Niebo częściowo zachmurzone
Pon
Wt
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczMiastoPolicja będzie miała nowego szefa. Komendant wojewódzki ustąpił ze stanowiska [ZDJĘCIA, WIDEO]
14-02-2020_ KWP Bydgoszcz - zmiana na stanowisku Komendanta Wojewódzkiego Policji-3
15.02.2020 | 15:38

W piątek odbyła się ceremonia pożegnania dotychczasowego szefa kujawsko-pomorskich policjantów.

Na zdjęciu: Insp. Paweł Spychała był szefem kujawsko-pomorskich policjantów przez cztery lata.

Fot. KWP Bydgoszcz

Inspektor Paweł Spychała nie jest już szefem kujawsko-pomorskich policjantów. W piątek oficjalnie pożegnał się z zajmowanym stanowiskiem i przeszedł na emeryturę.

Insp. Spychała pełnił funkcję Komendanta Wojewódzkiego Policji przez cztery lata. W trakcie swojej służby, którą w tej formacji pełnił od sierpnia 1991 r., był związany z naszym regionem. Miał także epizod blisko rocznej pracy w zarządzie ówczesnego Centralnego Biura Śledczego w Krakowie. Od 2008 r., związany już z Bydgoszczą, a konkretnie z jednostką do zwalczania zorganizowanej przestępczości kryminalnej i narkotykowej zarządu w Bydgoszczy CBŚP, której był naczelnikiem, a od 2011 r. był naczelnikiem bydgoskiego zarządu CBŚP.

W policyjnym ceremoniale są dwie szczególnie piękne uroczystości. Pierwsza to nadanie sztandaru jednostce, a druga to właśnie ta dzisiejsza, gdy odchodzący komendant żegna się ze sztandarem jednostki, symbolicznie żegnając swoich podwładnych – mówił nadinsp. Kamil Bracha, zastępca Komendanta Głównego Policji, który uczestniczył w tym wydarzeniu. Insp. Spychale dziękował także wojewoda Mikołaj Bogdanowicz. – To była bardzo dobra współpraca – powiedział i przypomniał, że raptem kilka tygodni wcześniej brał udział w pożegnaniu szefa Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej.

Obowiązki szefa kujawsko-pomorskich policjantów obecnie pełni pierwszy zastępca komendanta – insp. Mirosław Elszkowski. Tymczasem według m.in. Expressu Bydgoskiego, wśród następców insp. Spychały na stanowisku Komendanta Wojewódzkiego wymienia się insp. Macieja Lewandowskiego, który jest Komendantem Miejskim Policji w Toruniu.