Świąteczne słodkości. Co musi znaleźć się na bożonarodzeniowym stole?
Dodano: 23.12.2020 | 08:00Na zdjęciu: Choinki z ciasta korzennego to jedna z propozycji Piekarni Cukierni Poćwiardowski na tegoroczne święta.
Fot. mat. autora
Wyczekiwany przez wszystkich okres świąt Bożego Narodzenia jak co roku oczarowuje nas swoją magią. Już niedługo zasiądziemy do stołów i… no właśnie. Co na nich znajdziemy? O ulubione bożonarodzeniowe wypieki pytamy w Piekarni-Cukierni Poćwiardowski.
– W naszej piekarni czujemy już świąteczny klimat. Dla naszych pracowników to czas wytężonej pracy, ale i tak wszyscy uwielbiamy ten okres – słyszymy na placu Piastowskim, czyli w jednym z czterech sklepów firmowych Poćwiardowskich w Bydgoszczy. Ich piekarnia niedługo będzie obchodzić stulecie – powstała w 1922 roku. Przy ul. Śniadeckich funkcjonuje od 1956 roku, a jej prowadzenie jest przekazywane z pokolenia na pokolenia. Obecnie rodzinną firmą zarządza Krzysztof Poćwiardowski.
Właśnie kilkadziesiąt lat temu powstał przepis na ciasto piernikowe, który do dzisiaj jest wykorzystywany w niezmienionym kształcie. W recepturze są m.in. przyprawa korzenna i miód, dzięki którym zapach pieczonego piernika roznosi się po całym zakładzie.
– Nasi klienci uwielbiają kostkę piernikową z powidłami śliwkowymi. Dużym uznaniem cieszy się również surowe ciasto piernikowe, z którego sami w domu możemy zrobić własne pierniczki oraz gotowe już pierniki do zdobienia lub ozdobione, które możemy powiesić na choince – mówią Poćwiardowscy.
Kolejną pozycją obowiązkową na świątecznym stole jest makowiec. Tajemnicą jego smaku jest masa makową, której produkcja rozpoczyna się od parzenia maku. Później jest używana nie tylko do makowców, ale też do tortów makowych z bezą.
– One zdecydowanie przypadły bydgoszczanom do gustu. Święta to też okazja do nacieszenia się smakiem innych ciast. W tym roku wprowadziliśmy nowość, czyli roladę z kremem pomarańczowo-czekoladowym – słyszymy w cukierni. Uroku roladzie dodaje delikatny biszkopt z lekką nutką – jakżeby inaczej – piernika.
Wiadomo jednak, że nie samymi słodkościami człowiek żyje. Na stole nie może zabraknąć też pasztecików z kapustą kiszoną i grzybami, które otulone są ciastem francuskim. W połączeniu z wigilijnym barszczem, jest to wyjątkowo bożonarodzeniowy smak.
A po świętach przychodzi czas na powitanie Nowego Roku. – W sylwestra nie powinno zabraknąć naszych pączków – przekonują Poćwiardowscy. – Najbardziej uwielbiane przez klientów są pączki z nadzieniem adwokatowym, ale również te z malinami czy powidłami śliwkowymi cieszą się niezwykłą popularnością.
Korzystając z okazji Piekarnia-Cukiernia Poćwiardowski składa życzenia dla klientów, odbiorców i współpracujących firm, a także dla pracowników. – Życzymy Państwu radosnych i spokojnych, pełnych ciepła i nadziei świąt Bożego Narodzenia, dużo zdrowia, szczęścia oraz wszelkiej pomyślności, osiągnięcia sukcesów, wytrwałości w realizacji planów i dalszej wspaniałej współpracy w nadchodzącym roku 2021.