Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Sezon na owoce. Które dominują w wypiekach?

Dodano: 29.05.2021 | 07:02

Na zdjęciu: Tarty z owocami to jedne z najczęstszych wyborów klientów Piekarni Cukierni Poćwiardowski.

Fot. Szymon Makowski

Przedwakacyjny czas to moment, w którym na targowiskach czy w sklepach zaczyna pojawiać się coraz więcej owoców sezonowych. I to właśnie one królują w wielu wypiekach. O fenomenie wykorzystania świeżych owoców w deserach porozmawialiśmy w bydgoskiej Piekarni Cukierni Poćwiardowski.

W okresie wiosenno-letnim używamy bardzo dużo owoców. Praktycznie wszystkie dostępne owoce sezonowe wykorzystywane są w naszej cukierni – słyszymy już na samym początku spotkania. Jednak okazuje się, że jeden z nich szczególnie króluje w ich wypiekach. Jest to truskawka. Owoc ten pojawia się w tartach, babeczkach, torcikach, kostkach śmietankowych czy drożdżówkach. – Z truskawek produkujemy również nadzienia i musy, które trafiają do naszych wyrobów – dodają Poćwiardowscy.

A jest ich pod ostatkiem! Podczas odwiedzin w jednym z czterech firmowych sklepów Poćwiardowskich widzimy lady zdominowane przez owocowe rarytasy. Zastanawiając się, co wybrać, dowiadujemy się, że największą popularnością cieszą się babeczki i tarty. I już teraz słyszymy zapowiedź jagodzianek, które pojawią się w sierpniu wraz z krótkim sezonem na jagody.

Pomysłem na jego przedłużenie może być mrożenie owoców. Jednak czy mrożone owoce sprawdzają się w wypiekach równie dobrze, jak te świeże? – Obecnie zdania są podzielone. Naukowcy twierdzą ,że technologie pozwalają na mrożenie owoców bez utraty ich jakości. Za używaniem mrożonych owoców przemawiają walory ekonomiczne. Chodzi tu przede wszystkim o straty surowca, obróbkę wstępną oraz jakość owoców – odpowiadają Poćwiardowscy, którzy pomimo tych plusów zdecydowali się używać świeżych owoców. To właśnie pod nie dopasowywana jest oferta cukierni, aby jak najlepiej wykorzystać te produkty i z każdym z nich móc coś przygotować.

Zdajemy sobie sprawę, że nie jest to łatwy produkt i przygotowanie go jest pracochłonne, ale to walory aromatyczne i smakowe przekonują nas do stosowania świeżych owoców. Obrabiamy je na wiele sposobów np. gotujemy syropy, w których nabierają jeszcze wyraźniejszego smaku. Jagody do jagodzianek gotujemy w specjalnych urządzeniach zachowując ściśle ustalone parametry i receptury – słyszymy w Piekarni Cukierni Poćwiardowski.

Jednak nie tylko owoce zagoszczą w letniej ofercie. Nie zabraknie też nowości! Są nimi między innymi nowe smaki kostek deserowych oraz nieco urozmaicone wersje tych już dostępnych. Warto wspomnieć o kostce węgierskiej z wiśniami, czekoladą i nutą alkoholu czy krówce z mascarpone, kajmakiem i ciemnym biszkoptem. – Na pewno pojawi się kostka z białą czekoladą, o którą dopytują się nasi goście – zapewniają Poćwiardowscy i dodają, że trwają przygotowania też kostki z bezą i orzechami oraz rolady bezowej.

Inną zapowiadaną nowością są deserki w słoiczkach, które w łatwy sposób będzie można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Okazuje się, że pomysł na ich prowadzenie pojawił się w sytuacji ograniczeń narzuconych przez sytuacje epidemiologiczną. Przyczynił się do tego też trend na zdrowe życie i odżywianie. – Obecnie dopracowujemy technologię oraz receptury, aby finalnie produkty jako jednorazowe deserki w różnych formach mogły pojawić się w naszych sklepach – mówią Poćwiardowscy i zachęcają do odwiedzin ich punktów,


Porada od cukiernika

Jakie świeże owoce warto wykorzystać do wypieków w czerwcu i lipcu?

Truskawki, maliny, agrest, borówki, śliwki, czereśnie, wiśnie

Justyna Torzewska