Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Okrasa w regionie przyrządzał gęś spod Inowrocławia

Dodano: 30.10.2015 | 21:03

Połączenie gęsi z Kołudy Wielkiej i soli z Ciechocinka - o lepsze zestawienie kulinarne jest naprawdę trudno. Jaki efekt uzyskał Karol Okrasa będzie można zobaczyć już jutro.

Na zdjęciu: Karol Okrasa w ciechocińskiej Warszelni - odcinek nagrywany był w połowie października

Fot. Eliza Janicka

Już jutro – 31 października – na antenie TVP1 widzowie poznają przepis na gęś kołudzką w soli. Sól ta nie będzie jednak pierwszą lepszą, a najlepszą w swoim rodzaju – wytarzaną w ciechocińskiej warzelni.

Początek emisji programu „Okrasa łamie przepisy” o godzinie 13:50.

O programie

Każdy program jest dedykowany regionalnej lub historycznej specjalności. Żeby je odnaleźć wyruszamy na kulinarne wyprawy do wybranych zakątków Polski. Każdy odcinek zaczyna się od przedstawienia „bohatera” – czasem jest to lokalny wyrób, czasem całe danie. Karol Okrasa pokazuje sposób wytworzenia oraz walory smakowe i zdrowotne produktu. Przy okazji zaprezentowane zostaną region i miejscowość. Gościem programu jest zwykle uznana gospodyni, wytwórca miejscowego przysmaku. Rozmawiając o miejscowej kuchni Karol i jego gość przyrządzają pierwszą potrawę, czyli coś prostego i szybkiego. Łatwy w wykonaniu przepis będzie miał szansę trafić na stałe do kulinarnego zestawu każdej gospodyni domowej.

Przygotowywana przez Karola Okrasę druga potrawa będzie autorską propozycją posiłku, przyrządzonego z użyciem regionalnych lub tradycyjnych receptur, ale z produktów dostępnych w zwykłych sklepach. Powstanie danie, które połączy tradycyjne polskie smaki z wymogami nowoczesnego żywienia.