Pierwszy Restaurant Week w Bydgoszczy! Poznaj oferty lokali [ZDJĘCIA]
Dodano: 09.02.2024 | 14:45Na zdjęciu: Chrupiące trufle z kaszanki podawane na maślanej brioche z sałatą i dipem BBQ.
Fot. Lulu Bistro
Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję Restaurant Week w Bydgoszczy. W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego trzy daniowego menu z coctailem. Wydarzenie potrwa od 13 marca do 24 kwietnia 2024.
RestaurantWeek® – Wydanie Specjalne!
Odkryj menu inspirowane najciekawszymi newsami, podane w najlepszych restauracjach i przekonaj się jak pyszne mogą być wiadomości! Każde danie opowiada inną historię sukcesu, innowacji i radości z jedzenia – sprawdź co tym razem przygotowali w ramach festiwalowego menu Chefowie Kuchni!
Już za chwilę wystartuje ogólnopolska kampania #FoodNewsGoodNews, która będzie zachęcać Gości do odkrywania kulinarnych sensacji. Towarzyszyć będzie ona wiosennej edycji RestaurantWeek®, jednego z największych Festiwali kulinarno-towarzyskich w Polsce i w Europie. Festiwal odbywa się w 13 największych regionach w Polsce, w tym premierowo w Bydgoszczy.
Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 Gości; #FoodSmellsGood – 145,000 Gości) tematem tegorocznego Festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której Goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata – zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu.
Zobacz gdzie zarezerwować najlepsze stoliki w Bydgoszczy tej wiosny!
Apteka Restauracja & Koktajl Bar
Restauracja działa w miejscu dawnej “Apteki Pod Czarnym Orłem”, w zabytkowej lokalizacji wyjątkowe menu jest połączeniem starodawnych receptur i nowoczesnych bestsellerów. Na ul. Niedźwiedziej 11 z okazji nadchodzącego wiosennego Festiwalu dwie propozycje menu.
W pierwszym menu na przystawkę zjeść będziemy mogli tatar z pomidorów z zielonym ogórkiem, cukinią, oliwkami i czerwoną cebulką podany z brushettą. Danie główne to stek z kalafiora smażony na maśle z miodem, podany z puree ziemniaczanym z burakiem, grillowaną kapustą pak choi i ziarnami słonecznika, a na deser Eton Mess z gorzką czekoladą.
W alternatywnej wersji menu na przystawkę brushetta z pate z kurzych wątróbek i ogórkiem kiszonym, następnie żeberka wieprzowe pieczone w Coca-Coli podane z grillowanymi pieczarkami, cukinią, papryką, cebulą oraz ziemniaczkami gratin, na zakończenie uczty kremowy sernik z puree malinowym i kruszonką orzechową. Ten bydgoski adres musisz zapamiętać!
Migavka
Miejsce spotkań towarzyskich i niebanalnej kuchni w sercu Bydgoszczy. Odnajdą się tu zarówno Goście zwracający uwagę na zdrowe jedzenie, jak i tacy, którzy lubią pofolgować sobie w kuchni.
Specjalne menu festiwalowe to ciasto filo w skorupce miodowo-maślanej nadziewane serem halloumi, orzechami włoskimi i świeżą gruszką (menu A), krewetki butterfly na majonezie kolendrowym z nutą limonki i chipsem parmezanowym (menu B).
Jako danie główne do wyboru: różowe kopytka zanurzone w parmezanowo-śmietanowym sosie, podawane z groszkiem cukrowym, cukinią i rukolą (menu A), filet z kurczaka w panko podawany na kremowym puree z batatów z grillowaną kolbą kukurydzy, palonym masłem i zieloną oliwą. Na deser w obydwu propozycjach sernik różany na spodzie z czekoladą rubinową, podawany z musem z jagód leśnych.
Poczuj Miętę
Restauracja Poczuj Miętę na ul. Dworcowej 22 to miejsce kierowane smakiem, jakością i sezonowością z nutą mięty. Przytulne cztery kąty zachęcają do rezerwacji! Szef Kuchni w związku z wiosenną edycją RestaurantWeek® przygotował dwie propozycje menu.
W wegetariańskiej wersji: carpaccio z pomidorów z sosem winegret oraz kawiorem z Martini Fiero, stek z bakłażana w emulsji miso podany z sosem romesco, pesto miętowym oraz serem feta. W alternatywnej wersji menu carpaccio z krewetek i zielonych ogórków z sosem winegret oraz kawiorem z Martini Bianco, polik wołowy podany z puree z pieczonego fenkułu włoskiego oraz z ziemniakiem hasselback.
