Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Piekarnia-Cukiernia Poćwiardowski. Smak rodzinnej tradycji

Dodano: 29.09.2020 | 11:10

Na zdjęciu: Jednym z produktów, którymi firma może się poszczycić jest chleb „Swojski”.

Fot. mat. partnera

Piekarnia-Cukiernia Poćwiardowski może pochwalić się już niemal stuletnią historią. Wypieki sporządzane według tradycyjnych receptur niezmiennie cieszą podniebienia bydgoszczan.

Firma istnieje od 1922 roku i jest firmą rodzinną, trzypokoleniową. Przygoda z piekarnictwem zaczęła się w Drzycimiu, gdzie dziadek – Franciszek Poćwiardowski prowadził piekarnię. To właśnie tam powstały receptury, które wykorzystywane są do dzisiaj.

W kolejnym etapie działalności, w 1956 roku, powstała Piekarnia – Cukiernia założona przez ojca – Kazimierza Poćwiardowskiego. W Bydgoszczy przy ulicy Śniadeckich 57 firma rozszerzyła swoją działalność o kolejne produkty. Oprócz wszelkiego rodzaju pieczywa, wyrobów cukierniczych rozpoczęto także produkcję bogatego asortymentu lodów tradycyjnych.

Od 1990 roku Piekarnię – Cukiernię prowadzi Krzysztof Poćwiardowski, który kontynuuje dzieło swoich przodków. W prace przy rozwoju firmy bardzo zaangażowany jest również jego syn Kamil Poćwiardowski, który jest utalentowanym cukiernikiem i laureatem wielu konkursów. Tak właśnie łączy się tradycja i nowoczesność – już czwarte pokolenie podejmuje wyzwanie w niezmiernie ciężkiej i powoli zapomnianej branży, którą jest cukiernictwo i piekarstwo.

Aktualnie zakład produkuje ponad setkę wyrobów piekarskich i cukierniczych. Stare rodzinne receptury gwarantują wysoką jakość i prawdziwy smak. Produkty wytwarzane są za pomocą nowoczesnego sprzętu renomowanych na całym świecie firm, a wykwalifikowana załoga codziennie dba, aby produkty trafiały do klientów zawsze w najwyższej jakości.

Jednym z produktów, którymi firma może się poszczycić jest chleb „Swojski”. Chleb ten produkowany jest cały czas od momentu powstania firmy według tych samych receptur. Z wielką dbałością odbywa się proces zarabiania ciasta. Formowanie chleba odbywa się ręcznie, następnie chleb wyrasta i jest wypiekany w piecach wsadowych w tych samych parametrach co niemal sto lat temu.

– Odpowiedni dobór mąki, dbałość o wszystkie etapy produkcyjne oraz trud pracy naszych piekarzy mają ogromny wpływ na smak i niesamowitą jakość chleba – mówią Poćwiardowscy. – Nasz swojski chleb niezmienny od lat, pachnie prawdziwym chlebem, a świeżość zachowuje przez wiele dni.

Kolejne produkty, po które klienci ustawiają się w kolejkach od wczesnych godzin porannych, to pączki, które proponowane są w wielu odsłonach z nadzieniem produkowanym przez cukierników. Na szczególną uwagę zasługuje najbardziej lubiany pączek z malinami, ale powodzeniem cieszą się również te z adwokatem i wiśniami. Uznanie bydgoszczan zyskały także drożdżówki ze śliwkami, rabarbarem, truskawkami czy też ciastka francuskie z porzeczkami i budyniem oraz klementynki.

– Zwracamy uwagę na sezonowość produktów i to właśnie one, zawsze świeże, nadają urok i smak naszym wyrobom – wyjaśniają Poćwiardowscy. Obecnie w wielu ich propozycjach znaleźć można królową jesieni, czyli śliwkę.

Nie samym słodkim człowiek żyje, więc w ofercie znajduje się również wiele przekąsek wytrawnych – kapuśniaki z grzybami, paszteciki z mięsem czy paluchy paprykowe. Wśród propozycji znajduje się też pizza, której sekretem jest nie tylko ciasto, ale też starannie dobrane składniki, które nadają urok każdemu kawałkowi.

– Do wyboru proponujemy pizzę ze szpinakiem, serem feta i brokułami, pizzę diabelską podawaną na ostro z salami, oliwkami, czerwoną cebulą i papryczkami peperoni i jalapeno, pizzę z kurczakiem podawaną w stylu hawajskim z ananasem i kurczakiem czy też klasyczną pizzę z pieczarkami i szynką – słyszymy w piekarni.

Pizza wypiekana jest na miejscu w sklepach firmowych, a sprzedawana na kawałki, więc każdy może pozwolić sobie na posmakowanie różnych rodzajów. Od wczesnych godzin porannych w sklepach Poćwiardowskich czekają również kanapki przygotowane z najwyższej jakości składników.

Na dobry początek dnia do kanapki można dobrać kawę lub herbatę, a także coś słodkiego – sernik, jabłecznik, ciasta pieczone z owocami. Trudno nie wspomnieć o słodkich tartach i babeczkach owocowych.

Część asortymentu wypiekana jest na miejscu w sklepach firmowych. Dzięki temu klienci mogą cieszyć się gorącymi produktami o każdej porze dnia. – W czasach szybkiego i przemysłowego wypieku chleba firma dba o swoje wyroby wytwarzane zgodnie z tradycją, przekazywaną z ojca na syna. Domeną i kluczem naszej firmy jest jakość i świeżość i właśnie te elementy pozwalają nam odnosić sukces oraz  cieszyć podniebienia naszych gości – mówią Poćwiardowscy.

Punkty Piekarni – Cukierni Poćwiardowski zlokalizowane są  w Bydgoszczy przy ulicach: Śniadeckich 57, Nad Torem 20, Długiej 11 i Bałtyckiej 43.

Justyna Torzewska