.

Koncepcja Unimedu zakładała stworzenie prostopadłościennego budynku, utrzymanego w biało-szarej kolorystyce. Nowoczesny wygląd i stonowane kolory przypadły do gustu bydgoskim miłośnikom architektury. Jednak po ponad roku budowy, zza rusztowań i siatek ochronnych wyłoniły się kolory inne od zapowiadanych. Pomarańczowe pasy na białym tle, tynk i proste okna zamiast eleganckich jednoszybowych witryn.

Dlaczego w ostatecznym projekcie budowalnym zawarto taki układ kolorystyczny elewacji zewnętrznych budynku? – Budowa jest realizowana zgodnie z projektem budowlanym i projektem wykonawczym sporządzonymi przez Budimex – podkreśla kierownik zespołu inżyniera kontraktu Elżbieta Sieradzka-Błaszczyńska z firmy Euro-Invest, inwestora zastępczego inwestycji. Autorką projektu jest mgr inż. arch. Małgorzata Sadowska

Sieradzka-Błaszczyńska dodaje, że pierwsze wizualizacje pochodzą z programu funkcjonalno-użytkowego będącego wstępnym programem budowy. W trakcie przetargu firmy składały jednak uwagi, w których pytały zamawiającego o możliwość przeprojektowania elewacji. Zgodnie z przytoczonymi przez inżynier odpowiedziami pracowników szpitala wojskowego, dopuścili oni możliwość zmiany.

– Odpowiedzi inwestora są kluczowe dla ewentualnych zmian wyglądu elewacji, które później, w trakcie etapu projektowego, były uzgadniane z inwestorem i akceptowane komisyjnie na etapie zatwierdzania dokumentacji projektowej przygotowanej przez wykonawcę – przekonuje przedstawicielka inwestora zastępczego.

Tak miał wyglądać, a tak wygląda budynek polikliniki:

szpital wojskowy bydgoszcz  szpital wojskowy, poliklinika - sf

Dopytujemy jednak o szczegóły. Dlaczego w porównaniu z koncepcją zmienił się kształt okien oraz kolor elewacji? – W pytaniach i udzielonych na nie odpowiedziach pojawia się informacja o wielkości okien, które mają mieć wymiar minimalny 115x200cm. Zaprojektowane okna mają wymiar 120x220cm, czyli spełniają wymagania inwestora. Podkreślić należy, że to inwestor miał największy wpływ na kształt i ostateczne wykończenie elewacji, podając projektantowi kolorystykę. Kolory nawiązują do pozostałych inwestycji prowadzonych przez inwestora na terenie kompleksu szpitala. Są to właśnie pomarańczowy, szary i biały – wyjaśnia Sieradzka-Błaszczyńska.

– Inwestor wdraża wytyczne kolorystyczne na terenie kompleksu, aby ujednolicić wygląd budynków. W tym momencie w podobnej tonacji kolorystycznej jest wykonany garaż wielopoziomowy oraz świeżo oddany do użytku budynek patomorfologii – uzupełnia.

Inżynier z firmy Euro-Invest dodaje też, że sam wygląd elewacji nie odbiega znacząco od pierwszych koncepcji, a ściana północnej strony budynku jeszcze nie jest wykonana. – Prace nad elewacją od strony północnej dopiero się zaczynają. Nadal posiadać będzie filarki międzyokienne. Okna będą miały narzuconą wielkość. Zmianie nie uległa lokalizacja wejścia głównego i zjazd do garażu. Wejście główne nadal ma fasadę szklaną wraz z daszkiem nad wejściem – dodaje Sieradzka-Błaszczyńska. Uzupełnia jednak, że napis na elewacji będzie nieco zmieniony (w pięciu wierszach zamiast w jednym), co także zostało uzgodnione z zarządzającymi lecznicą.

Zakończenie budowy nowego obiektu na terenie bydgoskiego szpitala wojskowego planowane jest na ostatnie miesiące 2020 roku. Jej koszt to ponad 60 milionów złotych.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane treści