Kulinarny happy end tej uczty to mus z liofilizowanych malin i białej czekolady podany z chrupiącym ciastkiem cygaretkowym oraz żelką z Martini Bianco. Nie ma co czekać – rezerwuj!
Lulu Bistro
– Stworzone w duchu kuchni autorskiej dania zachwycą najbardziej wyszukane podniebienia, przenosząc je w zupełnie nowy wymiar. Bo Lulu to coś więcej niż bistro, to miejsce spektaklu kulinarnego dla prawdziwych odkrywców. Zrób pierwszy krok i daj się ponieść smakom i aromatom, które dla ciebie przygotowaliśmy – pisze restauracja.
Jedno z dań głównych proponowanych przez Lulu Bistro to plastry pieczonego rostbefu podawane z pieczonymi ziemniakami, marchewką i pieczarkami, z dodatkiem zielonego groszku i truflowego aioli. Na deser otrzymamy Créme Caramel z musem truskawkowym i owocami sezonowymi.
Restauracja Sowa
Restauracja Sowa to wyjątkowe miejsce w samym sercu starego miasta Bydgoszczy. Serwuje gościom dania kuchni śródziemnomorskiej i polskiej, sezonowe specjały i wyborne wino.
Propozycja Sowy (menu A) to przystawka – capraccio z kiszonego selera i kalarepy podane z orzechami włoskimi i rukolą, a do tego purée z kaparów i rodzynek, espuma z gorgonzoli i olej rydzowy. Danie główne będzie się składać z krewetek królewskich w tempurze (5 szt.) podanych na kokosowym risotto z zielonymi warzywami i trawą cytrynową, z wędzonymi pomidorkami cherry i grillowanym na ogniu ananasem z chilli. Dla miłośników słodyczy – deser Caramel Pudding z bitą śmietaną, marakują i sosem karmelowym z wanilią.
Gdańska 14
Czas w kuchni Restauracji Gdańskiej 14 odmierzają pory roku. Ich menu to połączenie, sezonowych produktów z nowoczesnymi formami kulinarnymi. Kucharze nie boją się łączyć tradycyjnych dań z kanonu sztuki kulinarnej z współczesnymi technikami gotowania. Taka filozofia sprawia, że dania restauracji są nie tylko dopracowane pod kątem smaków i cieszą podniebienia gości, ale pokazują też różnorodność tekstur i estetyczną formę podania.
Gdańska 14 w ramach Restaurant Week oferuje danie główne w wersji mięsnej oraz wege. Kurczak zagrodowy w glazurze miodowo-musztardowej podany z pak choi, brokułem, kalarepą i domowymi frytkami ze szczypiorkiem oraz grillowane wiosenne warzywa podane z pietruszkowym purée, espumą z pieczonego ziemniaka i szczypiorkową oliwą to festiwalowe propozycje. Na deser restauracja serować będzie mus czekoladowy z wiśniami, biszkoptem i chrupiącą bezą lub do wyboru morele gotowane w miętowym syropie podane z kruchym owsianym ciastkiem, puszystym crème anglaise i sosem karmelowym.
The Oriental
The Oriental to restauracja azjatycka zlokalizowana w centrum Bydgoszczy oferująca orientalne smaki dopasowane do każdego gustu. Ich doświadczenie i wiedza sprawiają, że serwowane dania przygotowywane są z zaangażowaniem i pasją! W festiwalowym menu (A i B) na przystawkę zagości Dàn Huā Tāng, czyli chińska zupa jajeczna z kukurydzą. Malezyjski makaron w orzechowym sosie na ostro z warzywami lub w wersji z wieprzowiną to propozycja głównego dania restauracji.
Autorskie menu najlepszych Chefów w Polsce w atrakcyjnej cenie!
Pełną listę dań wszystkich 7 Restauracji z Bydgoszczy wraz z możliwością rezerwacji niezapomnianych doświadczeń smakowych znajdziecie na stronie https://restaurantweek.pl/. Na Gości czekać będą popisowe menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł.
W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich), Kinley Elderflower Zero Cukru, oraz w wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja ~0%). Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.
Aby dokonać rezerwacji należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut. Do zobaczenia!
- Bezpłatne szkolenia dla fizjoterapeutów – projekt WORK-ON - 9 grudnia 2024
- Klucz do zdrowego snu czy jednak tylko mit? - 9 grudnia 2024
- Konkurs Mikołajkowy. Odpowiedź na pytanie i wygraj świąteczną książkę wydawnictwa Czwarta Strona! - 6 grudnia 2024